250 ezer forintra büntették egy LMBTQ-mesekönyv egyik forgalmazóját

2021. július 7. – 10:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintos büntetést szabott ki a Szivárványcsaládokért Alapítvány gondozásában tavasszal megjelent Micsoda Család! című mesekönyv egyik forgalmazójára – írja a Facebook-oldalán az alapítvány. A büntetés tényét Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott jelentette be a Hírtv Magyarország élőben c. műsor keddi adásában.

A büntetést nem a közelmúltban megszavazott melegellenes törvényre hivatkozva szabták ki, hanem azért, mert Tarnai szerint a mesekönyv a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütközik, ugyanis a könyv terjesztője nem vette figyelembe a jogszabályt, ami alapján külön fel kellett volna tüntetni, hogy a mesekönyv a szokványostól eltérő tartalommal rendelkezik.

Szóba került a Meseország mindenkié c. mesekönyv is (ez az, amelynek egy példányát ledarálta Dúró Dóra), amit hasonló okokból vizsgált a fővárosi kormányhivatal, és ugyanarra jutottak, mint Tarnaiék, vagyis, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak az értékesítéskor, mert nem tüntették fel, hogy a mesék „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat” tartalmaznak.

A Szivárványcsaládokért Alapítvány szerint a könyv bemutatásából kiderül, hogy szivárványcsaládok szerepelnek benne, és ez belelapozva is egyértelmű. A mesék egyébként a szivárványcsaládokról – és elsősorban nekik szól.

„Nagyon sok családnak jelentett nagyon sokat, hogy van egy olyan mesekönyv, ami róluk szól. Szerintünk egyetlen kisgyerektől sem szabad elvenni azt az örömöt, amit ezek a mesék okoznak, és egyetlen szülőtől sem azt a meghatottságot, hogy a sok bántás közepette, ami őket éri, születnek ilyen, nekik szóló kiadványok. A megjelenése óta a Micsoda család! több forgalmazónál is stabilan tartja a helyét a keresett kiadványok között. Ez visszaigazolja azt, hogy egy piaci rést fed le. Épp ez volt a célunk vele. Továbbra is hiszünk ugyanis abban, hogy minden család megérdemli, hogy lehessen meséje, és minden kisgyerek megérdemli, hogy egy mesében magára – és a szüleire ismerhessen.”

Tarnai a beszélgetésben végig a kormányzati narratívát hangsúlyozza, vagyis, hogy Magyarországon mindent szabad, de be kell tartani az alaptörvényben foglaltakat, így azt is, hogy védeni kell „a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát”.

Napi beszédtémává vált az elmúlt hetekben az LMBTQI-emberek joga Magyarországon, kedden már külön kormányhatározatban írta meg a kormány, hogy kikérik maguknak a melegellenes törvényt érő uniós kritikákat. Mint arról írtunk korábban, a kormánypártok az utolsó pillanatban melegellenes módosításokkal tűzdelték meg a pedofilok elleni szigorú fellépésről szóló törvényt, és ezzel megbélyegezték a hazai szexuális kisebbségek tagjait. A törvény megtiltaná például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás „népszerűsítését” és bemutatását, a szexuális felvilágosításból pedig kizárná a civilek egy részét. Itt írtunk bővebben arról, hogy a módosító javaslatok az LMBTQI-embereket hogyan érintik.

A törvény melegellenes módosításai ellen többezres tüntetés volt a Kossuth téren, civil szervezetek szerint az egész nem más, mint orosz minta alapján indított frontális támadás a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen. Európai parlamenti képviselők és médiavállalatok mellett tiltakozott ellene az amerikai nagykövetség is. Ebben a cikkben azt elemeztük, miért éri meg a Fidesznek mindez, és hol lehetnek a buktatók, ebben a gyorstalpalóban pedig azt vizsgáltuk, betartható-e a gyakorlatban a törvény.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!