Orbán ezúttal sem találta az utat a lájkbajnoki címhez

2021. június 6. – 20:11

frissítve

Orbán ezúttal sem találta az utat a lájkbajnoki címhez
Kép: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Ha vasárnap, akkor lájkbajnokság, immár 28. hete jelentkezünk a hazai politikusok közösségi médiás aktivitásának és népszerűségének elemzésével. Legutóbb abban reménykedtünk, hogy jön a foci-Eb, hátha majd ez lejjebb tekeri az indulatokat. Nos, ez egyelőre nem jött be, a masszív kampányidőszakot idéző őrült tempó nemhogy nem csillapodott, még inkább felpörgött a Facebookon.

A múlt héten ott hagytuk abba, hogy Orbán Viktor az ötmillió beoltott bejelentésével és a pörköltszaftos esküvői fotózkodással együtt is hiába produkál brutális számokat, így sem tudott az élen végezni. Jakab Péter a ficsúrozásért kapott büntetését váltotta könyörtelenül lájkokra, Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége és inge pedig kiapadhatatlan facebookos interakcióforrásnak tűnt.

Ezután hétfő-kedden még úgy látszott, hogy a miniszterelnök lehet az e heti befutó a saját szülinapjának megünneplésével és Jakab Péter lebohócozásával. Ez pedig nagy szó lett volna, mert Orbán idén még nem végzett az élen. Csakhogy a parlamentben sálat lobogtatva tolvajozó Jakab végül egy olyan szédületes számot produkált, amennyiből a lájkbajnokságban két átlagosabb heti győzelem is simán kijönne.

405 000 interakciót begyűjtve saját két héttel ezelőtt rekordját döntötte meg a Jobbik elnöke, aki zsinórban harmadszor, összességében pedig 16. alkalommal végzett az élen.

A harmadik dobogós helyet ismét Karácsony Gergely szerezte meg, de a héten a Fudan egyetem tervezett helyén utcákat átnevező főpolgármester látványosan lemaradt az Orbán−Jakab párostól. Így áll a heti toplistánk, ennyi lájkot-kommentet-megosztást gyűjtöttek a politikusaink a héten a Facebookon:

Interakciók
1.Jakab Péter405 000
2.Orbán Viktor347 000
3.Karácsony Gergely191 000
4.Hadházy Ákos140 000
5.Gyurcsány Ferenc139 000
6.Szijjártó Péter132 000
7.Szabó Tímea130 000
8.Dobrev Klára97 000
9.Varga Judit82 000
10.Ujhelyi István76 000
11.Z. Kárpát Dániel72 000
12.Kocsis Máté55 000
13.Keresztes László Lóránt49 000
14.Fekete-Győr András44 000
15.Dúró Dóra41 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a május 28. és június 4., péntek déltől péntek délig tartó időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

A top10 tanulság a top15-ről

1. Ha csukott szemmel, a cikk tovább olvasása nélkül kellene megtippelni azt, hogy mi volt az az esemény, ami a legnagyobbat szólt a Facebookon, a fenti eredmények ismeretében nem lenne nehéz eltalálni azt, hogy Jakab parlamenti performansza és Orbán arra adott reakciója pörgött leginkább. Ahogy azt a ficsúrozós sztori már jól illusztrálta, a Jobbik elnöke nem kispályás, ha arról van szó, mennyi lájkot lehet kisajtolni egyetlen témából. Ezután nem meglepő, hogy most is képes volt négy különböző posztban is meglovagolni ugyanazt a parlamenti akcióját:

  • először arról posztolt, hogy „Kövér ma inkább cserét kért”, ezzel utalva arra, hogy a házelnök a felszólalása előtt adta át az ülésvezetést,
  • ezután megosztott egy képet, amin a „Fizessenek a tolvajok!” feliratú sállal pózolt a parlamentben,
  • aztán kitette videón is a sálas „minek nevezzelek” produkciót,
  • végül megfejelte mindezt még egy videóval, amin azt mutatta meg, hogy mi történt a parlamentben, miután elvették tőle a szót.

Nem mind lett egyformán szupernépszerű, de a négyből kettő is befért a hét 5 legtöbb interakciót kiváltó bejegyzése közé, ahogy az lejjebb látszik.

2. Bár Orbán Viktor is posztolta a Jakabnak adott parlamenti válaszát, ez a videó, amelyben Orbán Gyurcsány bohócának nevezte a Jobbik elnökét, csak a hatodik legtöbb interakciót tudta összeszedni, így a két politikus parlamenti különmeccsét az egy sálról négy bőrt is lehúzó Jakab nyerte meg a Facebookon. A miniszterelnök ezúttal sem bízta a véletlenre a lájkgyűjtést: a szülinapi köszöntéseket megköszönő bejegyzésével brutálisan sok interakciót tudott kiváltani, összesen több mint 127 ezret. A londoni látogatását pedig úgy közvetítette képekben és videókon, hogy azt klasszikus utazóinfluenszerek is megirigyelhették volna, és még azt is bizonyította, hogy tud angolul is sajtótájékoztató tartani. Most is is el lehet mondani, hogy Orbán az aktuális teljesítményével szinte majdnem minden héten biztos győztese lehetett volna a bajnokságnak, de ez ismét nem az a hét volt.

3. Ahogy arról többször írtunk már, amikor jeles nap alkalmából (például karácsonykor, nőnapon, anyák napján) lehet teljesen politikamentesen posztolni, az leginkább a politikusok nettó népszerűségének tud a fokmérője lenni. Ezen a héten ilyen alkalom volt a gyereknap, amikor azok a politikusok, aki neveltek/nevelnek gyereket, a cukiságfaktor kimaxolásával könnyen megszedhették magukat nemcsak lájkokból, de szívecskés reakciókból is:

  • ezt a lehetőséget Jakab használta ki a leghatékonyabban, az ő családi fotójára 30 ezer interakció érkezett,
  • Karácsony elővett egy archív képet, amin a kisfiát a parlament előtt tartja a karjában, ezzel 19 ezer interakció söpört be,
  • Gyurcsány a „kis és nagy” fiairól készült képet posztolva gyűjtött 18 ezer reakciót,
  • Dobrev Klára nagy családi összeölelkezős képén nem látszott a gyerekei arca, nem is gyűlt rá olyan sok lájk, összesen csak 10 ezer interakció érkezett rá,
  • Szabó Tímeának 13 ezer interakciót ért a gyerekeivel készült közös kép, bár ő a zöld jövőről szóló kísérőszöveggel azért politizált is egy kicsit.

(Azt, hogy a magyar politikusok mennyire szívesen posztolnak a saját gyerekeikről a hivatalos Facebook-oldalaikra, már korábban kielemeztük itt.)

Orbán ezt a ziccert kihagyta, nem posztolta a saját gyerekeit, ehelyett a gyermeknapi Kormányinfó Plusznak nevezett videót osztotta meg, amelyben más kormánypárti politikusokkal együtt gyermekhangon felolvasott kérdésekre válaszolt. Abba most ne menjünk bele, hogy mennyire tűnik életszerűnek, hogy 8−11 évesek olyasmikre kíváncsiak, mint hogy lehet-e valakiből miniszter vagy államtitkár akkor, ha egy kicsi faluban él és egy kicsi iskolában tanul, legyen elég annyi, hogy Orbánnak ez a bejegyzés 18 ezer interakciót hozott.

Itt érdemes még egy gondolat erejéig visszakanyarodni, hogy az Orbán születésnapjáról szóló posztra adott 127 ezer interakció, amivel december végén és január elején három egymást követő hetet is teljesen meg lehetett volna nyerni, olyan brutálisan erős személyi kultuszt jelez, amelyhez képest Karácsony múlt heti inge ismét eltörpülni látszik.

4. A Lájkbajnokság előző heti fordulója óta a toplistában már nem szerepelnek a facebookos hirdetésekre költött összegek, hanem külön hirdetési listában, ahol nemcsak a politikusok, hanem úgy általában a politikai szféra legtöbb pénzért reklámozó szereplői is helyet kapnak (akikről itt írtunk bővebben.) A héten ők költötték a legtöbbet:

Hirdetésre költött pénz
1.Magyarország Kormánya1 266 000
2.Európai Parlament872 000
3.Erősítő734 000
4.Kocsis Máté (Fidesz)597 000
5.Mandiner503 000
6.Márki-Zay Péter488 000
7.Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció)479 000
8.Hollik István (Fidesz)440 000
9.hiradó.hu414 000
10.Fekete-Győr András333 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a május 26. és június 1. közti időszak költéseit mutatják.)

A fenti táblázat kifejezetten szerény az előző hetihez képest. Egy hete minimum milliós költés kellett a top8-ba kerüléshez, most pedig a tíz legtöbbet költő összesen alig pár tízezer forintnyival fizetett többet a Facebooknak, mint amennyit legutóbb az éllovas Fidesz egymaga. Az, hogy a heti interakciók száma összességében ennek ellenére nőni tudott az elmúlt hetihez képest, azt jelzi, hogy nem feltétlenül a gigaköltéseken múlik a bajnokság alakulása. Érdekes ezen kívül, hogy a múlt heti sokat költők közül a Megafon most egyáltalán nem került fel a listára, a Fidesz pedig csak Kocsis Máté hirdetései miatt jelent meg.

5. A hét legnépszerűbb posztjai a fentiek után aligha okoznak nagy meglepetést:

  1. Orbán megköszöni a szülinapi köszöntéseket – 127 ezer interakció
  2. Jakab videója arról, ahogy a parlamentben lóbálja a „Fizessenek a tolvajok!” sálat – 32 ezer
  3. Jakab fényképes posztja a fenti eseményről, amiben ismét lebörtönválogatottazza Orbánéékat – 31 ezer interakció
  4. Jakab gyermeknap alkalmából megosztott családi fotója – 30 ezer interakció
  5. Kocsis Máté Gyurcsánynak és Dobrevnek címzett „Elég volt belőletek” képe – 26 ezer interakció

Itt kell azért megjegyezni azt is, hogy Kocsis gyurcsányozós-dobrevezős posztjának hirdetésére százezer forintos nagyságrendben költött a Fidesz, így fért be a top5-be.

6. Az egyes reakciótípusokból ezek a posztok húzták be a legtöbbet a héten:

  • A legtöbb lájk (77 ezer+) , a legtöbb szívecskés reakció (11 ezer+) és a legtöbb komment (36 ezer+): Orbán szülinapi köszöntéseket megköszönő bejegyzésére (ehhez képest a második leglájkoltabb Jakab-poszt, a jobbikos politikus gyereknapi családi fotója a fasorban sem volt a maga 26 ezer lájkjával és a háromezernyi szívecskés reakciójával)
  • A legtöbb dühös reakció: Jakab Péter A kihallgatásom véget ért című videója, ami még mindig a ficsúrozásért kiszabott büntetésről szólt
  • A legtöbb nevetős fej: „Kövér ma inkább cserét kért” című Jakab-videó
  • A legtöbb meglepett reakció: Gyöngyösi Márton bejegyzése, amiben Bus Szilveszter thaiföldi magyar nagykövet hazarendelése és kirúgása kapcsán tette fel a kérdést, hogy „vajon erre miért lehetett szükség?”
  • A legtöbb szomorú reakció: Karácsony Gergely megemlékezik a Hableány-tragédiáról

7. A legtöbb megosztás heti toplistája következik, vagyis az, hogy melyik politikus üzeneteit terjeszti legaktívabban a követőtábora:

Megosztás
1.Hadházy Ákos33 000
2.Jakab Péter31 000
3.Szabó Tímea29 000
4.Gyurcsány Ferenc18 000
5.Karácsony Gergely16 000
6.Ujhelyi István15 000
7.Z. Kárpát Dániel15 000
8.Dobrev Klára13 000
9.Orbán Viktor13 000
10.Dr. Keresztes László Lóránt11 000

A legtöbb megosztást elérő poszt egyébként Gyurcsány Ferenc „Orbán-show” című videója lett, amit bevallottan a Fidesz erősen megtolt Gyurcsány-show-ja ihletett. Folytatódott tehát, hogy Orbán gyurcsányozására Gyurcsány orbánozással reagál. Hogy ezt hova lehet még tovább fokozni, elképzelni sem tudjuk, de attól tartunk, hogy hamarosan kiderül.

8. Facebookos videók terén jellemzően Orbán szokott tarolni, de most ebben a műfajban is meg tudta előzni őt Jakab (aki több mint 2 millió megtekintést tudott produkálni a héten), annak ellenére, hogy a miniszterelnök Londonból is többször bejelentkezett videókkal. A hét legnézettebb videói ezek voltak:

  1. Jakab Péter Minek nevezzelek? című videója a parlamentben előadott sálas performanszról – 417 ezer megtekintés (megosztásokkal együtt 680 ezer)
  2. Orbán angolul tart sajtótájékoztatót Londonban – 442 ezer megtekintés (megosztásokkal együtt 559 ezer)
  3. Orbán egy Londonban élő magyar szakáccsal beszélget – 483 ezer megtekintés (összesen 519 ezer)
  4. Orbán gyereknapi Kormányinfó Plusza – 302 ezer megtekintés (megosztásokkal együtt 396 ezer)
  5. Orbán videója, amelyben Jakabot Gyurcsány bohócának nevezi – 364 ezer megtekintés (megosztásokkal együtt 381 ezer)

9. Az Instagramon töretlenül a miniszterelnök a legnépszerűbb, Orbán ezen a platformon a facebookos lájkjainak több mint a 23 százalékát tudta produkálni, szemben Jakabbal, akinél ez a szám mindössze 7 százalék.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor80 000
2.Jakab Péter31 000
3.Gyurcsány Ferenc9000
4.Karácsony Gergely8000
5.Novák Katalin7000
6.Szentkirályi Alexandra6000
7.Varga Judit5000
8.Hadházy Ákos5000
9.Fekete-Győr András5000
10.Szijjártó Péter3000

Az, hogy a politikusaink továbbra sem az Instagramon próbálják leginkább elérni az embereket, nemcsak a számokból látszik, de abból is, hogy a többségük nem gyárt külön tartalmat ide, legfeljebb csak a facebookos posztjaikat optimalizálják (Orbán például csak más nyitóképpel futtatja itt ugyanazokat a videókat, mint a Facebookon). Így azok, akik kíváncsiak rájuk, bőven elégnek érezhetik, ha a nagyobb közösségi oldalon követik a politikusokat.

10. És hogy mi a helyzet a szürkezónás propagandaoldalak világában? A top10-ban ezúttal három kormányellenes (Gond-olkodó, Nyugati Fény, Ellenszél) oldalt látunk, a többi a kormányt támogatja. Nézzük előbb az adatokat, aztán azt, ami a számok mögött van!

InterakciókKövetőkPosztok
1.Gond-olkodó183 000230 000247
2.Fidesz−KDNP 202195 00074 0009
3.Számok73 00070 00035
4.Nyugati Fény64 00093 000129
5.Vadhajtások54 00013 000240
6.Ellenszél37 00027 00028
7.ELÉG27 000153 00024
8.Only One Genius27 00030 00017
9.JOBBoldali média hírei22 00011 000157
10.Patrióta Európa Mozgalom17 000206 000101

Orbán gyereknapkor kihagyott ziccerét belőtték helyette a kormánypárti oldalak: a legjobban teljesítő propagandaposztok között volt gyerekes és unokás családi kép is a miniszterelnökről. Emellett belefért egy kis gyurcsányozás (véletlen lenne, hogy az exminiszterelnök épp június 4-én született?), és természetesen nem felejtkeztek el arról sem, hogy felköszöntsék a héten 58. szülinapját ünneplő Orbánt. A túloldalon is megemlékeztek Orbán születésnapjáról, csak kevésbé szépeket kívántak neki, és sokat pörögtek azon is, hogy a miniszterelnök saját értelmezése szerint a bérből és fizetésből élő magyarok egyike.

Innen nézve hiába van még messze a 2022-es választás, úgy tűnik, az előttünk álló maratont sokan sprinttempóban tervezik lefutni.

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a sorozat első 21 hetének eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!