Gulyás: Május 28-tól lehet lagzit tartani, pünkösd után érjük el az ötmillió oltást

2021. május 13. – 10:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Percről percre követtük a csütörtöki kormányinfót.

Nincs még elég beoltott ahhoz, hogy tovább enyhítsék a járvány miatti lezárásokat, május végén lehet meg az ötmillió beoltott, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 168 órának csütörtökön.

  • Magyarországon melyik vakcina után, és milyen esetleges tüneteket, szövődményeket jelentettek be az illetékes egészségügyi hatóságoknak?
  • Volt-e hivatalos bejelentés trombózisról, szívizom-gyulladásról, vagy más szövődményről?
  • Most, hogy már mérsékeltebb az oltási tempó, áttervezik az enyhítési ütemtervet? Milyen feltételhez/oltottsági számhoz köti a kormány a közterületi maszkviselés feloldását?
  • Az EU már bejelentette, hogy további 1,8 milliárd adag Pfizert rendelnek 2022-2023-ra. A magyar kormány mely vakcinákból tervez rendelni a jövőben?
  • Van olyan ország, amellyel tárgyalva Szijjártó Péter, illetve Magyarország azt a választ kapta, hogy nem fogadják el beutazáskor a magyar védettségi igazolványt? Mely ország/ok ez/ek?
  • A kormányt számos kritika érte, amiért halasztható műtétek elvégzését megelőzően fizetős vírustesztre kötelezi azokat, akik (noha nem kontraindikált) önszántukból nem oltatták be magukat. Miért épp a halasztható műtéteket kötik ehhez a feltételhez? A szakrendelők, háziorvosi rendelők látogatására vagy más beavatkozásokra is kiterjesztik majd ezt a megkötést? Nem gondolják, hogy tömegek maradhatnak emiatt ellátatlanul a rendszerben, noha a tébéjüket fizetik?
  • Gulyás Gergely április 29-én a kormányinfón arról beszélt, hogy a „kormány ötmillió beoltott elérése után, azaz várhatóan május 10-től engedné újra a lakodalmak megtartását”. Május 10-e elmúlt, és – a szerdai adatok alapján – kevesebb, mint 4,5 millió beoltott van. Mit tehetnek azok a párok, akiknek például a hétvégén lesz az esküvőjük, melynek megszervezésébe sok pénzt öltek, és akik a kormány tájékoztatása alapján elhitték, hogy megtarthatják az eseményt? Várhatóan mikor számolhatunk az 5 millió beoltottal?
  • Múlt csütörtökön Gulyás Gergely arról beszélt a kormányinfón, mivel a Magyarországon élő külföldiek szervezett oltása még csak most kezdődött, így azok a külföldi állampolgárok, beleértve az EGT-állampolgárokat, akik itt élnek, letelepedtek, regisztrációs igazolással, taj-számmal rendelkeznek, adót és egészségbiztosítást fizetnek, „jogellenesen” regisztráltak az oltásra, és így kapták meg azt. Ha valóban jogellenesen regisztráltak és kaptak oltást eddig az itt letelepedett EGT-állampolgárok, akkor miért engedte nekik a rendszer a regisztrációt, és miért kaphatták meg az oltásukat? Ez azt jelenti, hogy akik ilyen módon kaptak eddig oltást az elmúlt hetekben, hónapokban, azok ne is számítsanak védettségi igazolványra, így -– Gulyás Gergely bejelentése nyomán – minimum augusztusig semmiféle engedményük nem lesz, így például a határátlépést, esetleges határon túli családlátogatást is nehezítik nekik? Mit tesznek ennek az ellentmondásnak a kiküszöbölésére, és mikor pótolják az ilyen oltást kapott EGT-állampolgárok elmaradt védettségi igazolványainak kiküldését?

  • Napi új fertőzöttek száma: 1416 (az előző naphoz képest +511)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 82 (az előző naphoz képest –14)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 2782 (az előző naphoz képest –192)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 354 (az előző naphoz képest –7)
  • Napi mintavételek száma: 27818 (az előző naphoz képest +12 506)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 420 767 (az előző naphoz képest +28 873)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 584 879 (a tegnap közölt adatokhoz képest 14 ezerrel kevesebb második oltást mutat a csütörtöki tájékoztatás – erről itt olvashat bővebben).

A csütörtöki fertőzöttségi adatokról itt írtunk.

Csütörtöktől újra lehet halasztható műtéteket végezni a magyar egészségügyben, ám lényeges információ, hogy az Emmi tájékoztatása szerint ennek feltétele az oltás felvétele. Aki nem rendelkezik oltással, „saját költségére kérhet PCR-tesztet és gyorstesztet. A PCR-tesztek érvényességi ideje nem változott: 48 óra. Kivételes esetekben az egyedi elbírálás nem kizárt, de nem általános érvényű” – írták a Telex megkeresésére. Később kiderült, hogy elengedik a PCR-teszt költségét annak, aki önhibáján kívül, pl. egészségi állapota miatt nem tudta felvenni az oltást. A döntést több szakértő is aggályosnak nevezte, Szél Bernadett pedig az ombudsmanhoz fordul az ügyben.

Németországban egyelőre nem ismerik el a beutazásnál a koronavírus elleni oltást, ha nem európai uniós engedéllyel rendelkező vakcináról van szó. A szövetségi egészségügyi miniszter szerdai nyilatkozata szerint meglehet, hogy az országban a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják az oltási kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az EU-s forgalmazási engedélyt.

Magyarországon a lakosság jelentős részét oltották az EMA által még nem engedélyezett vakcinákkal, a kormány ezért úgy döntött, hogy kétoldalú megállapodásokat köt annak érdekében, hogy a Szputnyikkal és Sinopharmmal oltottak is korlátozás nélkül utazhassanak az EU-ban. Horvátországba sem elég önmagában a magyar védettségi igazolvány, Menczer Tamás államtitkár beszámolója szerint ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy az oltási papírt is kérik a hatóságok.

Magyarországon az oltási tempó mérséklődött, olyannyira, hogy lassan indokolt lenne új oltási tervet készíteni. A miniszterelnök korábban azt mondta, hogy május végére, 6-7 millió oltás körül leszünk kinn a vízből, ám egyelőre ez még távol van. Az oltást mindenesetre szorgalmazza, aki csak tudja, már a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is bejelentette, hogy bármely vállalatnak segítséget nyújtanak abban, hogy a központjában vagy a telephelyein oltást szervezzen a munkavállalóinak – ennek részleteiről ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!