Szél Bernadett ombudsmanhoz fordul, amiért kifizettetik a PCR-tesztet a műtétre várókkal

2021. május 11. – 12:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Alapjogsértőnek tartom a műtétre várók fizetős tesztelését, ezért ombudsmanhoz fordultam az ügyben. Fatális következményekkel járhat kvázi fizetőssé tenni a tb-ellátáson belül végzett műtéteket bárki számára is” – írja Szél Bernadett országgyűlési képviselő a Facebookon.

Május 13-tól újraindulnak a halasztható műtétek, illetve rehabilitációs ellátások a magyar egészségügyben, ezt Kásler Miklós jelentette be múlt héten azzal, hogy a beteg felvételének feltétele az érvényes védettségi igazolvány, ennek hiányában az, hogy a páciens „a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel” rendelkezzen.

A Telex kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hétvégén azt írta:

„Az elektív (vagyis halasztható) műtétek esetében a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek – az oltás beadása az EESZT-ből is ellenőrizhető – nem szükséges a PCR-teszt. Aki nem oltatja be magát, az saját költségére kérhet PCR-tesztet és gyorstesztet. A PCR-tesztek érvényességi ideje nem változott: 48 óra. Kivételes esetekben az egyedi elbírálás nem kizárt, de nem általános érvényű.”

Az RTL Híradójának aztán hozzátették, hogy annak a tesztjét a kórház finanszírozza, aki önhibáján kívül, például egészségi állapota miatt nem tudta felvenni az oltást.

Szél mindehhez azt is írta: „Sok esetben amúgy is régóta késik a beavatkozás, de ha most még tovább halogatják, mert nem tudják kifizetni a több tízezer forintos teszteket, az az egészségi állapot újabb romlását okozhatja. Ráadásul több százezren is lehetnek azok a hátrányos helyzetű településen élők, akik nem is kapnak megfelelő felvilágosítást és technikai segítséget az oltásra való jelentkezéshez. Nem segíteni kellene inkább ott? És mi a helyzet a gyermekekkel, rájuk sem tért ki a miniszter: nekik – helyesebben a szüleiknek – is fizetni kell a tesztért műtét előtt, holott jó részük még nem is kaphat oltást?”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!