Szarvas József: Biztos vagyok benne, hogy sokan azért nem jelentkeztek az SZFE-re, mert ott fogok tanítani

2021. április 19. – 13:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szekerét le kell venni arról a vágányról, vagy ki kell emelni abból a kátyúból, amelyre rátették, amikor azt mondták, a művészet a lényegénél fogva pártos. Nem, a művészet, az szabad. A művészet lényegénél fogva szabad. Úgy gondolom, persze, hogy van vagy lesz jelentése, üzenete annak, hogy mi fogunk osztályt indítani. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan azért nem jelentkeztek a főiskolára – akiket egyébként le is beszéltek – merthogy én, illetve a Zoltán fogunk tanítani, vagy a Vidnyánszky Attila. De biztos vagyok abban, hogy sokan jönnek azért, mert mi tanítunk. Én azt várom, hogy történjen valami személyes ügy az egyetemen, ami rólunk szól majd, arról a kis közösségről, amit hívjunk majd osztálynak

mondta Szarvas József színész a vasárnapi Bayer Show-ban a Hír Tv-n, aki Rátóti Zoltánnal a prózai osztályt vezeti majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Bayer megkérdezte, volt-e már órája az egyetemen, mire Szarvas azt mondta, órája még nem volt, szeptembertől indul az osztálya, az első felvételi májusban lesz majd. „Ebben a pillanatban a lelki-szakmai felkészülés időszakában vagyunk mindannyian, akik majd osztályt indítunk” – mondta erről.

Ahogy korábban írtuk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetem épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Eszerint nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át. A hallgatók erre barikádot, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe.

Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes november 6-án felfüggesztette az egyetem őszi félévét. A hallgatók elutasították a tanév rendjének módosítását, és a Fővárosi Törvényszék szerint sem tekinthető semmisnek az őszi félév.

A hallgatók a bevezetett új járványügyi rendelet miatt végül november 10-én hagyták el az egyetem elfoglalt épületeit. Másnap Vidnyánszky Attila, SZFE fölé rakott alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette, hogy februártól új helyszínen folytatódik az oktatás. A nyilvánosságra került nevek alapján többnyire a közmédiából ismert embereket kértek fel oktatónak.

Január 19-én jelentették be az SZFE tiltakozó hallgatói, hogy új alkotóműhelyt, egyesületet hoznak létre. A Freeszfe Egyesületet az SZFE volt és jelenlegi diákjai, tanulói alapították azért, hogy a megváltoztatott egyetem eredeti szellemiségét megőrizzék. De eközben egy nagyobb dobásuk is volt: külföldi egyetemekkel állapodtak meg egy diplomamentő akció keretében. A titokban zajlott folyamatról videót is forgattunk.

Majd az is kiderült, hogy bár a jelenlegi vezetés szerette volna azt a látszatot kelteni, hogy elenyésző a passziváltató, illetve az egyetemet elhagyó diákok száma, valójában a korábbi helyzethez képest így is hússzor többen döntöttek a halasztás mellett, és évek óta nem jelentkeztek ilyen kevesen az egyetem sztárszakjaira.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!