Évek óta nem jelentkeztek ilyen kevesen az SZFE sztárszakjaira

Legfontosabb

2021. március 22. – 18:24

frissítve

Évek óta nem jelentkeztek ilyen kevesen az SZFE sztárszakjaira
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt héten a Telexen is olvashattak arról, hogy külföldi egyetemek segítségével indítja el a tavaszi szemesztert a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói által létrehozott Freeszfe Egyesület, és az is kiderült, hogy pontosan mi az a trükk, amivel 150 diák otthagyja a modellváltáson átesett egyetemet. Február közepén az is kiderült, hogy bár a jelenlegi vezetés szerette volna azt a látszatot kelteni, hogy elenyésző a passziváltató, illetve az egyetemet elhagyó diákok száma, valójában a korábbi helyzethez képest így is hússzor többen döntöttek a halasztás mellett.

Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó kuratórium elnöke pár nappal később azt is elmondta, hogy az ellenük folyó agitáció és propaganda ellenére a számok alapján öt százalékkal nőtt az egyetemre felvételizők száma. Ezt az állítást korábban nem igazán lehetett ellenőrizni, múlt pénteken viszont a felvi.hu-n megjelentek a friss adatok a 2021 szeptemberében induló képzésekre jelentkezőkről, így már van mit összehasonlítani a korábbi évek statisztikáival.

Ami elsőre szembetűnő lehet a tavalyi évhez képest, az egyértelműen az, hogy sokkal több képzést indítanak idén szeptemberben, ez azonban nem az új vezetés trükkje. Az SZFE-n minden második évben indul az ún. filmes 6x6-os képzés, mely a mozgókép gyűjtőszó alá sorolja a dramaturgiát, a film- és televíziórendezést, a gyártásszervezést, a filmhangot, a vágást és a kameramaneket. Idén ősszel ismét indulnak ezek a képzések – bár közben a dramaturgiából filmírás lett, a kameramanből pedig operatőr –, így az egyetemen papíron majdnem ugyanaz lesz a felhozatal most, mint két évvel ezelőtt.

Apró különbségek persze vannak, egyrészt indul dokumentumfilm-rendező művész mesterszak, ami ugyan 2012 óta létezik, de két éve csak angol nyelven, önköltséggel volt elérhető – ami egyébként nem is tartozik a magyar mesterképzéshez, de a felviben ettől még szerepelt –, illetve több szakirány lesz a színművész szakon.

A statisztikából természetesen nem látszik, ha egy ember több képzésre is leadta a jelentkezését, és azt is figyelembe kell venni, hogy az önköltséges, illetve az államilag támogatott diákok egy osztályba kerülnek majd – így csak a jelentkezések számát lehet összehasonlítani, a jelentkezőkét nem. A két évvel ezelőtti helyzettel viszont ettől még érdemes lehet összevetni a mostani számokat, mert a jelentkezések száma is utalhat az általános érdeklődésre. A filmes 6x6-os képzés esetében mind a hat esetben látványos a visszaesés 2019-hez képest, a két finanszírozási formát összesítve

  • a film- és televíziórendezés esetében 419 helyett 193 jelentkező volt,
  • a mozgóképes filmvágás képzésre 207 helyett 110-en jelentkeztek,
  • és a másik négy képzés is jóval kevesebb embert hozott lázba, mint két éve.

A 6x6 mellett ugyancsak népszerűnek számító filmes képzés, a televíziós műsorkészítő iránti érdeklődés is jelentősen megcsappant a felvi.hu adatai alapján. Két éve összesen 196 ember jelentkezett ide, idén pedig 101-en jelölték meg ezt a képzést az egyetemen. Ez egyébként jóval népszerűbb azokban az években, amikor a 6x6-os filmes képzés nem indul, tavaly 246-an jelentkeztek rá, 2018-ban pedig 325-en.

A színházas vonalon egyértelműen az osztatlan színművészképzés a legnagyobb sláger, erre 2019-ben összesen 942-en jelentkeztek, és tavaly is 850 ember próbált meg bekerülni. A felvis statisztikák alapján az utóbbi tíz évben voltak ugyan visszafogottabb évek, de arra nem volt példa, hogy 650-nél kevesebben jelölték volna meg ezt a képzést az SZFE-n. Idén viszont a két finanszírozási formát összevetve 641 jelentkezőről lehet tudni.

Hasonlóan érdekes az is, hogy idén a felvi.hu-n látható számokat összeadva 1827 jelentkezés érkezett az egyetemre, ami valóban több, mint a tavalyi 1801. Mivel az adatokból nem lehet tudni a jelentkezők pontos számát, így kizárólag ez alapján könnyen elképzelhető lenne, hogy tavalyhoz képest tényleg volt növekedés. 2019-ben viszont, amikor néhány kivételtől eltekintve ugyanaz volt a felhozatal, mint idén, összesen 3104 jelentkezés érkezett be az SZFE-re, ami majdnem kétszerese az idei számnak. A felvi.hu-n azt is meg lehet nézni, hogy a korábbi években, illetve most hogy alakult a jelentkezők száma, előbit itt, utóbbit pedig itt.

Ez alapján 2019-ben – amikor nagyon hasonló képzések indultak az egyetemen – 2035-en jelentkeztek az SZFE-re, a jóval kevesebb képzést kínáló 2020-ban 1390-en, idén pedig 1262-en, ami még a tavalyinál is alacsonyabb szám.

Az elsőhelyes jelentkezők száma is csökkent az egyetemen, ez azonban az összes jelentkezés visszaesésével nem tűnik túl meglepőnek. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ezen még lehet módosítani, illetve azt is, hogy ha az SZFE-n valaki esetleg több képzésen is átjut a felvételi procedúra utolsó rostáján, ekkor a sorrendtől függetlenül még mindig választhat ezek között.

Frissítés, 03.22. 21:05: A cikkben jeleztük az elmúlt három év pontos jelentkezőszámát is a jelentkezések mellett, és pontosítottuk a dokumentumfilm-rendező művész mesterszakra vonatkozó mondatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!