Külföldi egyetemek segítségével indítja el a tavaszi szemesztert a Freeszfe Egyesület

2021. március 17. – 10:01

frissítve

Külföldi egyetemek segítségével indítja el a tavaszi szemesztert a Freeszfe Egyesület
A Vas utcai épület 2020. szeptember 8-án, amikor az intézmény hallgatói és szimpatizánsok élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Külföldi egyetemek veszik át formálisan a Színház- és Filmművészeti Egyetem százötven hallgatóját, akik így továbbra is az egyetemen felmondott oktatóikkal folytathatják tanulmányaikat a Freeszfe Egyesület keretein belül.

Az egyesület szerdai közleménye szerint hónapok óta dolgoznak az Emergency Exit diplomamentő programon, és eddig tizennégy SZFE-s osztály átvételéről sikerült megállapodniuk öt európai egyetemmel. Köztük van a salzburgi zeneművészeti egyetem, a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem, a varsói színművészeti egyetem, és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka, valamint a svájci színiakadémia.

Papíron a külföldi egyetem ad diplomát, a gyakorlatban itthon folyik az oktatás

Ez a megállapodás azt jelenti, hogy az egyetemek elismerik a hallgatók eddig megszerzett kreditjeit, és a további féléveket is. A különböző egyetemeken más-más konstrukciók valósulnak meg, többnyire speciális jogviszonyt ajánlanak a hallgatóknak az intézmények, és már tavasszal elindulhat az érdemi munka.

A program célja az egyesület közleménye szerint egységes:

„menekülőutat teremteni azoknak a hallgatóknak, akik az intézmény modellváltása és annak körülményei miatt nem látják biztosítottnak a tanszabadság és az autonóm alkotómunka feltételeit az SZFE-n”.

A vizsgafilmeket, vizsgaelőadásokat, szakdolgozatokat többnyire a partneregyetemek képviselőivel közösen értékelik majd a Freeszfe Egyesület oktatói.

Mint írják, az egyesület a járvány miatt digitális munkarendre állt át: a kurzusokat online tartják, a projekteket fizikai kontaktus nélkül fejlesztik. A korlátozások feloldásakor az ideiglenesen felajánlott próba- és műtermekbe, valamint magánlakásokba térnek vissza. A bázist jelentő épületet pedig továbbra is keresik, miután egy vitás helyzet után elhagyták az erzsébetvárosi önkormányzattól kapott Damjanich utcai épületet.

Az egyetemfoglalás idején és azóta befolyt adományokat a Freeszfe Egyesület a tevékenység megvalósításához szükséges épület- és eszközbérlésre, vizsgamunkák költségeire fordítja – áll a közleményükben. Csak akkor tudják majd kifizetni az oktatókat és hallgatói ösztöndíjakat osztani, ha az egyesület bevételei és támogatása ezt lehetővé teszik.

A külföldi egyetemekkel kötött megállapodást ebben a videóban mutattuk be részletesebben:

Egyetemfoglalás

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én foglalták el az egyetemet épületeit, miután egy kormánydöntéssel az intézmény fölé helyeztek egy alapítványt, amely kuratóriuma elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Eszerint nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem.

A hallgatók válaszul barikádot állítottak, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe. Több ismert oktató felmondott, köztük Ascher Tamás, Máté Gábor és Upor László.

Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes november 6-án felfüggesztette az egyetem őszi félévét. A hallgatók elutasították a tanév rendjének módosítását, és a Fővárosi Törvényszék szerint sem tekinthető semmisnek az őszi félév.

A hallgatók a bevezetett új járványügyi rendelet miatt végül november 10-én hagyták el az egyetem elfoglalt épületeit. Másnap Vidnyánszky Attila, SZFE fölé rakott alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette, hogy februártól új helyszínen folytatódik az oktatás. Az eddig nyilvánosságra került nevek alapján többnyire a közmédiából ismert embereket kértek fel oktatónak.

Január 19-én jelentették be az SZFE tiltakozó hallgatói, hogy új alkotóműhelyt, egyesületet hoznak létre. A Freeszfe Egyesület belső felmérés szerint még többen is élnének a most bejelentett lehetőséggel, ezért továbbra is tárgyalnak más egyetemekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!