Veszélyesnek tartják a szakszervezetek az iskolák jövő hétfői nyitását

2021. április 14. – 13:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pedagógus-szakszervezetek, szülői közösségek és diákmozgalmak mellett öt szakszervezeti szövetség is nyilatkozatot adott ki, mert veszélyesnek tartják az óvodák és általános iskolák jövő hétfői nyitását.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a LIGA Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szerint helyes lépés, hogy a középiskolákban május 10-ig marad a távoktatás.

„A jelenléti nevelés-oktatási feladatok ellátása ugyanakkor a járványügyi szakemberek és a mindennapi tapasztalatok alapján az óvodákban és az általános iskolákban sem indokolt” – fogalmaznak az MTI-nek küldött közleményükben.

Nem lehet különválasztani a szülői és munkavállalói feladatokat szerintük, a társadalom bérből és fizetésből élő tagjainál egyszerre jelentkezik a járvány veszélye, a gyermekek biztonságos és alapos oktatásának igénye és a törekvés munkahely megőrzésére. „Ezért az oktatási intézmények zárását vagy nyitását sem lehet elválasztani a munkaerőpiaci szabályzóktól, az állam munkaerőpiaci szerepvállalásától a jelenlegi helyzetben sem.” A magyar szakszervezeti konföderáció ezért azt szeretné, hogy

a munkavállalók bérköltségeit vállalja át az állam, ha az egyik szülőnek kiskorú gyermekével otthon kell maradnia a járványügyi intézkedések miatt.

Korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is azt követelte a kormánytól, hogy EU-s forrásokból adjanak a szülőknek bérkompenzációt, rendeljenek el felmondási tilalmat, és támogassák a munkáltatókat, hogy álláshelyeket ne szüntessenek meg.

Egy kedden publikált felmérés szerint a pedagógusok közel háromnegyede (74 százalék) nem érezné magát biztonságban a tantermi oktatásban, és a tanárok majdnem fele (46 százalék) azt szeretné, hogy ebben a tanévben már maradjon a digitális oktatás.

Március végén jelentette be Orbán Viktor, hogy április 19-én újranyithatnak az iskolák, múlt péntekre aztán változott némileg a terv, és már azt mondta a miniszterelnök, hogy a középiskolákban május 10-ig marad a digitális oktatás.

Több iskolában a napokban emailben mérik fel az osztályfőnökök, hogy a szülők elengedik-e az iskolába gyereküket április 19-én, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az ADOM diákmozgalom és a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért is tiltakozó akciót indított a nyitás ellen. Itt szedtük össze, hogy mit tehet az, aki nem engedné iskolába a gyerekét a járvány miatt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint ugyanakkor a szülők többsége szeretné, hogy gyermekük visszatérhessen az iskolába. Kérdéseket küldtünk a hét elején az Emmi, a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztályának, hogy megtudjuk, tárgyal-e a kormány a héten arról, hogy később nyissanak az óvodák, iskolák, ám nem reagáltak levelünkre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!