Szijjártó számlája ötmillióval megcsappant, Gyurcsány hitelei jócskán megnőttek

2021. február 1. – 03:29

frissítve

Szijjártó számlája ötmillióval megcsappant, Gyurcsány hitelei jócskán megnőttek
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Az idén is színt vallottak vagyoni helyzetükről az országgyűlési képviselők, kormánytagok és közjogi méltóságok, január 31-ig kellett leadniuk a vagyonnyilatkozatokat. Éjfél után nem sokkal kiderült, hogy kinek a vagyona duplázódott meg, ki veszített tízmilliókat, és választ kaptunk arra is, hogy kifizette-e végre szüleinek 30 milliós tartozását Szijjártó Péter.

Az már kiderült, hogy Orbán Viktor zsebe ismét üres maradt, egy forintot se tudott félretenni, Áder János köztársasági elnök viszont jól takarékoskodott, több mint 23 millió forinttal nőtt a vagyona. És bár Rogán Antal milliárdos nem lett, friss vagyonnyilatkozatába beírta, hogy 2020-ban újraházasodott, a találmánya pedig 157,8 millió forintot hozott a konyhára.

Szerettük volna megnézni Varga Judit igazságügyi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Kásler Miklós emberminiszter, Palkovics László innovációs miniszter és Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter vagyonnyilatkozatait is, azokat azonban valamiért nem töltötték fel vasárnap éjszaka az országgyűlési képviselőkével együtt. A vagyonnyilatkozatok valóságtartalma persze csak az adott képviselőkön múlik.

Szijjártó Péter – megcsappant a bankszámlája

A külügyminiszternél az első szembetűnő dolog, hogy

bankszámlája milliókkal megcsappant: míg 2019-ben 5,84 millió forint volt rajta, most már csak 222 ezer forint.

Az értékpapír megtakarítása viszont valamennyivel feljebb ment: míg 2019-ben ez 2,25 millió forintnyi volt, addig tavaly már 2,6 millió. A biztosítási eszközalapja 840 ezer volt, a friss nyilatkozat szerint 2020-ban ezt is megnövelte 941 ezerre.

Az is érdekes, hogy Szijjártó valamiért már évek óta nem törleszt a szüleitől kapott kölcsönből, így továbbra is 30 millióval tartozik nekik.

2020-ban Szijjártó ingatlanhelyzete továbbra is változatlan volt: egy győri ház, három balatonedericsi ingatlan és a dunakeszi háza van kisebb-nagyobb részben a nevén.

A külügyminiszter sehol sem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában a tavaly nyári adriai nyaralását, amit Szíjj László NER-oligarcha jachtján töltött, közben pedig a hivatalos Facebook-oldalán olyan posztok jelentek meg, amik alapján aktívan tevékenykedett budapesti irodájából a belarusz válságon.

Varga Mihály – bérelni kezdett egy családi házat

A pénzügyminiszter – akinek egyébként öt ingatlana van – 2020-ban bérelni kezdett Gyenesdiáson egy tekintélyes méretű családi házat is 204 négyzetméteres lakótérrel, 42 négyzetméteres garázzsal. Viszont nincs már meg az a karcagi zártkertje, amelyet 2019-ben vett, és a jelek szerint már túl is adott rajta.

Járműve, drága ingósága Vargának továbbra sincsen. Megtakarításait kötvényben, állampapírban és részvényben tartja. Összesen bő 27 millió forint értékről van szó, ami közel duplája a tavalyi bevallásában feltüntetettnek.

Szijjártó Péter külügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter – Fotó: Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter külügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter – Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Novák Katalin – nőtt a fizetése, gyarapodott a számlája

Az államtitkárból családügyi miniszterré előlépett Novák fizetése a pozíciójával együtt nőtt, így már négyszázezerrel többet keres. Számlája is gyarapodott hatmillió forinttal, így már huszonhat millió van rajta.

Továbbra is bérbe ad egy ingatlant, ebből havi bruttó 305 ezer forintja jön be. Az előző vagyonnyilatkozatában még évi bruttó 2,1 milliós bevételről írt, így azóta ez láthatóan megnőtt még a koronavírus-járvány ellenére is, mert így évi bruttó 3,6 millió jön be neki ebből.

Az ingatlanjaiban nem történt változás, továbbra is nyolcnak a tulajdonosa teljesen vagy részben: felerészben birtokosa egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres családi háznak, valamint egy 90 négyzetméteres társasháznak Újbudán. Egyedüli tulajdonosa egy 56 négyzetméteres lakásnak a XI. kerületben. Szegeden egy 67, egy 166 és egy 174 négyzetméteres társasházi lakása van Nováknak, mellette egy garázsa is, Balatonlellén pedig üdülője.

Forrás: Novák Katalin Facebook
Forrás: Novák Katalin Facebook

Kövér László – hová lettek az életbiztosítások?

Eltűntek Kövér László életbiztosításai. A házelnök tavalyi nyilatkozatában szerepelt egy 3,76 és egy 1,5 millió forintos életbiztosítás, az ideiben ezeket hiába kerestük.

Továbbra is megvan ugyanakkor a szigetszentmiklósi ház és a Skoda Suberb, ám a bankszámlája ismét apadt fél millió forinttal. 2019 januárjában még 4 millió forintot tartott a bankban, tavaly már csak 3,5 milliót, idén januárban pedig 3 millióról számolt be.

A 10 milliós hiteltartozását továbbra se fizette ki a szigorú házelnök, és vagyonnyilatkozatából az is kiderült, hogy ketten maradtak feleségével a szigetszentmiklósi házban, a lánya már nem lakik velük egy háztartásban.

Lázár János – 34 helyett 33 ingatlan

Lázár János, az egykori miniszter előző vagyonnyilatkozatából az derült ki, hogy 2019-ben lényegében kéthavonta vett új ingatlant, bővítgetve eleve tekintélyes ingatlanvagyonát. Ezt a szériát tavaly nem folytatta, 33 ingatlannál áll most, ami még eggyel kevesebb is a tavaly ilyenkori 34-nél. 2020-ban csak egy ingatlant vásárolt: szántót Földeákon. Megvált viszont két 2019-es szegedi szerzeménytől, egy lakástól és egy garázstól, mindkettőnek felerészben volt tulajdonosa.

2020-ban lízingelni kezdett egy 2019-es Land Rover Defendert a meglévő régebbi, ugyanilyen típusú járműve, valamint a 2019-ben vett Mini Cooper Cabriója mellé.

Megtartotta értékes ingóságait, melyek egyike gróf Széchenyi Zsigmond karosszéke. Lázár egyébként a készpénzben hisz: 12 millió forintja van ilyen formában, míg a bevallása szerint bankszámlán például nem tart nagyobb összeget. Tavaly ilyenkor még volt a bankban is 48 milliója, ez mostanra eltűnt, ráadásul megduplázta – 20-ról 40 millió forintra – a tartozását, amely egy magánszemély felé áll fenn.

Lázár János fideszes országgyűlési képviselő segít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársainak a Csongrád-Csanád megyét jelző tábla kihelyezésében Gátérnél 2020. június 4-én. – Fotó: Rosta Tibor / MTI
Lázár János fideszes országgyűlési képviselő segít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársainak a Csongrád-Csanád megyét jelző tábla kihelyezésében Gátérnél 2020. június 4-én. – Fotó: Rosta Tibor / MTI

Boldog István – csökkent a tartozás

Most már bármikor elkezdődhet a hivatali vesztegetéssel vádolt fideszes országgyűlési képviselő pere, de közben a tartozásai jelentősen csökkentek: míg 2019-ben egymillióról 1,3 millióra nőttek, a friss nyilatkozat szerint ezt egy év alatt bravúrral 70 ezerre lecsökkentette.

A fotózást továbbra is űzi, legalábbis a 700 ezres összértékű Nikon szett még mindig ott van a nyilatkozatban, és a már meglévő Iphone-ja mellé lett még neki kettő másik.

Boldog legtöbb ingatlanja változatlan: Kétpón van egy házban 50 százalékos tulajdona, ugyanott egy 15 ezer négyzetméteres külterületi földje, és egy 2700 négyzetméteres szántója is. Újdonság, hogy 2020 nyarán egy nyolcezer négyzetméteres gyümölcsös háromnegyedét is beszerezte melléjük, szintén Kétpón.

Ahogy tavaly, úgy idén sincs autó a nevén, bár a Facebookra többször posztol kocsik vezetőüléséről. Továbbra is van életbiztosítása, ami százötvenezerrel 3,14 milliósra nőtt, készpénzt, értékpapírt, bankszámlát továbbra sem vallott be.

Forrás: Boldog István Facebook
Forrás: Boldog István Facebook

Simonka György – összeszedett egy köztartozást

A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt bíróság előtt álló, most már vesztegetésért is felelősségre vonni akart fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György bevallott vagyona évekkel ezelőtt apadásnak indult. Nagy változás az elmúlt évben már nem volt.

Megvan még a pusztaottlakai szántó, amelynek haszonbérlője, és szerepel még a vagyonnyilatkozatban a kivett udvar is Medgyesegyházán, de utóbbinál idén már feltüntette a képviselő, hogy az ingatlan jelzáloggal terhelt.

Autója, drága ingósága nincs, és megtakarítása is alig van, mindössze félmillió forint készpénzt tüntetett fel. A tavalyi bevallásában még szerepelt a pénzintézeti számláján árválkodó 5660 forint, idén már ez a rubrika is üres. Viszont összeszedett valamiből 26 ezer forint köztartozást.

Az egyéb közlendőknél tüntetett fel egy készfizető kezesség miatti, közel 86 millió forintos tartozást, és hogy emiatt a tulajdonában lévő vagyonelemek terheltek. Ebben nem volt változás az előző évhez képest..

Érdekelt még mindig 11,1 százalékos tulajdonrésszel egy felszámolás alatt lévő, pusztaottlakai székhelyű cégben. Ez a büntetőeljárásból ismert Magyar Termés TÉSZ Kft. A 2020-as év alatt 8 alkalommal jutott agrártámogatáshoz, összesen körülbelül 900 ezer forint értékben.

Bajkai István – szűkös év volt

Az előzőhöz képest szűkös éve volt a vagyonbevallása alapján Bajkai Istvánnak, az Orbán-család gazdag ügyvédjének, aki tavaly a legjobban kereső képviselők között volt. Míg az eggyel korábbi évben az ügyvédi irodáján keresztül 78 millió forint éves bevétele volt, az új vagyonnyilatkozatában csak 148 131 forint ugyanez a tétel.

Igaz, szert tett más jövedelemforrásokra 2020-ban. A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványtól 2020. októbertől havi bruttó 751 880 forintot kap. A Marek József Alapítvány kuratóriumi tagjaként pedig 2020. augusztustól kezdve havi bruttó másfél millió forint jár neki.

A bevételcsökkenés nem volt hatással Bajkai ingatlanvagyonára, megvan neki még mind a hét ingatlana, köztük belvárosi lakás, erdők, családi ház Budapesten és vidéken is. Autót még mindig nem vett. Őrzi még két festményét (összérték 1,2 millió forint), 3000 darabos könyvgyűjteményét és 2700 darabos cédégyűjteményét.

A megtakarításai részben csökkentek valamelyest, részben átrendezte őket. Készpénze 14-ről 9 millió forintra csökkent, a számlájáról eltűnt több mint 32 millió forint (35 maradt így is), egy 113 milliós tételből 108 lett. A pénz egy részét nemesfémbe fektette, tovább növelve – 42 helyett 65 millió forintra – az így tartott vagyonát.

Bajkai István a hajléktalanellátó szervezetek támogatásáról tartott sajtótájékoztatón a Hajléktalanokért Közalapítvány Szobi utcai központjában 2021. január 14-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Bajkai István a hajléktalanellátó szervezetek támogatásáról tartott sajtótájékoztatón a Hajléktalanokért Közalapítvány Szobi utcai központjában 2021. január 14-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Gulyás Gergely

A Miniszterelnökséget vezető miniszter amennyit szerepel és nyilatkozik, annyira nem nő a vagyona, friss vagyonnyilatkozata ugyanis nem tér el túlságosan a korábbiaktól. Továbbra is megvan a két, XI. kerületi lakása, autója pedig még mindig nincs.

Ugyanakkor egy magánszeméllyel szembeni korábbi hétmilliós tartozását kétmillió forintra csökkentette egy év alatt. Még mindig törleszt egy 120 ezres svájci frankos tartozást, de nem írta be a bevallásba, hol tart vele, megtakarítása, cége továbbra nincs.

Kósa Lajos – vett egy BMW 400 C robogót

A Fidesz-alelnöknek továbbra is egy családi háza van Debrecenben, egy üdülője Budakeszin, mellette két úttá kialakított területe, egy szántója Szamosszegen. Emellett továbbra is tartósan bérel egy Mercedes Vianot, megvan az orrkiülős motorcsónakja, és

a már meglévő BMW motorkerékpárja mellé 2020-ban vett egy másikat is, BMW 400 C robogót.

Kétmillióról 500 ezerrel csökkent a bankszámláján lévő pénze, már csak 1,5 millió van rajta forintban, de mellette ott van még 1,5 millió forintnyi devizában is. Bár tartozásait két-kétmillióval csökkentette, azok még így is milliókra rúgnak: van ötmilliós bankhitele, és 9 millióval tartozik egy magánszemélynek is.

Kocsis Máté – megduplázott vagyon

Megduplázta vagyonát Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője két éve még 8 millió forintnyi készpénzről vallott, tavaly már 11,5 milliót írt a nyilatkozatba, az idei évet 23 millió forinttal kezdte.

Ez nagy valószínűséggel annak is köszönhető, hogy családi cégéből busás osztalékokat tudott kivenni. 25 százalékos tulajdonrészével 15,25 millió forint járt neki a pénzosztáskor.

A családi kölcsönből közben egy fillért sem törlesztett, az ugyanúgy 28 millió forint.

Fotó: Kocsis Máté / Facebook
Fotó: Kocsis Máté / Facebook

Hende Csaba – 23 millióval szegényebb

Hende Csaba, a volt honvédelmi miniszter a vagyonbevallásai alapján

közel 23 millió forinttal lett szegényebb egyetlen év leforgása alatt.

Miközben nem vett vagy adott el se ingatlant, se drága ingóságot, és látszólag semmi másban sem volt változás, a pénzintézeti számlán tartott megtakarítása 37,98 millió forintról 15,18 millió forintra olvadt.

Nagy István – vett egy agyaggödröt és egy legelőt

Céget alapított és alaposan bevásárolt Nagy István agrárminiszter 2020-ban. Januárban vett egy agyaggödröt a Győr-Moson-Sopron megyei Várbalogon, majd júniusban egy mecséri legelővel bővítette földjeit, így összesen már 13 ingatlan szerepel a nevén.

A lízingelt Opel Astra és a Toyota Dyna teherautó mellé beszerzett egy Mercedes Benz Ategot is tavaly, a forgalomból kivont járművet méheshátas felépítménnyé alakította át – akármit is jelentsen ez. Nagynak 1993 óta van méhészete, a friss vagyonnyilatkozat szerint 100 méhcsalád lakik benne.

Tavaly 288 ezer forintos állami támogatást kapott erre a tevékenységére.

A miniszteri fizetés mellett őstermelőként bruttó 326 ezeret keresett 2020-ban, és alapított egy mezőgazdasági céget is, amelynek az ügyvezetője és tulajdonosa is egyben. Mindeközben a pénzügyeket se hanyagolta el az agrárminiszter, banki megtakarításai 4 millió forinttal nőttek, így összesen 6 millió forint van a számláján, míg készpénzben 2 millió forintot tart. Van ezen túl egy 8,5 millió forintos életbiztosítása, és tavaly már 2,8 millió forintra nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárban felhalmozott vagyona.

Semjén Zsolt – gyarapodó évet zárt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes számláján most 7 millió forint van, ami 2 millióval több a korábbinál. A más szerződés alapján fennálló követelése pedig 3 millióra nőtt, ami a duplája a korábbinak.

Gyurcsány Ferenc – nőtt a megtakarítása, csökkent a számlája

Következzenek az ellenzéki vezetők. Gyurcsány Ferenc DK-elnök értékpapír-megtakarítása 734 millióról 823 millióra nőtt egy év alatt. A számlája viszont megcsappant: a korábbi 3,7 millió forint helyett most csak 861 ezer forintja van rajta, de mellette ott van még 1,6 millió forintnyi deviza is.

Úgy látszik, a kölcsönét is megadták neki, tavaly még 12 millióval tartoztak neki, most már semmi sincs ott. A 225 milliós követelés „lakásvásárlás foglaló és előleg” címén viszont még most is ott van.

A banki hitelét sem csökkentette, sőt, kétmillió plusz még rá is ment: 56 millióról 58 millióra nőtt. Tavalyi nyilatkozatából kiderült, hogy felvett 150 millió forint értékpapír fedezetű hitelt a kötcsei ház megvásárlására, ez most 214 millióra ugrott fel.

Az Altus Portfólió Kft-je korábban 238 millió forintot hozott neki, a friss nyilatkozat szerint 2020-ban ez jócskán kevesebb volt, bruttó 55 millió forint.

És eggyel több gyerekének van már vagyona, most már ötből négynek nyújtotta be a nyilatkozatát.

Gyurcsány Ferenc – Fotó: Bődey János / Telex
Gyurcsány Ferenc – Fotó: Bődey János / Telex

Jakab Péter – már nem nulla a megtakarítása

A Jobbik-elnök a korábbi évek szokásaival ellentétben most nem nullát írt a megtakarítások részhez, hanem a friss nyilatkozatból bizony az derül ki, hogy Jakabnak 4,1 milliós megtakarítása van készpénzben. Tízmilliós banktartozását ugyanakkor nem nagyon csökkentette, mindössze 9,1 millióra tudott lemenni.

Abban nincs változás, hogy továbbra is övé 106 négyzetméteres miskolci lakás fele.

Hadházy Ákos – 5,2 milliónyi adományt kapott

5,2 millió forintnyi adományt kapott a független országgyűlési képviselő 2020-ban, amit így magyaráz:

„Adományok Kövér elvtárs és Péterfalvi elvtárs politikai célú büntetésének kifizetésére, valamint korrupció és propaganda ellenes tevékenység folytatására az adományok egyenként nem érték el a külön feltüntetendő értékhatárt”.

Közben egy év alatt elfogyott Hadházy a megtakarított készpénze: 2019-ben még volt 1,3 milliója, most már semmi sincs a rubrikába írva, ahogy más megtakarítás sincs. Banki tartozását viszont jelentősen csökkentette, 22,5 millióról 11 millióra.

Nem tudni, hogy a törlesztésben az segített-e neki, hogy eladta 160 négyzetméteres társasházi lakását, igaz, a teljes vételárat még nem kapta meg érte. Van ezen kívül még egy 5000 négyzetméteres szőlője Fácánkerten, Szekszárdon meg egy lakása ötven százalékos tulajdonrésszel. Két kocsija mellé tavaly vásárolt még egy 2001-es Volkswagen Caddy-t.

Továbbra is szünetelteti állatorvosi tevékenységét, és a Hadházy-Vet Kft.-ben is tovább csökkent a tulajdoni érdekeltsége 25 százalékra, de a nyereség felét még mindig megkapja.

Polt Péter – újabb ingatlant vásárolt

A legfőbb ügyész 2020 októberében újabb ingatlant vett a meglévő hat mellé: megvásárolt (feles tulajdoni hányaddal) egy 107 négyzetméteres, teraszos lakást a XII. kerületben. Ezzel párhuzamosan csökkentek valamelyest a megtakarításai, közel 9 millióval kevesebbje van bankszámlán, és nincs már meg az 5 millió forintnyi kamatozó kincstárjegye, viszont visszafizette a feleségével közös, 800 ezer forintos tartozását. Megvan a régi autója, a régi vitorlása.

Poltnak bevétel szempontjából remek éve volt.

Legfőbb ügyészként nettó 39 millió forintot vihetett haza tavaly. A Legfőbb Ügyészségtől kapott tisztségviselői illetménye egy évvel korábban, 2019-ben jóval kevesebb: nettó 15,37 millió forint volt. Az illetmény mellett juttatásként járt neki 2020-ra 1,941 millió forint „rezidencia költség” is.

Polt egyetemi oktatóként a Nemzeti Közszolgálati Egyetemtől nettó 7,5 millió forintot kapott az évre munkabérként és kutatási díjként. Bejött egy kis aprópénz a Pázmány Péter Katolikus Egyetemtől is: oktatásért, vizsgáztatásért eseti 29 337 forint.

Polt kitöltött a nyilatkozatában egy, a többség által rendszerint üresen hagyott rubrikát is: bevallott körülbelül 35 ezer forint értékben karácsonyi ajándékot, könyveket, naptárakat, italokat és egyéb szóróajándékokat.

Matolcsy György – nincs megtakarítása

Sem megtakarítása, sem értékpapírja nincs a Magyar Nemzeti Bank elnökének. Matolcsy Görgynek továbbra is megvan a 150 négyzetméteres balatonakarattyai háza, de ezen kívül nincs értékes ingatlanja, ingósága.

A jegybankelnöki jövedelme mellett témavezetésért, oktatási anyagok lektorálásáért és vizsgáztatásért kapott pénzt a jegyban által alapított Budapest Institute of Banking Kft-től: tavaly összesen bruttó 2,3 millió forintot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!