Ráküldhetik a gyámügyet arra a 17 éves momentumos aktivistára, aki jachtparkolót festett a külügy elé

2021. január 30. – 20:43

frissítve

Ráküldhetik a gyámügyet arra a 17 éves momentumos aktivistára, aki jachtparkolót festett a külügy elé
Fotó: 444.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A 17 éves aktivista fiút azért hívták be a kapitányságra, mert 2020. augusztusában néhány aktivistatársával jachtparkolóvá alakították a Külügyminisztérium előtti parkolóhelyek közül az egyiket, írja a 444.

A fiú édesapja azt mondta a lapnak,

„Már a rendőrségen megfenyegettek bennünket a gyámhatósággal. Megkérdezték, melyik iskolába jár a fiam. Nem értettem, miért fontos ez, mire azt válaszolták, hogy ilyen esetekben gyámhatósági eljárás is indulhat. Úgy tűnik tettek is érte, hogy ez így legyen”

Az akcióban többen vettek részt, a Momentum TizenX tagjai, erről azt mondták:

„Nekünk politikai véleménynyilvánítás volt a szándékunk, nem pedig rongálás, ha rongálni akartunk volna, akkor nem vízzel lemosható festékkel mentünk volna oda.”

A rendőrségi kihallgatáson kiderült, hogy a felfestést a Fővárosi Közterület-fenntartó távolította el, ennek 4500 forint volt a költsége.

Ezzel az akcióval Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly nyári jachtozására reagáltak, amikor annak ellenére, hogy felszólította a magyarokat, maradjanak inkább otthon, ő maga az Adrián, Szíjj László NER-oligarcha jachtján töltötte a családi vakációt. Mindeközben hivatalos Facebook-oldalán olyan posztok jelentek meg, amik alapján aktívan tevékenykedett budapesti irodájából a belarusz válságon.

A Lady MRD-n pihenő Szijjártóról az Átlátszó közölt fotókat:

A momentumos fiatalok az akció után a Kossuth tér felé sétáltak, és mivel a Parlament környéke jól be van kamerázva, az őrség rögtön kiszúrta a stencilt, ami még mindig náluk volt, szóltak az ott járőröző rendőröknek, akik igazoltatták őket. A rendőröknek mindent bevallottak, a járőrök felvették az adataikat, majd mindenki hazament.

A szeptemberi idézés váratlanul érte a fiút, azt mondta:

„Nem ez volt az első akció, amin részt vettem, de soha nem volt semmi következménye, mert sosem bűncselekményeket követünk el. Szerintem csak azzal az üggyel kezdenek valamit, ami tényleg nagyon szúrja a szemüket, úgy tűnik, ez ilyen volt.”

Szerinte azért volt nevetséges a frissen indított eljárás, mert mindent elmondtak a járőröknek. Már akkor szerettek volna édesapjával panaszt tenni a vizsgálat ellen, ezt a rendőrök eleinte megtagadták. A fiú édesapja készült, és pontosan idézte a rendőröknek a törvény szövegét, így sikerült elérnie, hogy egyáltalán felvegyék a panaszaikat.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság meghallgatás nélküli eljárásban szándékos rongálással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatt figyelmeztetésben részesítette a momentumos aktivistákat. Az akció idején a csoportból ketten voltak fiatalkorúak, egyikük azóta betöltötte a 18-at, ezért a gyámügyi védelembe vételi eljárást csak egyikük esetében kezdeményezték. Azt egyelőre a család sem tudja, milyen következmények lesznek, elvehetik-e a fiút szüleitől.

Az édesapa tudott róla, hogy fia politikai akciókban vesz részt, de szerinte nem követett el szabálysértést.

„Az első eső lemosta volna azt a feliratot, ebből ők csináltak nagy ügyet azzal, hogy mire kiértek az újságírók, megpróbálták eltakarni egy bójával.”

-mondta az apa.

A Telexnek az ügyben rendelkezésre álló információk alapján a TASZ azt mondta,

az a személy, aki közéleti kérdésben nyilvánít véleményt, nem veszélyes a társadalomra, ezért nem lenne szabad szabálysértésért felelősségre vonni.

A rendőrség nem tette egyértelművé, hogy elzárással sújtható vagy elzárással nem sújtható szabálysértésről volt szó. A szabálysértési törvény szerint, ha a szabálysértési hatóság indokoltnak tartja, a fiatalkorú védelembe vételét kezdeményezheti az erre hatáskörrel rendelkező szervnél.

A védelembe vétel csak akkor indokolt, ha a gyermek a családi környezetében veszélyeztetve van, ezt a felvetést viszont efféle politikai aktivizmus, véleménynyilvánítás nem alapozza meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!