Jól takarékoskodott tavaly Áder János, még a hitelét is törlesztette

2021. január 31. – 20:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Négymillió forintot törlesztett tavaly Áder János a II. kerületi lakására felvett hitelből, de 41 millió forint még hátravan. Többek közt ez derült ki köztársasági elnök vagyonnyilatkozatából, amit vasárnap este töltöttek fel a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjára.

2019 augusztusában vett Áder egy 125 négyzetméteres lakást a II. kerületben, amelynek fele részben ő a tulajdonosa. Ugyancsak felerészben az övé a II. kerületben egy másik, 135 négyzetméteres lakás, és Kisorosziban is van háza, igaz, négyen osztoznak rajta.

Áder János köztársasági elnök az MTVA Kunigunda útjai rádióstúdiójában 2020. augusztus 19-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Áder János köztársasági elnök az MTVA Kunigunda útjai rádióstúdiójában 2020. augusztus 19-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A lakásvásárlás után tavaly januárban mindössze 3,9 millió forintnyi megtakarításról tudott számot adni a köztársasági elnök, 2020-ban azonban a nyilatkozata alapján nem volt nagyobb kiadása, így

2021 januárjában már 27,42 milló forintos megtakarítással büszkélkedhet.

Csökkent ugyanakkor az euró alapú devizaszámlája. Míg 2020-ban 43 274 eurót tartott ezen a számlán, idén csak 35 520 euróról számolt be.

Ugyancsak euróban van évek óta az életbiztosítása, amely tavaly tovább emelkedett, és 17 418 eurónál tart. Mivel az egyéb megtakarításaihoz se kellett hozzányúlnia a köztársasági elnöknek, így továbbra is 1,5 millió forintja van egy tartós befektetési értékpapírszámlán és 1690 amerikai dollárja egy devizaszámlán.

Aki eddig tűkön ülve várta, hogy megtudja végre, milyen ajándékokkal halmozták el tavaly a köztársasági elnököt, azt most el kell szomorítanunk. Az idei bevallásából se derültek ki részletek, mindössze annyit ír az ide vonatkozó oszlopba, hogy

„a diplomáciai kapcsolattartás keretében kapott ajándékot”.

A kormánytagoknak, a parlamenti képviselőknek és közjogi méltóságoknak január 31-ig kellett leadniuk a vagyonnyilatkozatukat.

Hargitai János, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke vasárnap délután azt mondta MTI-nek, hogy minden országgyűlési képviselő, nemzetiségi képviselő és nemzetiségi szószóló leadta saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát.

A képviselők nyilatkozatait várhatóan éjfél után lesz nyilvános a parlament oldalán. Kövesse velünk, hogy milliárdos lett-e Rogán Antal, és jobban gazdálkodott-e Orbán Viktor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!