Vidnyánszky osztályfőnök lesz az új SZFE-n

2021. január 19. – 18:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felkérték a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2021/2022-es tanévben induló osztályainak vezetőit – közölte az intézmény az MTI-vel. Az egyetem Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetének vezetője, Bodolay Géza által felkért osztályfőnökök öt osztályt indítanak. Az egyes osztályokat a hagyományoknak megfelelően 10-15 fővel tervezik – áll a közleményben.

A közlemény szerint a színházrendező osztályt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója fogja vezetni. Osztályfőnöki teendőiben Pataki András, Jászai Mari- és Radnóti-díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója segíti majd.

Vidnyánszky korábban sérelmezte, hogy nem taníthatott az egyetemen. „Hét évig tanítottam Kijevben, és akkor valahogy úgy gondoltam, hogy ebből majd következik, hogy itt tanítok Budapesten. De ez úgy nem jött” – mondta erről. Akkoriban Ascher Tamás volt az egyetem rektora, aki erről úgy nyilatkozott, hogy Vidnyánszky „kvalitásai alapján abszolút méltó lenne egy osztály vezetésére”, csak túl elfoglalt hozzá, ehhez a munkához pedig idő kell és szenvedély. Vidnyánszky azóta csak még elfoglaltabb lett, és most, hogy ő lett az egyetem fölé rakott alapítvány kuratóriumának elnöke, meg is tette magát osztályfőnökké. Átfogó portrénk Vidnyánszky Attiláról itt olvasható.

A prózai színész osztály vezetője Szarvas József Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház társulatának tagja. Segítője Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház színművésze. Az osztály oktatásában részt vesz majd a Jászai Mari-díjas Méhes László színész, rendező is.

A prózai színész osztály gyakorlóhelye, mentorintézménye a Nemzeti Színház lesz. A következő tanévekben induló színészosztályok hasonlóképpen egy-egy színházhoz fognak kötődni, olyanhoz, amely kész és képes a diákok gyakorlati képzőhelyévé válni – áll a közleményben.

A színészhallgatók oktatásában Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színész is részt vesz majd, aki szintén Horvai-Kapás tanítvány volt a főiskolán. A bábszínész osztály vezetője Lénárt András lesz, aki jelenleg is az egyetem óraadó tanára. A bábszínész osztályban tanítani fog többek között Szász Zsolt Blattner Géza-díjas rendező, fesztiválszervező, újságszerkesztő és Fabók Mancsi, akinek bábszínháza különleges színfoltja a hazai bábművészetnek – olvasható a közleményben.

A zenés színész osztály osztályfőnöke Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója lesz. Munkáját Homonnay Zsolt operett-musical színész, rendező – 2012-ben az Év Musical Színésze – segíti majd. A képzésben szerepet kap majd Földes Tamás Kaszás Attila-díjas színész. A zenés színész osztály mentorintézménye a Budapesti Operettszínház lesz.

A színházi rendezőasszisztens osztály felsőoktatási szakképzésben vesz részt, vezetője Gábor Sylvie rendező, játékmester, a Magyar Állami Operaház rendezőasszisztense. Segítője Péti Krisztina, a Veszprémi Petőfi Színház rendezőasszisztense, színháztörténész.

Az SZFE megújulásának első elemeként új oktatási tereket alakítottunk ki, magunk mögött hagytuk a lepusztult, a '70-es évek szintjén és állapotában levő tantermeket. Megnöveltük a kollégiumi férőhelyek számát, amelyek az eddiginél jóval komfortosabbak lesznek. A megújítás második lépése az, hogy új színházak és új színházi szakemberek lépnek be az oktatásba, színesítve a képzési palettát – áll a közleményben.

Háttér:

Az SZFE új kancellárja, Szarka Gábor és Novák Emil általános rektorhelyettes november 6-án függesztette fel az egyetem őszi félévét. A hallgatók elutasították a tanév rendjének módosítását, és a Fővárosi Törvényszék szerint sem tekinthető semmisnek az őszi félév. A hallgatók a bevezetett új járványügyi rendelet miatt végül november 10-én hagyták el az egyetem elfoglalt épületeit. Másnap Vidnyánszky Attila, az SZFE fölé rakott alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette, hogy februártól új helyszínen fog folytatódni az oktatás.

Az SZFE- blokádról itt írtunk részletesen, az egyetemfoglalókról készített videónkat itt találja:

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!