A CEU is elítélte Demeter Szilárd gázkamrás sorosozását

2020. december 01. – 17:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Közép-európai Egyetem, a CEU kedden közleményben állt ki az egyetemük alapítója, Soros György mellett, és ítélték el Demeter Szilárd Origóban megjelent, majd később visszavont, nagy botrányt kavart publicisztikáját. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója múlt szombaton jelentetett meg egy írást az Origón, amiben olyan mondatok szerepeltek, mint hogy „Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni.” Vagy például ez: „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai”.

„A leghatározottabban elítéljük Demeter Szilárd múzeumigazgató és a magyar kormány által kinevezett miniszteri biztos a kormányközeli Origo híroldalon szombaton megjelent véleménycikkében foglalt gondolatokat. Meggyőződésünk, hogy a történelemből tanulni kell, nem pedig a politikai propaganda szolgálatába állítani. Elítéljük Demeter antiszemita és a Holokauszt relativizálására kísérletet tévő mondatait, amelyekben Európát ”gázkamrához„, Soros Györgyöt pedig, akinek a valóságban zsidó gyerekként Magyarországon a nácik elől kellett bujdosnia, Hitlerhez hasonlította.

A CEU szenátusa korábban nem szólalt fel nyilvánosan az alapítónk személyét érő sértegetések és támadások kampánya ellen, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök, kormányának tisztviselői és szövetségesei folytatnak.

Ezek a támadások egy a racionális párbeszéd kereteit már rég elhagyó, minden valóságalapot nélkülöző, megdöbbentő retorika részei. A jelenlegi magyar kormány és szövetségesei nem csupán szavakban, de tettekben is kimutatták a nyílt párbeszéd elleni mély ellenérzésüket a média függetlenségének, és a Magyar Tudományos Akadémia, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a CEU akadémiai szabadságának aláásásával. Nem mi, és nem Soros György, hanem a magyar kormány döntött úgy, hogy a média, a tudomány és a civil szféra szabadságát, a jogállamiságot és az alapvető emberi jogokat politikai vita tárgyává tette Európában.

A CEU bátran áll ki alapítója, Soros György, és a nyílt társadalom értékei, a nyitottságra épülő demokrácia, a gondolatok szabad áramlása, a kritikus gondolkodás, a politikai egyenlőség és az igazság és a jogállamiság tisztelete mellett” – áll a CEU közleményében.

Demeter írása az egymással elég sok mindenben egyet nem értő zsidó közösségekben is kiverte a biztosítékot, az izraeli nagykövetség is rázta a fejét/öklét, de Demeter kötötte az ebet a karóhoz, tovább érvelt írása mellett, és a Facebookon például olyanokat írt, hogy az írás előtt egyeztetett a zsidó barátaival, akik ugyanúgy érzik, mint ő. Vasárnap délutánra jött az első fordulat. Demeter azt írta, „igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét.” Ezért az írását visszavonja, a Facebookról törli magát.”

Hétfőn Varga Mihály pénzügyminiszter kijelentette, hogy a kormány nem meneszti Demetert a PIM igazgatói posztjáról. Később az intézmény legalább 75 munkatársa határolódott el az igazgatótól, majd Kepes András lemondta PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt. Az Emmi hétfőn megtiltotta Demeternek, hogy nyilatkozzon, aznap este a Hír TV Sajtóklub című műsorában jobboldali újságírók arról beszéltek, hogy Demeter írása kifogástalan, miközben fideszes politikusok egy emberként ítélték azt el.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!