Kövesse velünk a 2024-es Oscar-díjakat!

2024. március 10. – 23:22

frissítve

Kövesse velünk a 2024-es Oscar-díjakat!
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint hétfő hajnalban tartják az idei, sorban a 96. Oscar-gálát, ahol tizenhárom jelölést kapott az Oppenheimer, és Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák berendezője lehet az újabb magyar Oscar-díjas. Nézze velünk együtt!

Botrány, őrület, meglepetés, sokk, mindenféle erős érzelem nélkül, bár diliből akadt egy kevés.

Köszönjük, hogy minket olvastatok, jövőre ugyanitt!

Nincs megállás, máris jön a legjobb film bejelentése, Al Pacino bolondozva böki ki, hogy Oppenheimer. Színpadon egy csomó ember a stábból, köztük a három producer: Emma Thomas, Charles Roven és Christopher Nolan.

Thomas hosszan hálálkodik mindenkinek, aki eszébe jut, és a végén majdnem elfelejti az akadémiát. Roven ezzel szemben az akadémiával és a stúdióval kezdi, és csak utána jön a családja. Nolan nem is jut nagyon szóhoz vagy inkább nem akar, Jimmy Kimmel pedig már el is köszön, gála vége, irány az afterparti.

Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images
Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images

Jelöltek voltak még: Amerikai irodalom, Barbie, Egy zuhanás anatómiája, Előző életek, Érdekvédelmi terület, Maestro, Megfojtott virágok, Szegény párák, Téli szünet.

A legjobb női főszereplő Oscar-díját korábban megkapta többek közt Michelle Yeoh, Sally Field, Jennifer Lawrence, Charlize Theron, Jessica Lange és. Ők vonulnak ki, hogy dicsérjék a kategóriai idei jelöltjeit.

És a díjat kapja Emma Stone, ami kisebb meglepetés. Lily Gladstone volt az esélyesebb, ő idén már a Golden Globe-ot és a színészek szakszervezetének díját is megkapta.

Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images
Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images

Érezhetően Stone sem számított arra, hogy megkapja a díjat (vagy csak jó színésznő!), teljesen elérzékenyülten keresi a szavakat és először a többi jelöltnek köszöni meg a díjat. Majd a Szegény párák rendezőjének, és arra futtatja ki, hogy a díja nem róla szól, hanem minden tehetséges ember elismerése, aki a filmen dolgozott. A sor végén a családjának is hálát rebeg, különösen hároméves lányának. Stone-nak egyébként ez már a második Oscar-díja, 2017-ben már kapott egyet a La La Landért.

Jelöltek voltak még: Annette Bening – Nyad, Lily Gladstone – Megfojtott virágok, Sandra Hüller – Egy zuhanás anatómiája, Carey Mulligan – Maestro.

Nyolcszor jelölték, először nyer. Azért ideírom, hogy az Oppenheimerért.

Nolan megköszönte a világon mindenkinek, a Universal Studiostól kezdve a stábig, azoknak, akik egész életében hittek benne, Emma Thomas feleségének/producernek, és az Akadémiának. Nolan elmondta, hogy a film még kicsit több mint száz éves, még bármi lehet belőle, de neki nagyon sokat jelent, hogy a részese lehet.

Spielberg a filmekről beszél, közben a legjobb rendezés borítékát szorongatja.

A korábbiak után nem meglepő, hogy a kategória öt egykori díjazottja méltatja a legjobb férfi főszereplőre jelölteket. Brendan Fraser, Nicolas Cage, Matthew McConaughey, Ben Kingsley és Forest Whitaker zeng hozsannákat az öt jelöltről.

És az Oscart kapja: Cillian Murphy, akinek ez volt az első jelölése. Meglepő lett volna, ha nem ő nyer, mert Robert Oppenheimer megformálásáért már a Golden Globe-ot és a színészek szakszervezetének díját is megkapta.

Murphy az első ír színész, aki Oscart kapott. Ugyan a háromszoros nyertes Daniel-Day Lewisnak is van ír állampolgársága, ő Londonban született. Murphy viszont az írországi Corkban.

Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images
Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images

A terem állva ünnepli a színészt, aki láthatóan meghatódott. Köszönetet mond Christopher Nolannek, Emma Thomasnak, majd egy csomó Murphynek, akik gyaníthatóan nem csak névrokonok. Levonulásakor a második állva tapsolást is megkapja.

Jelöltek voltak még: Bradley Cooper – Maestro, Colman Domingo – Rustin, Paul Giamatti – Téli szünet, Jeffrey Wright – Amerikai irodalom.

A februárban egy szibériai börtönben meghalt Navalnij üzenete vezeti fel az elmúlt évben elhunyt hollywoodi hírességek blokkját. Az üzenet: ne féljetek! Érdekes társítás. Aztán felhangzik a Time to say goodbye és sorra jelennek meg a kivetítőn az arcok, akik már nem lehetnek ott a gálán.

Csak néhány név a szomorú listából: Harry Belafonte, Alan Arkin, Julian Sands, Tom Wilkinson, Paul Ruben, Ryan O’Neal, Matthew Perry, Carl Weathers, William Friedkin, Glenda Jackson, Tina Turner.

És nem az I'm Just Ken, hanem Billie Eilish és Finneas kapta a What Was I Made For-ért. Ők ketten már kaptak egy Oscart az előző James Bond-film betétdaláért.

Fotó: Patrick T. Fallon / AFP
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Eilish azt mondta, hogy előző este rémálmai voltak emiatt, majd elnevette magát. Nagyon hálás volt Greta Gerwignek, és azoknak akikre nagy hatással volt a film. Finneas megköszönte a zenésztársainak, Billie pedig a legjobb gyerekkori barátjának, Zoénak, akivel együtt Barbie-zhatott, és eszébe jutott az általános iskolás tanára is.

Ezzel a díjjal a tesók lettek a legfiatalabbak, akik ilyen fiatalon, harminc év alatt két Oscart is nyertek.

Billie Eilish és testvére, Finneas O’Connell kapták 2022-ben a legjobb betétdal díját a legutóbbi James Bond filmhez írt „No Time to Die” című számért. Most, hogy megint ők nyertek, ők lettek a legfiatalabb Oscar-nyertesek, akik már kétszer is megkapták a díjat. Billie Ellish most 22 éves, a bátyja négy évvel idősebb nála.

Ludwig Göransson kapta, második Oscarja a Fekete párduc zenéje után.

Göransson elmondta, hogy Nolan ötlete volt, hogy hegedű szóljon a filmben, megköszönte a szüleinek is.

A legjobb zene és legjobb dal kategóriákat adják át.

Ryan Gosling a közönségben kezdve, strasszos pink öltönyben énekli az I'm Just Ken-t, ott van vele aztán a színpadon Mark Ronson és a többi Ken is a filmből.

Fotó: Patrick T. Fallon / AFP
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Majd slusszpoénként egy szólóra maga Slash is.

A legjobb hangkeverés kategóriát pár éve összevonták a legjobb hangvágással, ebből lett a legjobb hang kategória. A jelölteket John Mulaney vezeti fel, legendás filmekből idézve szállóigévé vált mondatokat, aztán egy mini standuppá kerekíti a konferálást. Taps a jutalma.

És az Oscart kapja: Johnnie Burn és Tarn Willers az Érdekvédelmi területért. Ez az első jelülésük és díjuk. Röviden megköszönik és boldog anyák napját kívánnak (a világ egy részén ilyenkor ünneplik).

Az Érdekvédelmi területben kiemelt jelentősége van a hangnak, mert éles kontrasztban áll a képekkel. A filmben az auschwitzi koncentrációs tábort vezető tiszt családjának idilli életét láthatjuk, akik a tábor szomszédságában élnek, ezért folyton áthangoznak hozzájuk a tábor felkavaró zajai.

Jelöltek voltak még: Az Alkotó – Ian Voigt, Erik Aadahl, Ethan Van der Ryn, Tom Ozanich és Dean Zupancic, Maestro – Richard King, Steve Morrow, Tom Ozanich, Jason Ruder, és Dean Zupancic, Mission: Impossible – Leszámolás – Első rész – Chris Munro, James H. Mather, Chris Burdon és Mark Taylor, Oppenheimer – Willie Burton, Richard King, Kevin O’Connell, és Gary A. Rizzo.

Becky G adta elő a Flamin' Hot című film betétdalát. Ezt a filmet amúgy Eva Longoria rendezte a csípős Cheetos feltalálásáról, és ez nem egy hajnali vicc.

Wes Anderson sajnos nincs ott személyesen, hogy átvegye. Ez volt Anderson nyolcadik jelölése, és első Oscar-díja, először 2002-ben, a Tenenbaum, a háziátok forgatókönyvéért jelölték.

Nagyon rövid a felvezető szövegük is.

Az elegáns Zendaya különösebb sallangok nélkül jelenti be a kategória jelöltjeit.

És az Oscart kapja: Hoyte van Hoytema, az Oppenheimer operatőre. Neki amúgy ez volt a negyedik közös filmje Christopher Nolannel, és egyszer már jelölték, 2017-ben a Dunkirkért. Köszönőbeszéde rövid, lényegre törő, a szokásos neveket sorolja, családtagokét, kollégákét.

Jelöltek voltak még: A gróf – Edward Lachman, Maestro – Matthew Libatique, Megfojtott virágok – Rodrigo Prieto, Szegény párák – Robbie Ryan.

Msztyiszlav Csernov rendező elmondta, hogy ez Ukrajna első Oscar-díja, de lehet, hogy ő az első rendező, aki ezt mondja: bárcsak nem kellett volna ezt a filmet leforgatnia. Bárcsak Oroszország ne rohanta volna le az országát, ne ölt volna meg több tízezer ukránt.

Középen: Msztyiszlav Csernov rendező – Fotó: Patrick T. Fallon / AFP or licensors
Középen: Msztyiszlav Csernov rendező – Fotó: Patrick T. Fallon / AFP or licensors

Csernov szerint a múltat nem lehet megváltoztatni, de az igazság életben maradhat, és a mariupoli halottak emléke fennmaradhat.

A mariupoli ostromról szóló filmet az RTL+ műsorán lehet megnézni.

Ben Proudfoot rendezőnek ez a másik Oscar-díja, 2021-ben a Queen Of Basketball című filmjével is nyert ebben a kategóriában.

Előtte volt egy hosszabb viccelődés Guillermo Rodriguez komikus szereplésével, de az nem is annyira fontos. McKinnonék azon diliztek, hogy a Jurassic Park is doksi volt, McKinnon nem hiszi, és megkérdezi Spielberg doktor urat, hogy tényleg fikció volt, ő pedig bólogat. Kiderül az is, hogy ő kapta McKinnon szexi pucér képeit is Jeff Goldblum helyett.

Az American Symphony című dokumentumfilm betétdala, az It Never Went Away.

Ezt a díjat is az Ikrek címszereplői jelentik be és adják át. És az Oscart kapja: Jennifer Lame az Oppenheimerért.

Arról beszél, mennyire meg volt ijedve, amikor megkapta a lehetőséget, hogy Christopher Nolannel dolgozzon. Megköszöni még a férjének is, aztán gyorsan lekeveri saját magát.

Jelöltek voltak még: Egy zuhanás anatómiája – Laurent Sénéchal, Megfojtott virágok – Thelma Schoonmaker, Szegény párák – Yorgos Mavropsaridis, Téli szünet – Kevin Tent.

A japán film stábja kezükben egy-egy Godzsirával sétálnak ki a színpadra. Megmondom őszintén, hogy a beszédet tartó kolléga nagyon erős japán akcentusa miatt nem sokat értettem az angol nyelvű, papírról felolvasott beszédéből.

Egymás mellett Danny Devito és Arnold Schwarzenegger, és azon viccelődnek, hogy melyiküket hogyan ölte meg Batman. Arnoldot szerelemmel, Devitót pedig kihajított az ablakon Michael Keaton Batmanje, akit ki is pécéz a közönségben magának.

A vizuális effektekért és a vágásért járó díjakat fogják átadni.

Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images
Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images

Akár csak a női mellékszereplő esetében, ennél a díjnál is a kategória korábbi öt díjazottja méltatja egyenként a jelölteket. Érdekes ez az újítás, nemcsak hosszabb, de személyesebb is lesz tőle a jelöltek bemutatása. Tim Robbins nyelve viszont megbotlik, amikor Robert De Nirót dicséri, és jelölt helyett győztest mond, persze gyorsan kijavítja magát.

És a papírforma szerint Robert Downey Jr. végre megkapta első Oscarját, amiért az Oppenheimerben megformálta Lewis Strauss-t, Downey-t korábban kétszer jelölték: 1993-ban a Chaplinért, 2009-ben pedig a Trópusi viharért (igen, azért).

Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images
Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images

Az egész terem felállva ünnepli a színészt, aki köszönetet mond rémes gyerekkorának és az akadémiának „ebben a sorrendben”, majd komolyra fordítja a szót. Megköszöni a feleségének, aztán az Oppenheimerben vele játszó többi színésznek, a stábnak, a sajtósának, senki nem marad ki.

Jelöltek voltak még: Sterling K. Brown – Amerikai irodalom, Robert De Niro – Megfojtott virágok, Ryan Gosling – Barbie, Mark Ruffalo – Szegény párák.

Emily Blunt és Ryan Gosling a színpadon viccelődnek a Barbenheimer-jelenséggel (egyikük a Barbie-ban, másikuk az Oppenheimerben játszott). Addig csipkelődnek, amíg Blunt azt nem mondja, hogy „thanks for kensplaining”. Amúgy ezzel egy kaszkadőrök előtt tisztelgő blokkot vezetnek fel.

A rendező szerint a film arról szól, hova vezet a dehumanizáció, aminek az áldozatai az október 6-i Izraelből elhurcolt túszok, és a gázai bombázások halottai is.

Bad Bunny spanyolul, feliratosan beszélt, ebből ki is derülhet, hogy a legjobb nemzetközi film díját adják át.

Ez a második dal ma este, oszázs dobosok, táncosok és énekesek adják elő a Wahzhazhe (A Song For My People)-t.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!