Kövesse velünk a 2024-es Oscar-díjakat!

2024. március 10. – 23:22

frissítve

Kövesse velünk a 2024-es Oscar-díjakat!
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint hétfő hajnalban tartják az idei, sorban a 96. Oscar-gálát, ahol tizenhárom jelölést kapott az Oppenheimer, és Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák berendezője lehet az újabb magyar Oscar-díjas. Nézze velünk együtt!

És az Oscart kapja: Holly Waddington, a Szegény párák jelmezese. Megköszöni a stábból szinte mindenkinek, sőt még a többi jelöltnek is, hogy ilyen illusztris társaságban lehet. És külön köszönetet mond a budapesti stábnak, ami segítette őt, ráadásul a Covid-járvány alatti nehéz hetek forgatási napjaiban.

Jelöltek voltak még: Barbie – Jacqueline Durran, Megfojtott virágok – Jacqueline West, Napóleon – Janty Yates és Dave Crossman, Oppenheimer – Ellen Mirojnick.

Jimmy Kimmel felidézte, amikor 1974-ben az éppen díjat átadó David Nivent megzavarta egy színpadra berohanó meztelen férfi. Milyen fura lenne, ha ez megismétlődne, mondta, mire a háttérben kikukucskált a pucér John Cena, majd némi rábeszélésre egy nagy borítékkal takarva magát kiment, hogy átadja a legjobb jelmez díját. De mivel nem akkarta a borítékot elvenni, Kimmel segítette ki a jelöltek felsorolásával.

Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images
Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images

A legjobb production design: Szegény párák, azaz Mihalek Zsuzsa berendezőnek is jár a díj, James Price és Shona Heath mellett. Mihalek nincs ott a gálán, de Price és Heath természetesen megemlítették őt a beszédükben.

További részletek Mihalek Zsuzsa díjat érő munkásságáról ebben a cikkünkben.

A többi jelölt volt:

  • Golda
  • Maestro
  • Oppenheimer
  • A hó társadalma

Akik a smink, jelmez és production design díjakat adják át. Az utóbbiban jelölt Mihalek Zsuzsa a Szegény párákért!

Az Oscar-díj története során 11 volt a legtöbb díj, amit egy filmnek sikerült nyernie, ez három filmnek jött össze: 1960-ban a Ben Hurnak, 1998-ban a Titanicnak és 2004-ben A Gyűrűk Ura: A király visszatérnek. Mivel az Oppenheimert idén 13 díjra jelölték, esélye volt arra, hogy megdönti az előbbiek rekordját, de mivel már két kategória is lement, ahol nem nyert, ez most már nem fog összejönni.

Billie Eilish és Finneas adják elő a What Was I Made For-t a Barbie-ból.

Továbbra is Melissa McCarthy és Octavia Spencer a színpadon – úgy tűnik, ezen a gálán többször is párosával fogják bejelenteni a díjakat. Az adaptált forgatókönyv Oscarját kapja: Cord Jefferson, az Amerikai irodalom szkriptjének szerzője, aki Percival Everett Erasure c. regénye alapján dolgozott.

Jefferson a kis filmek fontosságáról beszélt és arról, hogy mennyire fontos, hogy a tehetségek lehetőséget kapjanak. „Egy 200 millió dolláros film helyett csináljanak 20 darab 10 millió dolláros filmet” – üzente általánosságban a filmvilág producereinek.

Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images
Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images

Jelöltek voltak még: Barbie – Greta Gerwig és Noah Baumbach; a Ruth Handler által megteremtett Barbie karaktere alapján, Érdekvédelmi terület – Jonathan Glazer; Martin Amis azonos című regénye alapján, Oppenheimer – Christopher Nolan; Kai Bird és Martin J. Sherwin American Prometheus c. életrajza alapján, Szegény párák – Tony McNamara; Alisdair Gray azonos című regénye alapján.

Melissa McCarthy és Octavia Spencer konferálta fel a kategóriát a súgógép felirataival viccelődve.

És az Oscart kapják: Justine Triet és Arthur Harari az Egy zuhanás anatómiája forgatókönyvéért.

„Ez majd továbbsegít az életközepi válságomon” – vette át a díjat Triet és elmondta, hogy a forgatókönyv részben a Covid-karantén alatt született. Harari azt emelte ki, hogy szabad kezet kaptak a film elkészítéséhez. Végül megköszönték a színészeknek is.

Jelöltek voltak még: Előző életek – Celine Song, Maestro – Bradley Cooper és Josh Singer, May December – Samy Burch és Alex Mechanik, Téli szünet – David Hemingson.

Mijazaki Hajao (A vadon hercegnője, Chihiro Szellemországban) helyett Hemsworth és Taylor-Joy vették át a díjat, vagyis tartották maguknál.

A rendezők megköszönte Sean Lennonnak, Thomas Newman zeneszerzőnek, Peter Jacksonnak, az Epic Gamesnek (az Unreal motorjával készült a film), és a szülőknek, a színpadon álló Lennon pedig arra kért mindenkit, hogy kívánjon boldog anyák napját az édesanyjának.

Elkezdődött a gála, ideje volt már kikerülnie Twitterre:

  • Legjobb női mellékszereplő
  • Legjobb animációs rövidfilm
  • Legjobb animációs film
  • Legjobb eredeti forgatókönyv
  • Legjobb adaptált forgatókönyv
  • Legjobb smink
  • Legjobb látványtervezés
  • Legjobb jelmez
  • Legjobb nemzetközi film
  • Legjobb férfi mellékszereplő
  • Legjobb látványeffektek
  • Legjobb vágás
  • Legjobb rövid dokumentumfilm
  • Legjobb dokumentumfilm
  • Legjobb fényképezés
  • Legjobb rövid játékfilm
  • Legjobb hang
  • Legjobb zene
  • Legjobb filmdal
  • Legjobb férfi főszereplő
  • Legjobb rendezés
  • Legjobb női főszereplő
  • Legjobb film

Többes szám, mert a két animációs kategóriát fogják letudni.

Elmondta, hogy édesanyja bátorította őt a színészetre és támogatta a karrierje során. Megköszönte, hogy az akadémia „észrevette”, és azt üzente mindenkinek: az légy, aki vagy. „Legyen egy fekete estéjük!” – zárta a beszédét.

Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images
Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images

Lassan fél órája megy az Oscar, és még egy díjat sem adtak át, ugyanis nemcsak egy montázzsal jelentik be a jelölteket egy színészi kategóriánál, hanem korábbi nyertesek monologizálnak az idei jelöltekről. Megható, de jó terjedelmes.

A díjat a kategória öt korábbi nyertese jelentette be, hosszan méltatva egy-egy jelöltet. Ha mindegyik díj előtt ilyen felvezetés lesz, NAGYON hosszú lesz ez a gála.

A győztes Da'Vine Joy Randolph a Téli szünetben nyújtott alakításáért.

Jelöltek voltak még: Emily Blunt (Oppenheimer), Danielle Brooks (Bíborszín), America Ferrera (Barbie), Jodie Foster (Nyad).

Egy montázs az idei filmekről, és egy vicces Jimmy Kimmel-jelenettel, ahogy Barbie azt mondja neki, hogy milyen szép, Kimmel pedig azzal vág vissza, hogy három hete nem evett, és megy Oscart vezetni.

A monológjában azzal viccelődött, hogy hiába kezdődik korábban az idei Oscar, valószínűleg nagyon későn lesz vége, sőt, már öt perc csúszásban vannak. Nyomott egy Madame Web-viccet, aztán megtapsoltatta a Barbie-t, és beszélt arról, hogy sokak szerint a rendező Greta Gerwiget is jelölni kellett volna, és a taps ellenére megjegyezte, hogy hát ugyan mindenki tapsol, de ők nem írták rá a nevét a papírra. Kimmel elmondta, hogy ha Ryan Reynolds ma ha díjat nem is nyer, a génlottót már megnyerte.

Ment a vicc Cillian Murphy nevével (amikor vicces filmben van, akkor Silly Annek kell mondani), Robert Downey Jr pedig megkapta a kérdést, hogy az már a köszönőbeszéd a zsebében, vagy csak nagyon négyszögletes a pénisze.

A kamera természetesen ráment Messire, az Egy zuhanás anatómiája című francia film kutyájára is.

Óriási tapsot kapott a Szegény párák, és az is, hogy a rendezőt és a vágót is Jorgosznak hívják, aztán itt is ment egy szóvicc a nevével.

Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images
Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images

Emma Stone-nál szóba került, hogy egy gyerekaggyal rendelkező felnőttet játszik, nagyjából úgy, mint a hétvégén nagy publicitást kapó republikánus Katie Britt.

Bradley Cooper az édesanyját hozta vendégnek, ők is kaptak froclit, Robert De Niro és Jodie Foster pedig óriási tapsot kaptak, mert mindkettőjüket jelölték 1976-ban a Taxisofőrért. Aztán kaptak egy viccet arról, hogy Foster már húsz évvel idősebb annál, hogy De Niro barátnője legyen.

Kimmel gratulált Lily Gladstone-nak, mint az első amerikai őslakos, aki jelölést kapott, és hogy kicsit aggasztó, hogy nem ment el gyilkos darazsakat követni az agrárminisztériumnál, mert majdnem visszavonult a színészkedéstől, hogy ezzel foglalkozzon.

Sandra Hüllerrel az volt a dili, hogy nagyon súlyos filmekben szerepel (A zuhanás anatómiája, Érdekvédelmi terület), de ezeket Németországban csak romkomoknak hívják.

Emlékeztek a gyerekre a Fabelman családból? Így néz ki most – és a kamera rásvenkelt Steven Spielbergre. Kimmel dicsérte a színész szakszervezet egyezségét, amiért kiálltak az MI térnyerése ellen, és most már csak fiatalabb emberek fogják helyettesíteni a színészeket, nem digitálisokat. Kimmel megköszönte minden egyes filmes szakszervezetnek, amik tagjai nem voltak sztrájktörők, operatőrök, gripek, fuvarozók, ők pedig színpadra is jöttek.

A Deadline információi szerint lezárták a bejáratot, a sztároknak messzebbről kell sétálniuk, többek között állítólag Margot Robbie is kinn maradt

Robert De Nirót 1975-ben jelölték először Oscarra, akkor a Keresztapa II-ért, most pedig a Megfojtott virágokban nyújtott teljesítményével került az esélyesek közé. Így a színészi kategóriákban megdőlt a legelső és a legutolsó jelölés közt eltelt idő rekordja, ami most már 49 év. Az eddigi leghosszabb idő ugyanis 48 év volt, a korábbi rekordot pedig Katharine Hepburn tartotta, akit először 1934-ben jelöltek a Morning Gloryért, utoljára pedig 1982-ben Az aranytóért.

Fotó: Frederic J. Brown / AFP
Fotó: Frederic J. Brown / AFP

Milo Machado-Graner és Swann Arlaud így érkeztek meg a vörös szőnyegre.

Így a miénk is mehet tovább.

A férje Tökéletes napok című filmje a legjobb nemzetközi film kategóriájában jelölt, ugyanis japán nyelven készült, Japánban.

1950 óta az Oscar-nyerteseknek alá kell írniuk egy szerződést, amiben az áll, hogy ha el akarják adni a díjukat, először az akadémiának kell felajánlaniuk 1 dollárért. Ezzel az akadémia gyakorlatilag biztosítja, hogy a díjazottak ne csapják zaciba a szobrocskákat. Aki a szerződést nem írja alá, nem tarthatja meg az Oscart, és a díjazott halála esetén annak örököseire vonatkoznak a szerződésben foglaltak. Ennek ellenére előfordult már, hogy egy nyertes eladta a díját: Harold Russell, aki még a szabályozás bevezetése előtt, 1947-ben kapott mellékszereplői Oscart az Életünk legszebb éveiért. Russell 1992-ben adta el a díjat 60500 dollárért egy magángyűjtőnek, állítása szerint azért, hogy legyen pénze beteg felesége orvosi kiadásaira (ezt később vitatták). Halála után, 2002-ben derült ki a vevő személye: Lew Wasserman, a Hollywood-szerte ismert impresszárió volt. Ekkor Russell díja visszakerült az akadémiához.

A közvetítés a Disney+-on egyelőre nem hajlandó elindulni. Már negyed órája a vörös szőnyeget kellene néznünk, de egyelőre csak azt a feliratot látjuk, hogy „This event is about to begin.”

A Cinema City Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján a közvetítéssel párhuzamosan Deák Kristóf, a Mindenki című rövidfilm Oscar-díjas rendezője szakért este 11-től.

Martin Scorsese neve tizedszer szerepel a legjobb rendezői kategóriában, ezúttal a Megfojtott virágok révén. Ezzel lepipálta Steven Spielberget, akit az akadémia eddig kilencszer jelölt. Egyetlen rendező volt, aki több jelölést gyűjtött össze a pályáján ebben a kategóriában: William Wyler, akit 12-szer jelöltek, többek közt a Ben Hurért és a Római vakációért. Wyler háromszor kapta meg a díjat, Scorsese eddig csak egyszer, 2006-ban A tégláért.

Az Egy zuhanás anatómiája sztárja már a helyén van a nézőtéren. Már most van bennem egy kis félsz, hogy az éjjel jelentős részét Messi-híradóként fogom tölteni.

Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images
Fotó: Kevin Winter / 2024 Getty Images

A filmet író és rendező Mijazaki Hajao nincs ott a díjátadón, de a szellemiségét a többiek hozzák a plüss-varavarákkal, A fiú és a szürke gémből ismerhető, spirálokban az ég felé tartó mesebeli lényekkel.

Hanem az Egy zuhanás anatómiája egyik nagyon fontos szereplője, Messi, aki a filmben kiszagol ezt-azt a látássérült kisfiú segítőjeként. Messi a filmes évad sztárkutyája, az utóbbi napokban azon ment a huzavona, hogy mehet-e az Oscarra, vagy sem. A műsorvezető Jimmy Kimmel posztolta ki azt a tréfát, hogy vele gyakorolja a monológját, szóval egészen biztosan ott lesz.

A legidősebb jelölt, akit valaha Oscarra jelöltek, a most 92 éves John Williams, aki az Indiana Jones és a sors tárcsája filmzenéjével került a díjra esélyesek közé. Williams ezzel a saját rekordját döntötte meg, mert tavaly is jelölték A Fabelman család zenéje miatt. Williamsnak ez az 54. jelölése (és eddig ötször kapta meg az Oscart), amivel az élő emberek közül ő a legtöbbször jelölt művész. A már halottak közül is csak Walt Disney kapott nála több jelölést, 59-et.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!