Kövesse velünk a 2024-es Oscar-díjakat!

2024. március 10. – 23:22

frissítve

Kövesse velünk a 2024-es Oscar-díjakat!
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint hétfő hajnalban tartják az idei, sorban a 96. Oscar-gálát, ahol tizenhárom jelölést kapott az Oppenheimer, és Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák berendezője lehet az újabb magyar Oscar-díjas. Nézze velünk együtt!

Van rá esély, hiszen tavaly a Putyin rendszerét kritizáló orosz ellenzéki képviselőről készült dokumentumfilm díjat nyert. Alekszej Navalnij felesége, Julia is a színpadon volt, amikor a díjat átvették, és azt üzente férjének: „Légy erős, szerelmem!” Navalnij ezt a gálát már nem érhette meg, február közepén meghalt egy szibériai börtönben.

Egy nagyobb palesztinpárti tüntetés bénította meg a Dolby Theatre felé vezető forgalmat egy időre, a résztvevők pedig a hírek szerint elindultak a gála irányába. Mire a közvetítés elkezdődik, a jelöltek és a sajtó már rég bevonultak, szóval a gálát magát nem fogják megzavarni.

Az Oscar sosem volt erős a nem fehér csoportok reprezentálásában, bár az utóbbi években javult a helyzet. Néhány beszédes tény erről:

  • Az első Oscar-gálát 1929-ben rendezték. 77 évnek kellett eltelnie, hogy nem fehér alkotó nyerjen a rendezői kategóriában. Ang Lee, Brokeback Mountain rendezője örülhetett 2006-ban.
  • Fekete rendező még nem nyert Oscar-díjat. Jelölést is csak hatan kaptak, többek közt Spike Lee, Jordan Peele és Steve McQueen.
  • Az első fekete, aki Oscart kapott, Hattie McDaniel volt, az Elfújta a szél egyik mellékszereplője. A gálát az Ambassador Hotelben tartották, ahova elvileg tilos volt feketéknek belépni. McDanielt a terem hátuljába ültették egy külön asztalhoz, a gála utáni partin pedig nem vehetett részt.
  • Fekete nő főszereplőként csak egyetlenegyszer kapott színészi Oscart: Halle Berry 2001-ben a Szörnyek keringőjéért.
  • 1963-ban örülhetett először fekete férfi színész Oscar-díjnak: Sidney Poitier kapta a Nézzétek a mező liliomait!-ban nyújtott alakításáért. Évtizedekkel ezután fordult elő újra, hogy fekete férfi színészt díjaztak: Denzel Washingtont 2002-ben, a Kiképzésért.
  • Az első latin-amerikai nő, aki Oscart nyert, Rita Moreno volt 1962-ben, aki Anitát alakította a West Side Storyban. A második latin-amerikai nő, aki Oscart nyert, Ariana DeBose volt 2022-ben, ugyanezért a szerepért kapta a díjat.

A világon biztos rengeteg módja van, de Magyarországon csak egy: a Disney+ közvetíti élőben 23:30-től, a szerkesztett vörös szőnyeges bevonulással együtt. Hol vannak már azok a régi szép idők, amikor a Pro7-en kellett várni, hogy gleich gehts weiter a közvetítés!

Az idei gála házigazdája Jimmy Kimmel, akit már negyedszer láthatunk ebben a szerepben (tavaly is ő vezette a műsort és 2017-18-ban is). Rajta kívül a következő hírességek fognak színpadra vonulni és díjakat átadni vagy műsorblokkokat bejelenteni: Emily Blunt, Cynthia Erivo, America Ferrera, Sally Field, Ryan Gosling, Ariana Grande, Ben Kingsley, Melissa McCarthy, Issa Rae, Tim Robbins, Steven Spielberg, Mary Steenburgen, Anya Taylor-Joy, Charlize Theron, Christoph Waltz, Forest Whitaker, Mahershala Ali, Bad Bunny, Nicolas Cage, Jamie Lee Curtis, Brendan Fraser, Chris Hemsworth, Dwayne Johnson, Michael Keaton, Regina King, Jessica Lange, Jennifer Lawrence, Matthew McConaughey, Kate McKinnon, Rita Moreno, John Mulaney, Lupita Nyong'o, Catherine O'Hara, Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Ke Huy Quan, Sam Rockwell, Octavia Spencer, Michelle Yeoh, Ramy Youssef és Zendaya.

Jómagam és tanult kollégám, Stöckert Gábor fogjuk kalauzolni az olvasókat abban, hogy mi is történik éppen Los Angelesben, legalábbis egy adott pontján, a Dolby Theatre-ben, annak is a színpadán, ahol magyar idő szerint éjfélkor elkezdődik az idei Oscar-gála.

A fontosabb tudnivalók:

  • van magyar jelölt, Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák berendezője,
  • az Oppenheimer kapta a legtöbb jelölést, 13 kategóriában,
  • a műsorvezető Jimmy Kimmel,
  • óriási meglepetésekre nem számítunk.

De ha ennél is szeretnél többet megtudni, akkor itt a közös cikkünk arról, hogy mik az idei Oscar-jelöltek, mit érdemes tudni róluk, és hol lehet őket egyáltalán megnézni.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!