Oscar-díjat nyert Mihalek Zsuzsa berendező

2024. március 11. – 01:07

frissítve

Oscar-díjat nyert Mihalek Zsuzsa berendező
Emma Stone és Mark Ruffalo a Szegény párák című filmben – Fotó: Atsushi Nishijima / Fórum Hungary

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az Oscar-díjakat, a legjobb production design kategóriájában pedig Oscar-díjat nyert Mihalek Zsuzsa berendező a Szegény párákon végzett munkájáért.

A díjat hagyományosan a production designért felelős munkatárssal megosztva kapja a berendező, így a legjobb production design Oscar-díja James Price-nak és Shona Heathnek, és Mihalek Zsuzsának járt.

Mihalek korábban megnyerte a brit filmdíjat, a BAFTÁ-t is a Szegény párákon végzett munkájáért, de nem volt ott Londonban, hogy átvegye a díjat.

Mihalek nem volt ott Los Angelesben sem, az Oscar-díjon. Price és Heath megemlítették, hogy sajnálják, hogy „Zsuzsi” nincs ott.

Két éve ugyanebben a kategóriában nyert berendezőként Sipos Zsuzsanna. 2022-ben azonban az Oscar-gála szervezői úgy döntöttek, hogy több technikai kategóriában a díjat nem élőben, hanem időben elcsúsztatva adják át, így Sipos győzelmét a helyszíni újságírók hamarabb megtudták, mint azok, akik a gálát otthon nézték. Többek között erről is beszéltük Sipossal két éve.

Mihalek Zsuzsa a nyolcvanas években kezdte karrierjét berendezőként, dolgozott a Csinibabában, a Werckmeister harmóniákban, az Argo című filmeken is. Több Magyarországon forgatott produkcióban is volt berendező (Atomszőke, Suszter, szabó, baka, kém, Vaksötét).

A Szegény párák című filmről itt írtunk.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!