Olvassa el a közvetítésünket az Oscarról, ami egy pofontól volt hangos

2022. március 28. – 00:37

frissítve

Olvassa el a közvetítésünket az Oscarról, ami egy pofontól volt hangos

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint hétfő hajnalban tartják az idei Oscar-gálát, ahol az előző év legjobb filmjeit díjazzák a filmszakma résztvevői. A legtöbb jelölést, összesen tizenkettőt az A kutya karma közt című western kapta, szorosan mögötte ott van tíz jelöléssel a Dűne, és nyolc jelöléssel a West Side Story. Kövesse velünk élőben!

Mit kell tudni az idei Oscar-díjról?

  • Oscar-díjat nyert Sipos Zsuzsanna, a Dűne berendezője a legjobb production design, azaz látvány kategóriájában.
  • A díjátadó nem volt különösebben érdekes vagy izgalmas, egészen addig a pontig, amíg Chris Rock nem viccelődött Will Smith nejének kopaszságával, Smith pedig felsétált a színpadra, lekevert egy pofont Rocknak, és a helyéről üvöltözött vele.
  • Smith később bocsánatot kért az Akadémiától, amikor megkapta a legjobb férfi színésznek járó Oscart.
  • A gálát szervező bizottság úgy döntött, hogy lesznek kategóriák, amiknek a nyertesei nem élő adásban kapják meg a díjat, hanem korábban, a közvetítés kezdete előtt, a beszédüket pedig bevágják majd az adásba. Így Sipos beszéde később kerül adásba.
  • Az élő adásból kimaradó kategóriák: legjobb production design, legjobb élőszereplős rövidfilm, legjobb rövid animációs, legjobb rövid dokumentumfilm, legjobb vágás, legjobb eredeti filmzene, legjobb smink és haj, legjobb hang.
  • Ezekből már négyet megnyert a Dűne (production design, zene, vágás, hang).
  • A tavalyi, a koronavírus-járvány kellős közepén tartott gála a díjátadó történetének legkevésbé nézett adása volt, ezért idén megpróbálják felturbózni.
  • Lett két kategória, aminek a nyertesét online lehetett megszavazni (legjobb közönségkedvenc, és valami, amit úgy lehet leginkább elmagyarázni, hogy a legjobb hurrá-pillanat – ez utóbbi végül csak egy toplista volt), több olyan hírességet is megkértek a szereplésre (például Tony Hawk gördeszkás vagy Shaun White snowboardos), akik korábban az Oscar-közelébe nem jutottak volna.
  • Ugyancsak korábban adták át az életműért járó Oscar-díjakat, Liv Ulmann, Samuel L. Jackson és Elaine May is egy nappal korábban vehette át ezeket.
  • 2018 óta most lesz először, hogy lesznek műsorvezetők: Wanda Sykes, Amy Schumer és Regina Hall hárman fogják egymásnak adni a stafétát.
  • A jelölt filmekről ebben a cikkben olvashat részletesebben. A gála maga magyar idő szerint hajnali 2-kor kezdődött, és nagyjából 5:40-ig tartott.

Pontosabban amikor bejöttek, megérkezett DJ Khaled, professzionális hypeman, és rendesen fölhájpolta őket. Nehéz ezt átadni szövegben.

Fotó: Brian Snyder / Reuters
Fotó: Brian Snyder / Reuters

Utána ment egy kis viccelődés azzal, hogy ketten hármukból a fekete nőket reprezentálják, Amy Schumer pedig azokat, akik rájuk hívják a rendőröket. Volt egy vicc arról, hogy Timothée Chalamet milyen rosszul néz ki a Covid miatt, aztán rávágták J.K. Simmonst.

Kapott egyet a Golden Globes, hogy nekik idén az In Memoriam-videóban a helyük, Wanda Sykes háromszor kezdett neki A kutya karmai köztnek, és már a felénél tart.

Kapott egy fél perc különszámot Samuel L. Jackson, aki életmű-Oscart kapott, és ketten utánozták őket.

Furcsa helyzet, hogy van két szupersztár a világon, és amikor az életükről készül egy életrajzi film, akkor nem ők a főszereplők, hanem az apjuk. Richard Williams viszont annyira fura jelenség lehet, hogy meg lehet érteni: a Williams nővérekből teniszcsillagokat varázsolt, csak éppen úgy, hogy kiskoruktól kezdve szinte percre pontosan beosztotta az életüket, a Richard király elején pedig úgy próbálja rásózni a lányok jövőjét gazdag befektetőkre, mint egy MLM-ügynök egyenesen Comptonból.

A Richard király élvezetét valamennyire azért befolyásolja, hogy a világ legjobb teniszezőiről szól, szóval azon nem sokat lehet aggódni, hogy a Williamseknek mit hoz a jövő, de addig is lehet élvezni Will Smith nagypapás alakítását a címszerepben, illetve Aunjanue Ellist a sokat tűrő feleségeként. A Richard király megvalósításában nem túl izgalmas, de legalább gördülékeny és fájdalommentes, és egy logikus karrierlépés Will Smithnek, aki kétszeresen Oscar-jelölt lett ezzel a filmmel mint producer és főszereplő. Nagy valószínűséggel nyertes nem lesz, a Richard király lendülete valahogy idén márciusra már elfogyott. Itt a kritikánk róla.

Mire jelölték: Legjobb film, legjobb férfi főszereplő, legjobb női mellékszereplő, legjobb vágás, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb dal (Beyoncé & Dixson).

Hol lehet megnézni: HBO Max, online boltok kínálatában.

Akik rögtön be is jelentik, hogy az este Beyoncével kezdődik, aki elénekli a Richard király betétdalát. De nem csak úgy a színpadon, hanem egy videoklipben, csupa sárgában, egy sárga ruhás táncosokkal, egy sárgára dekorált teniszpályán.

Rian Johnson írta ki, hogy sejtette, hogy bullshit lesz az egész, de ez tényleg egy gigantikus bullshit, hogy a Twittert kell frissítenie, hogy megtudja, kik nyertek Oscarokat, miközben a világon a tévében a vörös szőnyeges bevonulás megy.

Sajnos az idei Oscar-gálán a szervezők sokat kritizált döntése miatt nyolc díj kimaradt az élő közvetítésből, de a nekik rendezett minigálát Twitter-bejegyzésekben azért lehetett követni. Így máris megnézhetjük, hogyan köszönte meg a látványtervezés kategória két győztese, Patrice Vermette és a magyar Sipos Zsuzsanna a díját:

Vermette kezdte azzal, hogy amióta eszét tudja, szüleivel nézte az Oscart, aztán elérzékenyülten köszönetet mondott mindenkinek, aki engedte őt álmodni. Kihangsúlyozta, hogy a látványtervezés nem egy vagy két ember munkája, hanem egy egész stábé, mindenkinek köszönetet mondott, kiemelve a budapesti csapatot. Sipos Zsuzsanna ehhez csatlakozott, csak pár mondatot téve hozzá Vermette mondandójához. Elmondta, hogy rengeteget jelent neki a díj, és ő is megköszönte mindenkinek az elismerést, magyarul is.

Az idei Oscaron 8 kategória díját nem élőben adták át, hanem egy órával annak kezdete előtt. Négy Oscart máris kapott a Dűne a legjobb hang, zene, vágás mellett a legjobb látvány azaz production design kategóriában is győzött, ami azt jelentette, hogy díjazott lett Sipos Zsuzsanna berendező is – ezt pedig csak Twitterről lehetett megtudni. Így előállt az a helyzet, hogy tíz perc múlva kezdődik a díjátadó, de nyolc díjat már tudunk előre.

Az eddigi díjak:

  • Legjobb filmzene: Hans Zimmer (Dűne)
  • Legjobb hang: Dűne
  • Legjobb animációs rövidfilm: The Windshield Wiper
  • Legjobb élőszereplős rövidfilm: The Long Goodbye
  • Legjobb rövid dokumentumfilm: The Queen Of Basketball
  • Legjobb vágás: Dűne
  • Legjobb haj és smink: The Eyes Of Tammy Faye
  • Legjobb production design: Dűne

A nálunk nem bemutatott The Eyes Of Tammy Faye nyerte.

Hétfő hajnalban – Patrice Vermette production designerrel párban – Oscar-díjas lett production design, azaz a látványtervezés kategóriájában a magyar Sipos Zsuzsanna a Dűnében végzett munkájáért.

Fotó: Brian Snyder / Reuters
Fotó: Brian Snyder / Reuters

Sipos díját sajnos nem lehetett élőben követni, ugyanis az Oscaron idén nyolc kategóriában az élő adás előtt adták hirdettek győztest, a beszédeket később majd beszerkesztik a mi időnk szerint hajnali 2-kor kezdődő közvetítésbe. A hírt külföldi újságíróktól lehetett megtudni, akik a teremből, online közvetítették azoknak a nyerteseknek a névsorát, akiknek az élő adás nem adatott meg.

Sipos vezette a javarészt Magyarországon forgatott Dűne berendező csapatát. Korábban a Szárnyas fejvadász 2049-ben dolgozott a Dűnét is rendező Denis Villeneuve-vel, de részt vett a Gemini Man, A Borgiák és Az elmeorvos produkcióik munkálataiban is. Az Oscar-jelölésekor itt készítettünk vele interjút a Telexen.

Sipos nem az első magyar Oscar-díjas a kategóriában, de jó sok évtizedet kell visszamenni, hogy megtaláljuk az előzőt: a festő Trauner Sándor, vagyis Hollywoodban ismert nevét Alexander Trauner 1960-ben Oscar-díjat kapott a Legénylakás című Billy Wilder-film díszletéért. Akkor még külön kategória volt a fekete-fehér és a színes filmekre, Trauner az előbbi kategóriában nyert, Edward G. Boyle berendezővel megosztva.

A Dűnéről írt kritikánkat itt lehet elolvasni.

Tegnap adták át az életmű-Oscarokat, Denzel Washington személyesen nyomta Samuel L. Jackson kezébe, és nagyon örültek mindketten, és közben felmerül a kérdés, hogy a mai gála szervezői miért nem akarták azt, hogy az egész világ élőben lássa, hogy Nick Fury a Marvel-univerzumból Oscar-díjat kapjon:

Jackson mellett Liv Ulmann és Elaine May kaptak életműdíjakat, Danny Glover pedig humanitárius díjat kapott az akadémiától.

Joe Walker állítólag akkor vette át a díjat pont, amikor Benedict Cumberbatch besétált a terembe és leült a helyére.

Zimmer nincs ott ma este, nem tudja személyesen átvenni a díjat. Áprilisban Budapesten is fog koncertezni. Ez a Dűne második díja, és ez ma este az ötödik, amit nem élő adásban, hanem a közvetítés előtt adnak át.

A tavalyi díjátadó végét sokáig fogjuk még emlegetni, annyira furcsa és antiklimaktikus volt: a legjobb férfi főszereplő kategória bejelentésekor nem az nyert, akire szinte mindenki számított, és ez teljesen megzavarta a műsort. A tuti befutó Chadwick Boseman volt a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című filmben nyújtott alakításáért, és Boseman posztumusz kapta volna meg a díjat, ezért különösen nagy érzelmi tétje volt annak, hogy nyer-e. De nem az ő nevét olvasták fel, hanem Anthony Hopkinsét, aki Az apa címszerepével érdemelte ki az elismerést. Hopkins – aki a Covid miatt nem utazott el a gálára – viszont annyira nem számított arra, hogy nyerhet, hogy nem jelentkezett be walesi otthonából sem, inkább lefeküdt aludni. Most viszont itt van, a 84 éves élő legenda is végigment a vörös szőnyegen.

Fotó: Eric Gaillard / Reuters
Fotó: Eric Gaillard / Reuters

A Riz Ahmed főszereplésével készült The Long Goodbye lett.

The Windshield Wiper. Itt elvileg meg lehet nézni:

A The Queen Of The Basketball című film kapta.

Ugyan nem közvetítik, de zajlik a díjátadó a Dolby Theatre-ben, ahol az este első díját megkapta a Dűne, a legjobb hangért.

A tavalyi Oscar-gálának nem volt házigazdája, sőt utoljára 2018-ban volt házigazdája a show-nak (Jimmy Kimmel). Idén, mintha csak a szervezők be akarnák pótolni a kihagyott éveket, három hoppmester is lesz a díjkiosztón, mégpedig három komika: Amy Schumer, Regina Hall és Wanda Sykes.

Amy Schumer magyar csatornákon is megjelent standupjairól lehet ismerős, illetve olyan, nem túl erős vígjátékokból, mint a Túl szexi lány vagy a Kész katasztrófa. Regina Hall a Horrorra akadva-filmekben szerepelt, de akár a Birkanyírás 3-at vagy a Gondolkozz pasiaggyal 2-t is említhetném az életművéből. Wanda Sykes régi motoros, sok tévésorozat írója, szereplője, magyarul talán a Félig üresben találkozhattak vele a legtöbben, ahol saját magát alakította.

Ez az a nyolc díj, aminek a köszönőbeszédeit majd be fogják vágni az élő adásba, és ami miatt filmesek kiakadtak: többek között a legjobb vágás és legjobb filmzene díját sem élőben fogják megköszönni a nyertesek.

Első a női mellékszereplő, utolsó értelemszerűen a legjobb film, középen meg az összes többi.

Egy megfilmesíthetetlennek tartott könyv, aminek legalább a felét sikerült most jól megfilmesíteni. Az utóbbi években a sci-fire ráálló kanadai rendező, Denis Villeneuve (Érkezés, Blade Runner 2049) a cselekményt tekintve elképesztő alázattal állt Frank Herbert kultikus regényéhez, ami azt jelenti, hogy egy két és fél órás moziba sem fért bele az egész sztori. A könyvet leginkább azért tartják nehezen adaptálhatónak, mert a cselekmény mellé egy sajátos mitológiával, politikai kavarásokkal és technikai vívmányokkal rendelkező, grandiózus világot is ad, ami csak lassan bontakozik ki, és az olvasó sokszor a szereplők belső monológjaiból, gondolataiból értesül fontos információkról. Villeneuve, amennyire lehetett, követte a regényt, és ez azzal az áldozattal járt, hogy két filmre kellett szétbontania a történéseket. És ezt az áldozatot a nézőnek is meg kell hoznia, mármint el kell fogadni az első film végén garantálható komoly hiányérzetet.

Vigaszt jelenthet, hogy Villeneuve jó úton jár. A színészválasztás remek, Timothée Chalamet-ben megvan a könyvbéli Paul Atreides, a szüleit alakító Oscar Isaacra és Rebecca Fergusonra sem lehet panasz, de a kisebb szerepekbe is nehéz belekötni. A látvány is kifogástalan az első ornitoptertől kezdve magáig a félelmetes Shai-huludig, és a sivatagbolygó fakó színeire hangolt univerzumában is egymást érik a szenzációs képek Greig Fraser pazar fényképezésében. A könyv rajongói elégedetten csettinthetnek: a Dűne (filmplakátnyelven: Dunc) nekik készült. Akik viszont egy jó kis akció-scifire ülnek be a moziba, csalódni fognak, mint azt kritikánkban írtuk. Villeneuve már gőzerővel készül a Dune: Part Two forgatására, a tervek szerint 2023 végén láthatjuk, mit kezd az Atreides család ifjú fűszertechnikusa azzal a ménkű sok homokkal (nagyon bízunk abban, hogy Morgan Fremen is kap majd egy szerepet).

A filmet tíz kategóriában is jelölték, és biztosak lehetünk abban, hogy több díjat is kapni fog, de leginkább a technikai jellegű kategóriákban esélyes, beleértve Greig Fraser jelölését (az operatőrök céhének díját ő kapta meg). A legjobb produkciós dizájn bejelentésekor magyarnak is szoríthatunk: Sipos Zsuzsanna berendezőt (akivel korábban beszéltünk) is jelölték ebben a kategóriában.

Mire jelölték: Legjobb film, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb filmzene, legjobb fényképezés, legjobb vágás, legjobb hang, legjobb jelmez, legjobb smink, legjobb vizuális effektek, legjobb produkciós dizájn.

Hol lehet megnézni: HBO Max, Apple TV+, és talán még mozikban is

Vagy ez maga az ing, a fene tudja, hogy mi megy mostanában a divat világában. A Dűne főszereplője a következő szettet viselte a vörös szőnyegen:

Fotó: Eric Gaillard
Fotó: Eric Gaillard

A Dűne sminkért és fodrászatért felelős csapatának egyik tagja, Eva von Bahr ebben a szettben vonult a vörös szőnyegen:

Fotó: Eric Gaillard / Reuters
Fotó: Eric Gaillard / Reuters

Khal Drogo, Aquaman és Conan megtestesítője, vagyis Jason Momoa mellzsebében Ukrajna nemzeti színeit mintázó kendővel érkezett a vörös szőnyegre. A Pro7 riportere rá is kérdezett, amire Momoa elmondta, hogy fontos számára, hogy jelezze kiállását az oroszok által megtámadott ukránokért. Bizonyára lesznek mások is még, és az sem kizárt, hogy egy-két köszönetnyilvánításba is becsúszik valamilyen utalás a háborúra. Momoa egyébként a 10 díjra jelölt Dűnében alakítja Duncan Idahót.

Fotó: Eric Gaillard / Reuters
Fotó: Eric Gaillard / Reuters

Az este egyetlen magyar Oscar-jelöltje Sipos Zsuzsanna, aki Patrice Vermette-tel párban kapta a jelölést a Dűnében végzett munkájáért. Sipost a „production design” kategóriájában jelölték, mint a production designerrel együtt dolgozó set decorator, azaz berendező.

Patrice Vermette és Sipos Zsuzsa a Brit Filmakadémia díjátadója után – Fotó: Joe Maher / Getty Images
Patrice Vermette és Sipos Zsuzsa a Brit Filmakadémia díjátadója után – Fotó: Joe Maher / Getty Images

Sipossal még aznap beszéltünk telefonon, amikor az Oscar-jelölteket bejelentették, akkor mesélt nekünk arról hogy pontosan miből is áll a munkája, hogy olvashatta el a Szárnyas fejvadász 2049 forgatókönyvét, és hogy mi volt az az ötlet a Dűnében, amit egy nap alatt kellett összeraknia, de a végén külön közelképet is kapott az elkészült filmben.

Vermette-nek és Siposnak nem ez lenne az első díja a Dűnéért, márciusban megnyerték a kategóriájukban a brit filmes BAFTA-díjat.

Nemsokára elkezdik átadni az idei Oscar-díjakat, amit ha jól láttunk, idén sem fog egy darab magyar csatorna sem közvetíteni. Ha esetleg külföldön követjük tévében vagy online, akkor viszont feltűnhet, hogy hivatalosan még két óra kell ahhoz, hogy elkezdődjön maga a gála, a mi közvetítésünk pedig már elindult.

Ennek az oka pedig az, hogy az idei Oscar-gálán nyolc darab kategória győztesét nem élő adásban hirdetik ki, hanem a közvetítés kezdete előtt, de ugyanazon a helyszínen, a Los Angeles-i Dolby Theatre színpadán. A tervek szerint a nyolc győztes beszédét bevágnák az élő adásba, hogy úgy tűnjön, mintha akkor adnák át. Viszont pár újságíró – és többek között a legjobb smink kategóriájáért szurkoló Jessica Chastain – ott lesz már a helyszínen, és valószínűleg senki sem fogja megakadályozni őket abban, hogy mondjuk Twitteren megosszák a győzteseket, akiknek a nevét elvileg órákkal később kellene csak megtudni. Már ha egyáltalán bármilyen információ közelébe engedik őket.

A dolog különösen azért érdekes nekünk, mert a jelöltek között van a magyar berendező, Sipos Zsuzsanna, akit a Dűne című film látványáért jelöltek, Patrice Vermette production designerrel párban. Ezt a kategóriát is elvileg az élő adás kezdete előtt fogják bejelenteni, szóval muszáj lesz arra a marék újságíróra hagyatkozni, hogy megtudjuk, lesz-e újabb magyar Oscar-díj.

Itt írtunk az Oscar-díj idei jelöltjeiről.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!