Oscar-díjat nyert Sipos Zsuzsanna, a Dűne berendezője

2022. március 28. – 01:30

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő hajnalban – Patrice Vermette production designerrel párban – Oscar-díjas lett production design, azaz a látványtervezés kategóriájában a magyar Sipos Zsuzsanna a Dűnében végzett munkájáért.

Fotó: Brian Snyder / Reuters
Fotó: Brian Snyder / Reuters

Sipos díját sajnos nem lehetett élőben követni, ugyanis az Oscaron idén nyolc kategóriában az élő adás előtt adták hirdettek győztest, a beszédeket később majd beszerkesztik a mi időnk szerint hajnali 2-kor kezdődő közvetítésbe. A hírt külföldi újságíróktól lehetett megtudni, akik a teremből, online közvetítették azoknak a nyerteseknek a névsorát, akiknek az élő adás nem adatott meg.

Sipos vezette a javarészt Magyarországon forgatott Dűne berendező csapatát. Korábban a Szárnyas fejvadász 2049-ben dolgozott a Dűnét is rendező Denis Villeneuve-vel, de részt vett a Gemini Man, A Borgiák és Az elmeorvos produkcióik munkálataiban is. Az Oscar-jelölésekor itt készítettünk vele interjút a Telexen.

Sipos nem az első magyar Oscar-díjas a kategóriában, de jó sok évtizedet kell visszamenni, hogy megtaláljuk az előzőt: a festő Trauner Sándor, vagyis Hollywoodban ismert nevét Alexander Trauner 1960-ben Oscar-díjat kapott a Legénylakás című Billy Wilder-film díszletéért. Akkor még külön kategória volt a fekete-fehér és a színes filmekre, Trauner az előbbi kategóriában nyert, Edward G. Boyle berendezővel megosztva.

A Dűnéről írt kritikánkat itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!