„Mi a jobboldali polgári közösség vagyunk, a mi agyunkat is fel lehet baszni”

2024. március 21. – 16:40

„Mi a jobboldali polgári közösség vagyunk, a mi agyunkat is fel lehet baszni”
Fotó: Polgári Mulató / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

A kegyelmi botrány egyik nagyon fontos, nem elhanyagolható hozadéka lett az köztársasági elnök, a majdnem-EP-listavezető, valamint a református zsinati elnök bukása mellett, hogy kis híján megtörtént 2024 első Békemenete. Bayer Zsolt még február 11-én jelezte egy cikkében, erőt kell mutatnia a jobboldalnak a konzervatívokat megingató balhésorozat után, akár az utcán is, mire március elejére kiderült, az utcai erődemonstráció Békemenet formájában nem fog megvalósulni.

Ellenben az ultrakonzervatív hetihetes, a Hír TV Sajtóklubja Bayer Zsolt vezetésével ún. „lelki Békemenetet” hirdetett a március 15-i nemzeti ünnepre.

A recept egyszerű volt, igazi menet csak addig zajlott, amíg a meghívott vendégek felmentek a színpadra, és a szokásos tízezrek helyett csak az egykori Living Room bulihelyet, most Polgári Mulatót töltötték meg a kormánypártok hívei. A március 15-i eseményre sajnos nem tudtunk elmenni, de mivel mozgóképen rögzítették, meg tudtuk nézni azt. Fontos hozzátenni, hogy a momentumos Bedő Dávid és Orosz Anna is megjelent itt, de egy Bede Zsolt szélsőjobbos provokátorral vívott szócsata és némi tettlegesség (ami után garázdaság miatt eljárás is indult Bede ellen) után távoztak.

Akit érdekel Bayer Zsolt, Huth Gergely, Lentulai Krisztián és Kohán Mátyás jobboldali publicisták és véleményvezérek teljes, 1 óra 44 perces beszélgetése, bátran klikkeljen az indítógombra a lenti videón, mi igyekszünk összefoglalni tömören az elhangzottakat alant.

1. téma: Orbán Viktor ünnepi beszéde

Bayer Zsolt alapvetően mérsékelt moderátorként vett részt az eseményen, amin Huth is ezt a vonalat képviselte, miközben Kohán hozta az alapos, számokkal, tényekkel, elemzésekkel operáló újságíró szerepét, Lentulai pedig a néha hímsoviniszta, kocsmai bölcsességeket pufogtató provokátorét. A kormányfő – általunk is kielemzettbeszédével kezdte, annak is azon részével, miszerint 1848. március 15. békés, sétáló forradalom volt, megfontoltságra van szükség.

Ez persze kérdés volt, amire Kohán elmondta, „a magyar forradalom nem úgy néz ki, mint az összes többi hebehurgya, hűbelebalázs forradalom”, valamint szép, nemes, építő forradalmat kell csinálni, a hétköznapokban is. Lentulai azzal folytatta, hogy ki milyen színű mikrofonszivacsot kapott, az övé kék lett, „én lettem ma az SZDSZ-es”. A rosszabb szerinte csak a (momentumos szín) lila lehetett volna, „szerintem ez a mai affér után a Polgári Mulatóban elképzelhetetlen szivacsválasztás lesz”. Elmondta, a konzervatív oldalon ugyan van intellektus, DE:

„Mi a jobboldali polgári közösség vagyunk, a mi agyunkat is fel lehet baszni.”

Bedő Dávid egy nővel, Orosz Annával jött ide „a tűzfészekbe”, ha nem így lett volna „kevésbé kedvesek a vendéglátók”. Huth emlegette Most vagy soha! című Petőfi-filmet, Vona Gábornak Petőfi és Kossuth lehazaárulózását, Orbán és a tömeg 2014-es Kossuth-nóta éneklését az Országház előtt, majd kijelentette: stratégiai nyugalomra van szükség így is.

2. téma: lesz-e áttörés az EP-választáson?

„A szuverenista többség valódi képviselethez fog jutni Európában” – reménykedett Bayer Zsolt, aki feltette a kérdést, jön-e majd áttörés, van-e remény a változásra? Kohán szerint nem lesz meg a jobbos többség, de az európai farmerlázadást és Joe Biden amerikai elnök népszerűtlenségét emlegetve, kijelentette, egyre látványosabban van igaza a jobboldalnak. Eddig mindenki háborús riogatónak mondta őket, erre jön Emmanuel Macron, és azt mondja, menjenek európai katonák Ukrajnába.


Lentulai szerint Macron teszteli az európai közvéleményt, hogy mire az első NATO-haderő megérkezik Ukrajnába, ne legyen az váratlan. Hozzátette, az már nem véletlen, ami Donald Trump és Orbán között zajlik, nem lenne semmilyen oka, hogy ilyen viszonyt ápoljon vele Trump. Huth biztos EP-győzelemre számít, mondandójában előkerültek az uniós támogatásokkal összekötött mérföldkövek, az Európai Parlament Európai Bizottság elleni pere, és persze az, hogy a független magyar lapok (a Telexet is említette) „kap még fejenként egy-két millió eurót, hogy mi információhoz jussunk”.

3. téma: Trumppal elkerülhető az Armageddon?

Bayer Zsolt Macron kardcsörtetését az 1914. júniusi válsághoz hasonlította: miután szerb radikálisok agyonlőtték Ferenc Ferdinánd trónörököst, a Monarchia koronatanácsában egyedül a magyar miniszterelnök Tisza István nem akart egyből hadba menni. Finoman utalt rá, hogy most is a magyar kormányfő ellenzi ezt, no meg Donald Trump, aki egy nap alatt békét csinálna. Kohán válaszul azt mondta, március 14-én interjúzott David Cornsteinnel, Trump volt budapesti nagykövetével, aki elmondta neki, Trump hogyan állítaná meg a háborút. Annyi derült ki ebből, hogy erőből tárgyalna.

Lentulai visszatért az EP-választás várható eredményére, szerinte „földcsuszamlásszerű győzelem nem lesz”, mindkét oldal meg tudja majd magyarázni, miért ő nyert. Biztatta az Alföldön telket-házat vásárló holland és német nyugdíjasokat, menjenek el szavazni. Itt előbukott belőle a kocsmai hímsoviniszta, elővette Emmanuel Macron „nyugdíjas”, az elnöknél idősebb feleségét, Brigitte Macront, mondván „gusztus dolga az ilyen választás”, majd Bident a Csupasz Pisztoly Frank Drebinjéhez hasonlította.

Huth folytatta Macron ízlésének ekézését, kérdezve Lentulait, miből gondolja, hogy Macron „nem ugyanazt a korosztályt, ugyanazt az ideált, ugyanazt a gendert kedveli, mint Osváth Zsolti”. Szerinte már „a globális háttérerők” is hagynák el az ukrajnai háborút, nekik is érdekükké vált emiatt Trump győzelme. Bayer végül a németek háborúzási hajlandóságáról beszélt, ami nincs, majd a várható élettartamra tért ki, ami Magyarországon magasabb, mint a dupla ekkora GDP/fő-vel rendelkező USA-ban.

Lengyel közjáték

Egy Paweł nevű lengyel srácot is a színpadon köszöntöttek a szünet után, aki zászlóba volt öltözve. A mostani lengyel kormányról kérdezgették, amit ugyan nem szeret, de kulturáltan válaszolgatott a vonatkozó kérdésekre. Kiderült, szerinte a Donald Tusk vezette koalíció egy éven belül szétesik, de most is újraválasztaná Lengyelország Tuskékat, a jobboldal pedig megosztott.

4. téma: Magyar Péter

Miután Bayer egy német meleg társkereső oldal felmérése alapján megállapította, hogy a melegek majdnem fele jobboldali („Lehet, hogy a homokosok nem is olyan hülyék, mint az őket képviselő politikusok?”), a Magyar Péter-jelenségről kérdezte a jelenlévőket. Kohán a Magyart és esetleges pártját meglehetősen kedvezően mérő Medián-kutatás módszertanát kritizálta, majd miután egy elejtett félmondattal Magyart volt felesége, Varga Judit bántalmazásával gyanúsította, jelezte, a politika szakma, kell hozzá több képesség és hátország, amivel Magyar nem rendelkezik. Érdekes módon Magyar vádjairól annyit mondott, a korrupció és a lopás rossz, kézlevágás járna érte.

Lentulai hozta a nőket lenéző kocsmafilozófust ismét, mondván „a 30-50 közötti, nem kapuzárási, hanem kapunyitási pánikkal rendelkező, elvált asszonyok lieblingje lett ez a poszterfiú”. Utána arról értekezett, a „hölgyeknél” igenis számít, ki hogy néz ki, ha valaki kellemes megjelenésű, és ezért szavaz rá egy nő, „annak a hölgynek a szavazata ugyanúgy egy szavazatot ér, mint bármelyikünké ebben a teremben.” Magyar szerinte egy „lánglelkű kaucsuk-Petőfi”, aki patetikusan, irodalmi idézetekkel kommunikál. Elmondta, sok emberre számít a rendezvényén (ez végül a több tízezret is elérhette), de a nap végén Magyar nem több, mint egy poszterfiú, aki még egy ATV-s interjúban se állja a keresztkérdéseket.

Huth szerint Magyar „indítékai hamisak”, és a politika szerinte nemcsak számokról szól, ahogy Kohán állította, hanem „hitről és becsületről”. Hozzátette, a Fidesznek szüksége van a meggyőződésből és az érdekből a pártra szavazókra is, 14 év kormányzás pedig kitermel opportunistákat, gyenge figurákat.

5. téma: a momentumosok elvei

A moderátor Bayer Zsolt sajnálatát fejezte ki ekkor, hogy Bedőéket elzavarták, mert felelevenítette párttársuk, Gelencsér Ferenc berlini esetét, amikor a Németország nagykövetségtől kért szállást, majd a követség előtt tüntetett a kormány ellen (Ady Endréhez hasonlította, aki anno Tiszát szidta cikkekben, majd anyagi támogatást kért tőle párizsi útjához). Kohán szerint az ő széles hátukon „elférnek ezek a baromarcúak”, akikkel nagyvonalúnak kell lenni igenis. Lentulai Niedermüller Péter DK-s politikus és erzsébetvárosi polgármester példáját hozta fel, aki szerinte masszív adósságokat halmozott fel berlini évei során, és jobb párhuzam, mint Ady. „Ehhez képest lett egy tescós SZDSZ az egészből” – mondta, miután felidézte, sokan a kezdeti lánglelkű Fideszt látták a kezdeti Momentumban.

Huth az emberi tényezőt hozta erre fel, visszaemlékezve arra, milyen átlátszó, egyszerű módszerekkel ment neki a magyar hírszerzés az Action for Democracy felderítésének, majd a kata adónem eltörlése miatti futárlázadásnál lyukadt ki, hisz „ezek a figurák bedrogozva rángatták, ütötték a rendőröket”, majd megpróbálták megmászni – szó szerint – a Budai Vár falát. Bayer érdligeti nagyapja, Elek bácsi örökzöld mondatával tromfolt, amit utált szomszédjáról mondott: „Fiam ez olyan ember, aki ideszarik az ablak alá, aztán bekopogtat papírért.”

6. téma: Brüsszel elveszi a történelmünket

Bayer szerint Brüsszel (azaz az Európai Unió, nem a belga főváros) azon dolgozik, hogy megreformálják a történelemoktatást a tagállamokban, ennek értelmében ki kell szedni a tananyagból a nemzeti történelmet, és helyette csak Európát kellene tanítani. Kohánnak erről a németek alacsony harckészsége, valamint a gyerekek okítása nemzetállami ügyekben jutott eszébe. Lentulai ritka komolyra vette a figurát, szerinte sok belpolitikai téma van, amiről beszélni kell a gyerekekkel, a támadásoknak kitett Szuverenitásvédelmi Hivatalt pedig meg kell védeni.

Huth közölte, a környéken sorra buktak el az utóbbi években „a nemzeti patrióta kormányok” Szlovéniától Lengyelországig. Felidézte, hogy Bajnai Gordon kormánya idején az óvodákban kivezették volna az apa-anya megnevezést, de ellenállt a nemzeti oldal. „A patkányok bűzlő lehelete”, a fekália itt van a nyakunkban, nem szabad feladni az éberséget, zárta a beszélgetés komoly részét. Viccelődve elmondta a végén, a színpadon lévők megígérték, hogy négyen énekelni fognak, de végül csak Bayer danolja el a Kecskelábú teknősbéka felugrott a szilvafa ágára című nótát. Ez végül sajnos elmaradt, de a dalnak egy egyszerűbb és hagyományosabb változatát azért idetesszük okulásul:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!