Páva Zoltán: Hazaárulás a titkosszolgálatokat politikai pártérdekekre használni

2023. január 27. – 14:44

Páva Zoltán: Hazaárulás a titkosszolgálatokat politikai pártérdekekre használni
Fotó: Hevesi Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Két nappal az ellenzéki összefogás kampányfinanszírozásáról szóló titkosszolgálati anyag nyilvánosságra kerülése után reagált a hírekre Korányi Dávid, az Action for Democracy elnöke, valamint az Ezalényeg kiadója. Korányi továbbra is azt állítja, hogy nem támogatták a választási kampányt, Páva Zoltánék pedig azt mondják: jogszerűen megkötött szerződések keretében nyújtottak szolgáltatást, és ezeknek nem volt közük Márki-Zay Péterhez.

A nyilvánosságra hozott titkosszolgálati anyag szerint:

  • Az eddig tudott összegnél csaknem 1 milliárd forinttal több, összességében 4 milliárd forint érkezett az ellenzékhez köthető szervezetekhez és cégekhez a választási kampány alatt külföldről.
  • Az Action for Democracy (AD) mellett egy svájci alapítványt is találtak a titkosszolgálatok, amely az Ezalényeg kiadójának közel 900 millió forintot utalt.
  • Az Ezalényeg című ellenzéki propagandalap kiadójához így összesen 1,9 milliárd forint jutott a kampányban, azaz több pénzt kaptak, mint a Mindenki Magyarországa Mozgalom.
  • Az AD már a bejegyzése előtt több százmillió forintot utalt Magyarországra, és a jelentés szerint az sem feltétlenül igaz, hogy a támogatások mikroadományokból származnának, hiszen a bejegyzésnél 25 ezer dollárnál nagyobb összegekre számítottak.
  • Az AD hátterében az amerikai Demokrata Párthoz köthető szereplőket találtak.

Korányi: Soha nem adtunk támogatást politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak

„A kormánypártok egyre gyakrabban és nyíltabban használják a titkosszolgálatokat politikai céljaik eléréséhez” – reagált a titkosszolgálati jelentés főbb megállapításaira Korányi Dávid, az Action for Democracy elnöke, Karácsony Gergely korábbi városdiplomáciai tanácsadója.

„Az Action for Democracy a magyar és amerikai törvények maximális betartásával, önállóan végzi munkáját. Szervezetünk támogatási döntései teljesen függetlenek mindennemű kormányzati és egyéb külső befolyástól” – fogalmaz a pénteken közzétett közleményben. A szervezet amerikai kormányzati és demokrata párti „bekötöttségét” pedig egyszerűen a politikai fantazmagória birodalmába sorolja.

„Soha nem adtunk támogatást politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak”

– írja. Az AD demokráciapárti, az alapvető emberi méltóság és tisztesség védelmét szolgáló civil szervezeteket támogat szerte világban, így például Brazíliában, Olaszországban és „mindenütt másutt, ahol veszélyben látjuk a demokratikus értékeket”.

Korányi Dávid – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Korányi Dávid – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Korányi rendkívül aggasztónak tartja és elutasítja, hogy „a kormány a teljes államapparátust bevetette az Action for Democracy és a vele együttműködő szervezetek elleni lejárató kampányban, és nyíltan politikai célokra használja a titkosszolgálatokat, a rendőrséget és az adóhivatalt”. A cél szerinte egyértelműen a magyar civilek megfélemlítése, „ami erősen megkérdőjelezi a kormány valós szándékait a jogállamiság Európai Unió által számon kért helyreállítását illetően”.

Páva Zoltán: Jogszerűen, szerződés alapján nyújtottunk szolgáltatást

„Az EzaLényeg a híresztelésekkel ellentétben nem kapott külföldi támogatásokat, és maga sem támogatta semmilyen politikai párt kampányát” – írja az ellenzéki propagandalapot kiadó Oraculum 2020 Kft. tulajdonosa, Páva Zoltán és a lap főszerkesztője, Zentai András.

Azt állítják, a Oraculum 2020 Kft. nem támogatásként kapta a jelentésben megjelölt összegeket.

„Jogszerűen megkötött szerződéses jogviszony keretében nyújtottunk szolgáltatást, amelyet számla ellenében egyenlítettek ki a szerződött partnerek. Ezeknek a megbízásoknak semmi köze nem volt Márki-Zay Péter kampányához”.

A hazugságokkal Páváék szerint „Orbán Viktor és tettestársai” a figyelmet akarják elterelni a létező problémákról. „A titkosszolgálatok politikai pártérdekekre és kampánycélra való felhasználása pedig szimpla hazaárulás, amely szégyent hoz a nemzetbiztonságért dolgozó hazafiakra és veszélyezteti országunk biztonságát”.

Az EzaLényeg 2019 nyarán kezdte meg működését. „Három év kemény munkája bizonyítja, hogy joggal bíztak munkánkban partnereink, akik meg is voltak elégedve az általunk elvégzett szolgáltatásokkal.”

„Bárhogy próbálja ezt rejtélyes háttérhatalmi dolognak beállítani a Fidesz, valójában teljesen természetes működésmódja ez egy cégnek”

– fogalmaznak a közleményben.

„Nem kérdés számunkra, hogy Orbánék veszélyesnek tartják az övéktől eltérő véleményeket, és lehallgatásunk után az elhallgattatásunk is céljuk lett. Minél jobban támadnak minket, annál biztosabbak vagyunk abban, hogy jó utat járunk, és tovább is megyünk rajta. Ők eltitkolnák, mi megírjuk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!