Itt a soha nem látott fordulat: jobboldali politikai akcióközösség lett a Megafonból

2022. december 8. – 19:13

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön egy újabb mérföldkőhöz ért a Megafon: brandet váltottak. Eddig csak szerényen a „jobboldali közösség hangosbeszélői” voltak, de a mai naptól minden megváltozott: hivatalosan is „jobboldali politikai akcióközösség” lettek.

Ezt pedig egy fiatalos, Chuck Norisszal megfűszerezett videóban jelentették be:

Saját bevallásuk szerint „mi nem nézzük ölbe tett kézzel, ahogy a baloldal az arcunkba hazudik, hanem minden nap teszünk is ellene. Mélyre ásunk, felderítünk, leleplezzük őket. (…) Magyarország jövőjéért a neten kell harcolnunk”. Ehhez pedig most pénztámogatást is kérnek.

A Megafon eredeti célja az volt, hogy „profi Facebook-harcosokat képezzen”, vagyis egy ingyenes képzésben „jobboldali-konzervatív értékrendű” embereket tanítsanak meg arra, hogy hatékonyabban kommunikáljanak a közösségi médiában. Az aktivitása aztán hamar elment abba az irányba, hogy 10-12 „véleményvezér” posztjait hirdeti rengeteg pénzzel. Ők jellemzően a kormánybarát médiából kikerülő arcok, akik nagyon sokat posztolnak a Facebookon, és a mondandójuk mindig százszázalékosan egybevág a kormányéval. A mostani energetikai szankciós nemzeti konzultáció népszerűsítésére például három nap alatt 11,5 millió forintot trombitáltak el a Facebookon.

A Megafon egyébként nem egészen két évvel a megalakulása után, idén tavasszal lépett át egy álomhatárt: a Facebook hirdetésfigyelője szerint március végéig egymilliárd forintot hirdetett el. És ez csak a hirdetések ára, nincs benne a videók forgatási költsége vagy az oldalakat karbantartó háttérszemélyzeté – a megafonos Facebook-oldalak darabját 10-18 adminisztrátor kezeli. A magyar hirdetési toplistán ezzel toronymagasan vezetett tavasszal a Megafon. A második Magyarország kormánya volt, feleannyi hirdetési pénzzel, 518 millióval.

A Megafon azt állítja, a költségvetésében nincsen állami forrás, bőkezű konzervatív mecénások támogatásából működnek. Amikor egy oknyomozó cikkben bemutattuk, hogy a szervezet környékén azért mégiscsak felbukkanhatnak milliárdos nagyságrendű közpénzek, a Megafon három pert is indított ellenünk: azt akarták, hogy írjuk ki, szerintük nem közpénzből működnek. A Telex mind a három pert megnyerte a bíróságon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!