Nyomasztónak találja a híreket? Nézegessen inkább juhos, tyúkos és szarvasmarhás grafikonokat!

2022. március 21. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi hetekben kétségtelenül nem volt egyszerű dolga azoknak, akik hajlamosak a világ dolgain stresszelni, pláne nem akkor, ha közben azért újságot is olvastak, hogy nagyjából képben legyenek a történésekkel. Az orosz-ukrán háború, a Kínában ismét felfutó koronavírus-járvány, a bukdácsoló gazdaság és a csúcsra járatott választási kampány külön-külön is padlóra tudják küldeni az embert, egyszerre meg pláne.

Arról, hogy ezzel mit lehet tenni, éppen hétfő délután jelentkeztünk egy cikkel, szóval ha valaki megküzdési stratégiákról szeretne olvasni, az inkább ezt olvassa el. Aki viszont csak a figyelmét szeretné elterelni a dologról, annak van egy jó hírünk, az MTI ugyanis bő egy órája, látszólag bármiféle kontextus nélkül grafikonokat közölt a hazai tyúk- és juhállomány alakulásáról az elmúlt 21 év alatt.

Forrás: KSH / MTVA Sajtóarchívum / MTI Forrás: KSH / MTVA Sajtóarchívum / MTI
Forrás: KSH / MTVA Sajtóarchívum / MTI

Az egészben nyilván a nagy műgonddal elhelyezett clip artos állatok a legjobbak, de egyéb, teljesen szakmaiatlan, ám érdekesnek tűnő megállapításokat is lehet tenni, ha megnézzük a számokat. Szembetűnő például, hogy mióta a Fidesz-kormány 2010-ben hatalomra került, csak egyszer, 2013-ban volt nagyobb a tojók száma, mint azt megelőzően, 2020-ban és 2021-ben pedig már a tízmilliót sem érte el, ami korábban egyszer sem fordult elő. Bumm, nemhogy elmúlt nyolc, de elmúlt tizenkét évezés is simán lehetne ebből, igazságot a tojóknak! Az anyajuhoknál is hasonló a tendencia, 2010-ben egy drasztikus esés után még felfelé kapaszkodott a számuk, de 2013 óta itt is csökkenés figyelhető meg. Felettébb gyanús!

Miután kicsit visszatekertem az MTI-t, egyébként kiderült, hogy a grafikonok azért nem a levegőben lógnak, csak pár órával később kerültek fel a felületre a trilógia első, Szarvasmarha-állomány Magyarországon (1995-2021) című részénél, ami – a fenti két grafikonhoz hasonlóan – egy KSH-s, az állatállományokról szóló hír illusztrációjaként szolgált. Ha valakit ez érdekel, ide kattintva megnézheti a teljes beszámolót a hivatal oldalán, mi most inkább maradnánk a nőstény állatok számának teljesen értelmetlen elemzésénél. Már csak azért is, mert a szarvasmarhás adatok komoly ütést visznek be a károgóknak – a tehenek száma 2010 előtt folyamatosan csökkent, azóta viszont stabilan nőtt. Erre a csavarra aztán tényleg a fene se számított.

Forrás: KSH / MTVA Sajtóarchívum / MTI
Forrás: KSH / MTVA Sajtóarchívum / MTI
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!