A Tisza fölényesen legyőzte a Fideszt a külképviseleteken

A Tisza fölényesen legyőzte a Fideszt a külképviseleteken
A Nemzeti Választási Bizottság tagjai ellenőrzik a beérkezett 147 külképviseleti szavazóurnát az Alkotmány utcai központban 2024. június 12-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Először kapott ki a Fidesz a magyar külképviseleteken leadott szavazatok tekintetében, eddig az összes EP-választáson nyerni tudott a követségeken is. A június 9-én személyesen, valamelyik külképviseleten szavazó magyarok abszolút többsége (51 százalék) a Tisza Pártra szavazott, de saját maga országos eredményéhez képest sokkal jobban szerepelt a Kutyapárt (9,2 százalék) és a Momentum (12,8 százalék) is.

Ahogyan arról már a korábbi EP-választások kapcsán beszámoltunk, két párt van ma Magyarországon, amely rendre sokkal gyengébben teljesít a nyugati magyar diaszpórában, egyik a Fidesz, a másik a DK. Ez a két szervezet idén is sokkal rosszabb eredményt ért el a külföldön személyesen leadott voksokban. Messze a saját országos eredményüket alulmúlva kapott mindössze 18,7 százalékot a Fidesz és a 3,8 százalékot a DK vezette baloldali szövetség is. Sokkal rosszabbul szerepelt nyugaton a Mi Hazánk is (2,2 százalék).

Soha ilyen sokan nem vettek részt még EP-választáson a külképviseleteken (18 661 szavazó), ugyanakkor ők csak az EP választás szavazólapját kaphatták meg a kezükbe. A Fidesz rendkívül gyenge szereplése azért is némileg meglepő, mert 2019-ben az országosan 53 százalékos listás eredményük mellett a külképviseleteken is kaptak 40 százalékot. Idénre fele annyi szavazójuk sem maradt.

A legtöbben Londonban (2148 fő), Hágában (1464 fő), Brüsszelben (1354 fő), valamint Németország nagyvárosaiban szavaztak.

Magas a rontott szavazatok aránya is. Az NVI szerint több mint 1200 lebélyegzett, de érvénytelen szavazólapot találtak, ami az összes szavazat 8 százaléka. Ennek okairól megkérdeztük az NVI-t, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!