Budapesten a Momentum 7,89 százalékot ért el az EP-listán, de a közgyűlési szavazásról elszivárogtak a támogatói

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi önkormányzati választás egyik legambivalensebb eredményét a Momentum érte el, hiszen a Fővárosi Közgyűlésbe pár száz szavazat híján nem jutottak be, viszont az önálló polgármesterjelöltjeik szépen szerepeltek: Soproni Tamás Terézvárosban tartotta meg a helyét, Rózsa András pedig Zuglóban a Fideszt és a baloldali tömörülést is legyőzte.

A Momentumnak eddig négy képviselője volt a Fővárosi Közgyűlésben, most egyetlen mandátumot sem sikerült megszerezniük, miután a fővárosi listán 4,98 százalékot értek el, azaz nem érték el az 5 százalékos küszöböt. A Fővárosi Közgyűlésből való kiesés azért is fájhat a Momentumnak, mert egy másik mutató szerint Budapesten ennél magasabb is lehet a támogatottságuk: az európai parlamenti listán ugyanis Budapesten a szavazók 7,89 százaléka támogatta a pártot.

Vajon hova lettek azok a szavazók, akik az EP-listán még a Momentumot támogatták, de a Fővárosi Közgyűlésben inkább más pártok embereinek adtak bizalmat? Az alábbi táblázat mutatja, hogy a különböző pártoknál az egyes listák hány százaléknyi szavazatot szereztek a fővárosban az EP- és a fővárosi közgyűlési listákon, az utolsó oszlopban pedig a kettő különbsége olvasható.

Ezek alapján az EP-választáson a Fideszt és Magyar Pétert támogatók egy része (13–16 százaléka) és a Momentumra szavazók harmada mást támogatott a fővárosi közgyűlési választáson. Ebből pedig a két főpolgármester-jelölt, Karácsony Gergely (DK–MSZP–Párbeszéd) és Vitézy Dávid (LMP–Vitézy) által vezetett listák, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) listája profitált.

A részletesebb – szavazóköri szintű – adatok vizsgálata alapján a DK–MSZP–Párbeszéd és az MKKP listájára szavaztak át leginkább az EP-listán a Momentum-támogatónak számító szavazók, így a főpolgármester közgyűlési többségének erősítése vagy a rendkívül erős várospolitikusokkal rendelkező lista támogatása jelentette a liberális párt budapesti vesztét.

Az EP-n Magyar Pétert támogatók fővárosi közgyűlési szavazatai szintén az MKKP és a Karácsony Gergely vezette listákon jelentek meg, így a Tisza Párt szavazóinak kormányellenes volta itt is tetten érhető.

A kormánypárti szavazók megosztott szavazatai a Vitézy Dávid nevével kezdődő listára érkeztek, így kijelenthető, hogy a Fidesz fővárosi közgyűlési listája jelentősen megérezte Szentkirályi Alexandra visszalépését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!