Nézőpont elemzője: Nyer a Fidesz, de nem lesz újabb kétharmad

2022. április 3. – 17:37

Nézőpont elemzője: Nyer a Fidesz, de nem lesz újabb kétharmad
Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont Intézet elemzője a Telex élő választási műsorában – Fotó: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont Intézet elemzője a Telex élő választási műsorában azt mondta, hogy a hagyományosan fideszes választókerületekben nincs miért aggódnia a kormánypártnak. A Nézőpont kutatásai szerint a Mi Hazánk bejuthat a parlamentbe, és a Jobbik sok szavazatot veszített 2018-hoz képest.

Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont Intézet elemzője a Telex élő választási műsorában azt mondta, hogy Fidesz-győzelemre számít a vasárnapi választáson, de valószínűtlennek tartja az újabb kétharmadot. Mráz úgy látja, hogy a 2018-as választáshoz hasonlóan alakulnak a részvételi adatok. Ez alapján, ha összeadják az ellenzéki pártok akkori pártlistás eredményeit, akkor 49,9 százalékot kapnának, a Fidesz esetében 2 százalékkal kevesebbet.

Kérdés azonban, hogy mit lett a Jobbik szavazóival: szerinte a Jobbik jópár százalékpontot veszített a szavazataiból, és ezek a Mi Hazánkhoz vándorolhattak. Korábbi kutatásaik alapján Dúró Dóráék pártja bejuthat a parlamentbe. Amit azt is jelenti, hogy az ellenzék több szavazatot veszített, mint amennyit nyert a közös listával.

A reggeli-délelőtti órákhoz képest kora délutánra megugrott a választói részvétel, főleg Budapesten és Hódmezővásárhelyen volt kiugró a választók lelkesedése. 13 óraig a választók 40 százaléka adta le voksát, 15 órakor pedig már 52,75 százalék. Ebben a cikkünkben elemeztük az addig beérkezett adatokat.

A Nézőpont Intézet legutóbbi, március 29-én publikált, március 23-25. között készült felmérésük szerint a Fidesz-KDNP 47 százalékon, az ellenzék közös listája pedig 42 százalékon áll a biztos szavazók körében. Becslésük szerint a Fidesz-KDNP 119, az ellenzék pedig 79 mandátumot szerezne vasárnap.

Az eddig látott részvételi adatok alapján Mráz nagyjából ugyanennyire számít. Nem történt semmi olyasmi, ami rontotta volna a Fidesz, illetve növelte volna az ellenzék esélyeit, magyarázta. Komolytalan lenne kijelenteni, hogy a Fidesznek nem lesz mandátuma Budapesten, a budapesti részvételi adatokból nem lehet még erre következtetni, tette hozzá. A Mráz arról is beszélt, hogy azokban a választókerületekben, ahol éles a verseny, ott magas lesz a részvétel. Ilyen például Csongrád-Csanád megye 4-es választókerület, ahol Lázár János és Márki-Zay Péter feszül egymásnak.

Lázár úgy nyilatkozott a 24.hu-nak, hogy Márki-Zay vasárnap estére „politikai hulla lesz”, vagyis elveszíti a kerületet. Fábián Tamás kollégánk megkérdezte Mrázt, hogy mennyire tartja elhamarkodottnak ezt a kijelentést. Mráz kikerülte a válaszadást, csupán annyit mondott, hogy a politikusok szeretik az ehhez hasonló hírértékű kijelentéseket.

A részvételi adatok alapján a hagyományosan fideszes körzetekben nincs miért aggódnia a kormánypártnak, mondta Mráz.

Kósa Lajos kerületét továbbra is billegőnek tartja, csak este lehet biztosat mondani a végeredményt illetően.

Szintén kérdés volt, hogy Mráz lát-e külföldi beavatkozásra utaló jeleket. Mráz azt mondta, hogy nyugodtabban zajlik a választás eddig, mint várta, csalásra utaló jelek sincsenek. Az elemző szerint a háborús logika alapján a Nyugatnak is az az érdeke, hogy stabilitás legyen Magyarországon, és ez csökkenti a külföldi beavatkozás esélyét. Nem tudja, hogy léteznek-e a Márki-Zay által belengetett lejárató videók, viszont furcsának tartja, hogy visszavonta ezen kijelentéseit az ellenzéki jelölt.

Orbán Viktor vasárnap reggel a Telex kérdésére azt mondta, hogy igazságosak voltak a feltételek a kampányban. Ehhez némi adalék: Márki-Zay mindössze 5 percet kapott a közmédiában, míg Orbán március 15-i beszédét többször is leadták aznap, a Fidesznek nyolcszor annyi plakáthelye volt, mint az egyesült ellenzéknek. (Itt írtunk részletesen a magyar médiahelyzetről.) Mráz szerint a közmédia mindig kormánypárti volt. Nem várható tőle, hogy elítélje a közmédiát, mivel este ott elemzi majd a választási adatokat. Feleslegesnek tartja azt boncolgatni, hogy a mostani és a 2010 előtti közmédia elfogultabb a hatalommal szemben, mondta. A Nézőpont elemzése szerint ugyanannyi embert ér el a kormánypárti és a független média, vagyis:

„Mindenki úgy adhatja le a szavazatát, hogy hallhatott róla, hogy Mészáros Lőrinc megrendeléseket kap, és arról is, hogy Márki-Zay fegyvereket küldene Ukrajnába.”

Orbántól azt is megkérdezte a Telex, hogy lesznek-e megszorítások a választások után, de a miniszterelnök kitérő választ adott. Mráz szerint helyesen tette Orbán, nem akart politikai kijelentéseket tenni a választás napján. Az biztos, hogy lesznek gazdasági nehézségek, de ezeket soha sem megszorításokkal szokták kezelni az Orbán-kormányok. Mráz úgy becsülte, hogy este 10 órára meglesz a győztes kiléte, de a mandátumok pontos megoszlására majd várni kell.

Április 3-án 12 órától több élő műsorban elemezzük a parlamenti választás részvételi adatait, este pedig folyamatosan követjük az eredményeket. Minden fontos helyszínen ott leszünk, a stúdióba pedig számos vendég érkezik majd hozzánk. A műsorokról további információt a Facebook-eseményben találnak.

A választás napján Mráz arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy Orbán Viktor konzekvensen képviseli békepárti politikáját a kampányhajrában, míg Márki-Zay Péter „összevissza beszélt”. Mráz műbalhénak nevezte a Marosvásárhely mellett talált kidobott szavazólapok ügyét, ami miatt egyébként a Nemzeti Választási Iroda feljelentést tett. Egy korábbi interjúban pedig azt mondta, hogy „a csodafegyvernek hitt putyinista vád sem működik a kormány ellen”. Mráz szerint a baloldal nem ismeri a magyar társadalmat, míg Orbán több évtizedes politikai tapasztalatával megértette, hogy a magyarok nem háborúpártiak, és ezzel 1-1,5 hetes előnyre tett szert az ellenzékkel szemben a kampányban. Úgy látja, ha az oroszok fűződő viszony sem ingatja meg a fideszes tábor Orbán kormányzóképességébe és tehetségébe vetett hitét.

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója korábban arról beszélt a választási műsorunkban, hogy szorosabb lehet az eredmény, mint amit utoljára mértek. Magas részvétel várható, és lehet, hogy kicsit az ellenzéket mozgósított jobban az előzetesen mért Fidesz-fölény. A Medián legutóbbi, március 30-án publikált közvélemény-kutatása 128-71 arányban a kormánypártok biztos győzelmét hozta ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!