A Medián 128-71 arányban biztosnak látja a Fidesz győzelmét

2022. március 30. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

A Medián március végén készült felmérése szerint a kampány hajrájában a kormánypárt megerősítette a már február végén tapasztalt fölényét: bő egy héttel a voksolás előtt a szavazókorú népesség 40 százalékának, a választani tudó szavazók 50 százalékának a támogatását élvezi, írja a hvg.hu.

Mindez jelentős mozgósítottság mellett következett be, hiszen a februári 75 százalék után most már a megkérdezettek 80 százaléka állította, hogy április 3-án biztosan elmegy szavazni. Ez – bár az ilyen „ígéretek” többnyire felülbecslik a majdani valóságot – akár rekordrészvételt is jelezhet.

Forrás: Medián
Forrás: Medián

Túl sok tartaléka ezek után egyik politikai erőnek sem lehet, mégis érdemes figyelmet fordítani azokra, akik biztos szavazónak mondják magukat, viszont nem tudják vagy nem akarják megmondani, kire fognak voksolni. Ez a 12 százalékot kitevő szavazóközönség szinte pontosan három részre osztható: egyharmaduk kormányváltást, másik harmaduk a kormány maradását óhajtja, a többiek pedig ebben a kérdésben sem tudnak dönteni. Ennek alapján a bizonytalannak vagy rejtőzködőnek nevezett csoport esetleges utolsó pillanatban bekövetkező döntése sem billentené el a választás kimenetelét az ellenzék javára.

Az is a kormánypárt mellett szól, hogy a lakosság kétharmada, de még az ellenzéki szavazók egyharmada is a Fidesz győzelmére számít. Látványos egyébként, hogy mostanra nemcsak a Fidesz–KDNP többsége, de az ország települési megosztottsága is megszilárdult: a kormánypárt–ellenzék szavazatarány Budapesten 27:45, vidéken viszont 43:29, sőt a községekben 50:26.

A Fidesz pozícióját a háborútól való félelem is erősíthette, mindenesetre a jelek szerint Orbán Viktor rövid bizonytalankodás után hatékonyabban építette be kampányába az emberek biztonság- és stabilitásigényét, mint az ellenzék.

Forrás: Medián
Forrás: Medián

A válaszokból az is kiolvasható, hogy a Fidesz szavazótáborának jelentős részét az elmúlt évtizedben sikeresen hangolta át a kormányfő az orosz kapcsolat és Putyin hívévé, aminek látványos tünete, hogy többségük jogosnak tekinti Oroszország Ukrajna elleni támadását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!