Márki-Zay szerint nem lesz programbemutatója, csak évtized-értékelője

2022. február 15. – 19:47

Másolás

Vágólapra másolva

Róna Péter mögött épült fel teljes konszenzus, egyébként kiváló közgazdász, aki már a devizahitelesek mellett is felemelte a szavát, ezért lett ő a köztársaságielnök-jelölt, de ő maga felkészítette arra Rónát, hogy támadásokat fog kapni, mondta Márki-Zay Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Vasárnap este döntötték el az ellenzéki pártok elnökei, hogy Róna Pétert jelölik a köztársasági elnöki posztra. A közgazdászt Márki-Zay Péter hívta fel telefonon, hogy felkérje a feladatra. Jelölése bejelentésekor épp órát tartott az Oxfordi Egyetemen. Róna a Telexnek akkor azt mondta, „ha a hat párt egybehangzóan alkalmasnak talált engem erre, akkor kutya kötelességem elfogadni”.

Márki-Zay azt is mondta, van néhány részlet, amiben Rónával nem értenek egyet az alkotmányozással kapcsolatban, de ezekről folyamatosan beszélgetnek, és beszélni is fognak.

A miniszterelnök-jelölt ezután arról is beszélt, a fasiszták és kommunisták (példaként hozta Toroczkai Lászlót, Szanyi Tibort) mind Orbán Viktor szövetségesei, és ezt értette akkor is, amikor egy vidéki fórumon arról beszélt, hogy az ellenzéki szövetségben a kommunistákat és a fasisztákat is képviselik. Márki-Zay szerint a félreérthető, kontextusból kiemelt vagy épp rosszul megfogalmazott mondandóiba könnyű belekötni.

Márki-Zay még mindig optimista, és szerinte lehet vita közte és Orbán Viktor között, mert szerinte „a Fidesz-szavazók sem fogják elfogadni azt a megaláztatást” hogy a „gyáva” miniszterelnök nem áll ki vele vitázni.

A friss Závecz-kutatásról – ami februárban szűk kormánypárti előnyt mért – azt mondta, neki meggyőződése, hogy ez nem így van, hiszen hét óra alatt összeszedték az induláshoz szükséges aláírásokat mind a 106 körzetben, így pedig „abszolút verhető a Fidesz”.

„Nagyon boldog vagyok, Magyarországon történelmet írunk” – mondta arról, hogy a pártok három roma képviselőt is rátettek a listájukra. Az, hogy mindenképpen legyenek roma jelöltek is az ellenzék listáján, Márki-Zay ötlete volt, aki arról beszélt tavaly ősszel, hogy az első harminc helyen három roma politikusnak kellene szerepelnie, „hogy a cigányság valódi esélyt kapjon a felemelkedésre”. A Jobbik, a Párbeszéd és a Momentum is jelölt egyet-egyet.

Márki-Zay szerint nem lesz ellenzéki programbemutató, hanem évtized-értékelő lesz csütörtökön, és egyelőre nem hajlandó senkivel tárgyalni arról, hogy ki milyen pozíciót kapna egy esetleges kormányváltás után, szerinte tessék dolgozni, minderről majd azután lehet beszélni, ha „elejtettük a medvét”.

Azt is mondta, Az ördög ügyvédje nevű blog az a bizonyos oldal, amiről ő maga azt mondta pár napja, „a kormányban most három meleg miniszternek a botrányát készíti elő egy blog”. Ez a felület volt az, ami nyilvánosságra hozta a fideszes Borkai Zsolt jachtos videóit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!