Himlős inka gyerekek 500 éves maradványait találták meg Peruban

2024. június 16. – 22:45

Másolás

Vágólapra másolva

Egy perui ásatás során régészek olyan gyerekcsontokat találtak, amiken l láthatóak a himlőfertőzés tünetei – írja egy, a Journal of Paleopathology című folyóiratban megjelent tanulmány alapján a Live Science.

Az ásatás egy olyan templom körüli temetőben zajlott, amit 1535 és 1540 között építettek a spanyol hódítók, így a maradványokon jól megfigyelhető a korra jellemző kulturális és társadalmi változás. Például több csontváz mellett is találtak nádból készült kereszteket és üveggyöngyöket, amiket a gyarmatosítók mutattak meg az őslakosoknak.

A spanyol hódítók nem a fegyvereikkel mérték a legnagyobb csapást az inka népességre, hanem a fertőző betegségekkel, amiket áthurcoltak magukkal az Atlanti-óceánon. Francisco Pizarro 1530 körül érkezett meg Peru északnyugati részére, és kevesebb mint száz évvel később az őslakos inka populáció 70 százaléka meghalt – többek között számukra addig ismeretlen betegségekben. A korabeli feljegyzések azonban nem alaposak, így a kutatók inkább a régészeti leletekre támaszkodnak.

A vizsgált, Huanchacoban épített templom körül 120 eltemetett csontvázat találtak, amiből 90 (75 százalék) gyerekeké. Legtöbbjük, 60-an 5 évesek vagy annál fiatalabbak lehettek, ami utalhat arra, hogy a fejletlen immunrendszerük nem tudott leküzdeni egy ismeretlen kórt.

Két, 18 hónapos körüli gyerek csontjain olyan elváltozások láthatók, amik himlőfertőzésre utalnak. Olyan lyukak vannak a váll-, könyök-, csukló-, csípő-, térd- és bokacsontjaikon, mintha moly rágta volna meg azokat, ami az oszteomielitis variolosa, tünete, amit a himlővírus válthat ki – bár viszonylag ritkán, 5 évnél fiatalabb gyerekek esetében 5-20 százaléknál. A tünetek elterjedése alapján a gyerekek néhány hét alatt belehaltak a himlőfertőzésbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!