Egy kutatócég azt állítja, megtalálta Amelia Earhart repülőgépét

2024. január 31. – 06:15

Egy kutatócég azt állítja, megtalálta Amelia Earhart repülőgépét
A 2024. január 29-én kiadott szonárképen egy repülőgép alakú tárgy látható, amelyről úgy vélik, hogy Amelia Earhart Lockheed 10-E Electrája lehet – Fotó: DEEP SEA VISION / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Deep Sea Vision mélytengeri kutatással foglalkozó amerikai cég azt mondja: a Csendes-óceán egy részén, Amelia Earhart tervezett úti céljától, a Howland-szigettől nyugatra egy repülő nyomaira bukkant az óceánfenéken. A cég szerint ez Amelia Earhart, a híres amerikai felfedező repülőjének maradványa lehet, írja az AFP. Earhart 1937-ben tűnt el a Csendes-óceán felett.

Amelia Earhart a repülés történetének egyik legfontosabb alakja, a női pilóták úttörője. Az 1897-ben, Kansasben született Ameliát még a családja is próbálta lebeszélni a repülésről, de mindhiába, lányuk több rekordot is felállított a repülés korai korszakában. 1932-ben ő lett az első női pilóta, aki egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt. Öt évvel később még ennél is nagyobb kalandra vállalkozott: körbe akarta repülni a Földet.

Már az út felén is túl járt, amikor 1937. július 2-án, valahol a Csendes-óceán fölött eltűnt a gépe. A roncsokat azóta sem találták meg, és Amelia Earhart eltűnése a 20. század egyik legnagyobb megoldatlan rejtélye maradt.

A Deep Sea Vision szakemberei azt mondják, hogy 5000 méter mélységben, szonár és pilóta nélküli víz alatti merülőeszköz segítségével dolgoztak, utóbbi homályos képet is készített a feltételezett roncsról. Ez szerintük „olyan körvonalakat tár fel, amelyek tükrözik a repülőgép egyedülálló kettős farkát és méretét”.

Amelia Earhart első nőként először utasként, majd később egyedül is átrepülte az Atlanti-óceánt – Fotó: AFP
Amelia Earhart első nőként először utasként, majd később egyedül is átrepülte az Atlanti-óceánt – Fotó: AFP

„Mindig is úgy éreztük, hogy [Earhart] mindent megtett volna, hogy finoman letegye a repülőgépet a vízre, és a repülőgép körvonala, amelyet a szonár képén látunk, szintén erre enged következtetni” – mondta Tony Romeo, a DSV vezérigazgatója.

A DSV szerint a kutatócsoport 90 napot töltött az óceánfenék 13 500 négyzetkilométernyi területének átkutatásával. A feltételezett roncs pontos helyszínét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!