Több mint 6000 milliárd forintnyi kárt okozott a világban egy invazív béka- és kígyófaj elszaporodása

2022. július 29. – 18:03

Több mint 6000 milliárd forintnyi kárt okozott a világban egy invazív béka- és kígyófaj elszaporodása
Fotó: Philippe Henry / Biosphoto / Biosphoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Két invazív faj, az amerikai ökörbéka és a barna fakígyó 1986 és 2020 között becslések szerint 16 milliárd dollár (kb. 6339 milliárd forint) kárt okozott a világban, írták kutatók a Scientific Reports tudományos folyóiratban közzétett kutatásukban.

A BBC szerint a kutatók azt remélik, hogy a megállapításaik nyomán többet tesznek majd a világban az invazív fajok elszaporodása ellen.

A kutatás szerint a barna fakígyó (Boiga irregularis) a Csendes-óceáni szigeteken, köztük Guamon és a Marianna-szigeteken szaporodott el a legnagyobb mértékben, ahová a fajt az amerikai csapatok hurcolták be a második világháborúban.
A kígyó elszaporodása 10,3 milliárd dolláros kárt okozhatott, mivel áramkimaradásokat is okoznak az elektromos berendezéseken mászva. A BBC szerint Guamon több mint kétmillió példány lehet. A szigeteken okozhatják a legnagyobb kárt az invazív fajok, mert sokkal gyorsabb pusztíthatnak ki más állatfajokat.

A Lithobates catesbeianus elnevezésű barna-zöld ökörbéka, amely 30 centi hosszú és csaknem egy kilogramm súlyú is lehet, Európában okozta a legtöbb kárt. Ez a béka szinte bármit megeszik, köztük más ökörbékákat is. A kutatás szerzői idéznek egy korábbi tanulmányt, ami alapján öt tó körbekerítése a békák kijutásának megakadályozásához 270 ezer euróba (kb. 109 millió forintba) került Németországban.

A kutatást vezető Ismael Soto, a Dél-Csehországi Egyetem doktorandusza szerint szükség van az invazív fajok globális szállításának hatékony ellenőrzésére. „A kedvtelésből tartott állatok kereskedelme a fő útja ezeknek a fajoknak, különösen most, amikor sokan akarnak egzotikus kígyót szerezni” – magyarázta a kutató, azt javasolva, hogy folyamatosan frissítsék a tiltott fajok kereskedelmi feketelistáját, írja az MTI.

A kutatás számadatait az invazív fajokkal kapcsolatos szakirodalomban leírt, illetve megbízhatónak ítélt tanulmányokban szereplő költségek összesítésével vezették le, és túlnyomórészt becsléseken, nem pedig empirikus megfigyeléseken alapulnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!