Bolsonaro odalép a gázra a tudomány elleni háborújában

2021. november 13. – 11:54

Bolsonaro odalép a gázra a tudomány elleni háborújában
Jair Bolsonaro brazil elnök – Fotó: Evaristo Sa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Jair Bolsonaro brazil elnök jelentősen megvágta a tudományra szánt állami forrásokat, vette észre a 444 a Times Higher Education cikke alapján. Sok forrást csoportosítanak át más minisztériumoknak a tudományos, technológiai és innovációs minisztériumtól. A tudományos kutatásokra szánt források öt év alatt harmadára csökkentek a dél-amerikai országban, és most további 35 milliárd forintnyi reállal vágja meg a keretet a brazil elnök.

Brazil kutatók attól tartanak, teljesen tönkremehet a tudományos élet jövője a 210 millió lakosú országban. Mint mondták, a durva megszorítás miatt rengeteg kutató mehet külföldre. Az egyik szövetségi egyetem vezetője, Jefferson Cardia Simões arról beszélt, hogy a megvonás annyira az utolsó pillanatban jött, hogy nem is tudják, honnan lesz forrásuk arra a 8000 kutatási projektre, amit korábban már támogatásukról biztosítottak, és szerinte lesznek olyan laboratóriumok, melyeknek le kell majd állniuk, mert nem lesz forrás a fenntartásukra.

Simões szerint Bolsonaro ideje alatt érezhetően tudományellenes lett a hangulat, most pedig az egész brazil tudományos közösség ellen zajlik támadás.

Brazil kutatók október végén már beszéltek erről a súlyos problémáról a tekintélyes Nature magazinnak is, hangsúlyozva, hogy évek óta csökkennek a kutatásokra fordítható állami források, 2015-ről 2020-ra harmadára csökkent a keret, és most ezt még tovább kurtítják.

Néhány napja írtunk arról, hogy 21 brazil tudós utasította vissza a kitüntetését, mert Bolsonaro elnök személyes okokból két kutatót lehúzott a listáról. A brazil államfő októberben arról beszélt, AIDS-et okoz a koronavírus elleni oltás, a Facebook és a YouTube ezért letiltotta az erre vonatkozó videóit.

Itt pedig arról számoltunk be, hogy emberiség elleni bűncselekmények miatt kezdeményeztek jogi eljárást a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon ellene az Amazonas esőerdő pusztításában játszott, feltételezett szerepe miatt.

Ahogyan korábbi elemzésünkben fogalmaztunk nemrég: Jair Bolsonaro a koronavírus-járvány cinikus félrekezelése, a Brazíliának egyszerre odavágó aszály, ökológiai és gazdasági válság miatti népszerűtlensége miatt egy évvel az elnökválasztás előtt úgy viselkedik, mint aki sarokba szorult. 2022-ben ráadásul legfőbb riválisa az a börtönéből bírósági határozattal szabaduló egykori elnök lehet, aki a baloldal mártírjaként tetszelegve akarja visszaszerezni a főhatalmat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!