Zöld aktivisták emberiség elleni bűncselekmények miatt nyújtottak be keresetet Bolsonaro ellen a hágai bíróságon

2021. október 12. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Emberiség elleni bűncselekmények miatt kezdeményeztek jogi eljárást kedden a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon Jair Bolsonaro brazil elnök ellen az Amazonas esőerdő pusztításában játszott, feltételezett szerepe miatt – számolt be a France24.

Az amazóniai erdőégetésből és az ottani, iparszerű mezőgazdaságból származó üvegházgáz-kibocsátás nagyobb, mint Olaszország vagy Spanyolország teljes éves kibocsátása. A térségben az erdőirtás miatt már most is több szén-dioxid jut a légkörbe, mint amennyit az Amazonas többi része el tud nyelni.

Az Allrise osztrák környezetvédelmi igazságossági aktivisták kedd reggel nyújtották be a hivatalos keresetet a hágai székhelyű bírósághoz. Jogi eljárást kértek Bolsonaro és kormánya ellen „a klímaváltozás negatív hatásaihoz világszerte közvetlenül kapcsolódó” intézkedések miatt. A szervezet konkrétan azzal vádolja a brazil vezetőt, hogy széleskörű kampányt folytat, amelynek eredményeként környezetvédőket gyilkoltak meg, és az erdőirtás okozta ühg-kibocsátás veszélyezteti az egész világ lakosságát.

A kereset szerint Bolsonaro évente mintegy 4000 négyzetkilométer esőerdő kiirtásáért felelős, és ő határozta meg az erdőirtás havi ütemét, amely 2019. január 1-jei hivatalba lépése óta akár 88 százalékkal is felgyorsulhatott.

A szakértői csoport becslése szerint a Bolsonaro-kormányzatnak tulajdonítható féktelen erdőirtás kibocsátás miatti hőmérsékletemelkedés ebben az évszázadban több mint 180 ezres többlethalálozást fog okozni globálisan. Bolsonaro hivatala nem reagált az AFP megkeresésére.

Az NBB nem köteles megvizsgálni a magánszemélyek vagy csoportok által hozzájuk benyújtott panaszokat, és nem is nyilatkozik azokról, amíg az ügyész be nem jelenti, hogy egy adott ügyben előzetes vizsgálatot indított. Maud Sarlieve, emberi jogi és nemzetközi büntetőjogász elmondta, hogy amennyiben a Bolsonaro-keresetet befogadják, az egyértelmű üzenetet küldene olyan magánszemélyeknek, mint például a fosszilis iparban tevékenykedő vállalatok vezérigazgatói: „Vigyázzanak!”

„A törvény most lehetővé teszi számunkra, hogy azok után menjünk, akik kíméletlenül és tudatosan olyan politikát folytatnak, amely egyértelműen környezetpusztítást és a polgári lakosságra gyakorolt hatást eredményez” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!