21 brazil tudós utasította vissza a kitüntetését, mert Bolsonaro elnök személyes okokból két kutatót lehúzott a listáról

2021. november 7. – 22:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik legmagasabb brazil állami kitüntetést utasította vissza 21 brazil tudós tiltakozásul az ellen, hogy Jair Bolsonaro elnök eltávolította két neki nem tetsző kollégájuk nevét a kitüntetendők listájáról – közölte az MTI.

A legjelentősebb tudományos és technológiai teljesítményeket elismerő Nemzeti Tudományos Érdemrendet eredetileg 25 jeles tudósnak ítélték oda, az elnök azonban később lehúzta a listáról két olyan kutatónak a nevét, akinek a tevékenysége nem tetszett neki.

A kitüntetéstől megfosztott személyek egyike Marcus Lacerda, aki kutatásában az elsők között állapította meg, hogy hatástalan a Covid-9 ellen a malária és néhány autoimmun betegség kezelésére használt klorokin, amelyet Bolsonaro sokáig a koronavírus ellenszereként ajánlott a braziloknak.

A másik szakember, akivel kollégái szolidaritást vállaltak, Adele Benzaken, akit 2019-ben az elnök hatalomra kerülése után váltottak le az egészségügyi minisztérium HIV/AIDS-ügyi osztályának éléről.

A két tudós nevének levétele a kitüntetési listáról újabb egyértelmű megnyilvánulása a tudósok üldözésének – hangoztatták nyílt levelükben a tiltakozók, akik szerint a jelenlegi brazil kormány „szisztematikusan támadja a tudományt és technológiát, lerombolja az egyetemi rendszert és általában a tudományos és technológiai ágazatot”.

A brazil elnököt kormányra kerülése óta súlyos kritikák érik a tudományos közösség részéről, amiért csökkentette a kutatási és technológiai kiadásokat, állandóan elveti a tudományos eredményeket és hamis információkat terjeszt, főleg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Adele Benzaken a legnagyobb kitüntetésnek nevezte azt, hogy kollégáik kiálltak kettejük mellett, és visszautasították az érdemrendet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!