Bolsonaro úgy vélte, AIDS-et okoz az oltás, a Facebook és a YouTube letiltotta az erre vonatkozó videóit

2021. október 26. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook és a YouTube is eltávolította felületeiről a brazil elnök, Jair Bolsonaro videóit, miután az elnök ezekben azt állította, hogy a koronavírus elleni oltások AIDS-et okoznak, írja a Reuters.

A platformok szerint az elnök videói megsértették az irányelveiket, melyek „nem engedik meg azokat az állításokat, amik arról szólnak, hogy a koronavírus elleni oltások megölik vagy súlyosan károsítják az embereket” – fogalmazott a Facebook szóvivője.

A YouTube félretájékoztatási irányelve miatt a videó törlése után hét napra fel is függesztette az elnököt. Bolsonaro csatornájáról júliusban is töröltek videókat, amikor az elnök olyan álorvoslásokat hirdetett a vírus elleni gyógymódként, mint a hidroxiklorokin és ivermectin. A maláriaellenes gyógyszer, a hidroxiklorokin a tudományos konszenzus szerint ellenjavalt a koronavírus ellen, az ivermectin nevű lóféreghajtótól pedig szintén óva inti az embereket az Európai Gyógyszerügynökség.

Bolsonaro egyébként tavaly elkapta a vírust, két hétre karanténba is került. Egy héttel megfertőződése előtt az ENSZ közgyűlésének ülésszakaszára akart bemenni annak ellenére, hogy nincs beoltva: hangsúlyozta ekkor azt is, hogy ő lesz az utolsó brazil, akit beoltanak.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom