Bolsonaro dacol a világgal, oltás nélkül is el akar menni az ENSZ közgyűlésére

2021. szeptember 17. – 06:08

Másolás

Vágólapra másolva

Jair Bolsonaro brazil elnök annak ellenére ott akar lenni az ENSZ közgyűlésének ülésszakán, hogy nem kapott oltást, írja az MTI. Közölte, hogy a jövő héten ott lesz, és ő fogja mondani a megnyitót, noha az ülésen a helyi szabályozás szerint csak beoltott politikusok lehetnek jelen.

Bolsonaro hozzátette, hogy a járvány brazíliai kezeléséről, a mezőgazdaságról és az energiaiparról fog beszélni.

Jair Bolsonaro egy augusztusi motorversenyen – Fotó: Reuters / Adriano Machado
Jair Bolsonaro egy augusztusi motorversenyen – Fotó: Reuters / Adriano Machado

A New York-i hatóságok szerdán jelentették be, hogy a közgyűlési ülésszakon csak beoltottak vehetnek részt, igazolniuk kell, hogy megkapták az oltás mindegyik adagját. New Yorkban szinte minden beltéri rendezvényen csak beoltottak vehetnek részt. António Guterres ENSZ-főtitkár nem sokkal később közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni ezt a kötelezettséget.

Az Our World in Data szerint a 213 millió lakosú Brazíliában a világ országai közül a negyedik legtöbb oltást adták be a koronavírus ellen. Bolsonaro azt mondta többször is, hogy ő lesz az utolsó brazil, akit beoltanak. Ő tavaly már megfertőződött, ezért azt állítja, hogy immunis a vírussal szemben.

Még több mint egy év hátravan a 2022 végén esedékes következő választásig, de Bolsonaro népszerűségi indexe mélyrepülésben van, a felmérések szerint a brazilok 60 százaléka biztosan nem szavazna rá, ellenfele, a börtönből kiszabadult korábbi elnök, Lula 9 százalékponttal előzi őt meg aktuálisan. Egy vereség pedig súlyos következményekkel járhatna Bolsonaróra: ellenfelei a lecsukását várják, és úgy fogalmazott néhány napja, hogy „csak három opcióm van: a börtön, a halál vagy a győzelem – de nem fogok rácsok mögé menni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!