Óva int a lóféreghajtó használatától az Európai Gyógyszerügynökség

2021. március 23. – 17:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly kezdett el terjedni, hogy az állatgyógyászatban használatos parazitaölő szer, az ivermectin hatásos a koronavírus-fertőzés ellen is – sőt, ez maga a járvány elleni csodaszer, amit a gyógyszerlobbi/háttérhatalom megpróbál eltitkolni. Magyarországon annyira népszerű lett ez az elmélet, hogy az MTA és a Nébih is közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy nem jó ötlet lóféreghajtót szedni.

A szer esetleges hatásait persze azóta is vizsgálják, és az mutatott is néhány bíztató eredményt, laborban, kémcsőben. Ez azonban még nagyon távol áll attól, hogy embereken biztonságosan ki lehessen próbálni. Szlovákiában és Csehországban ennek ellenére engedélyezték a szer használatát, igaz, minisztériumi szinten, nem a gyógyszerhatóság szakmai döntése alapján. Az engedélyezésben úgy fogalmaztak, „a szer hatásossága nem igazolt, de az orvosok döntésére bízzák az alkalmazását”.

Erre lehet most válasz az EMA közleménye, amiben az európai gyógyszerhivatal szakértői leszögezik, az összes rendelkezésre álló kutatási eredményt átvizsgálva arra jutottak, a koronavírus-fertőzést megelőző, vagy a betegség kezelésére alkalmas hatása továbbra sem ismert a hatóanyagnak. A használatát emiatt határozottan nem ajánlják ilyen célra. A szer állatgyógyászatban, illetve embereknél egyes bőrbetegségek, paraziták okozta betegségek esetén mutatott hatásosságát azonban nem vonják kétségbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!