Engedélyezték a vitatott hatékonyságú ivermectin használatát a Covid-19 ellen Csehországban

2021. március 15. – 13:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha még az ivermectint évtizedek óta vizsgáló akadémikus, Sarkadi Balázs is azt írta , hogy ne szedjünk parazitaölőt a koronavírusra, több országban is engedélyezték már a Magyarországon csak állatgyógyászatban használt szert, amiről itt írtunk bővebben. Legutóbb, március 12-én a cseh egészségügyi miniszter engedélydezte a Covid-19 esetén történő alkalmazását, ezt megelőzően pedig Szlovákiában adtak rá engedélyt.

Ahogy Dobson Szabolcs gyógyszerész, gyógyszer-engedélyezési szakértő a szakirodalmi Facebook-csoportjában azt írja, Csehország ezt másodikként lépte meg az EU-ban, a döntés azonban minisztériumi szinten történt, nem a gyógyszerhatóságban. Az engedélyről szóló dokumentumban kitérnek arra is, hogy

a szer hatásossága nem igazolt, de az orvosok döntésére bízzák az alkalmazását. A betegeknek beleegyező nyilatkozatot kell aláírniuk.

Az ivermectin alkalmazása Szlovákiában és Csehországban is megosztja az orvostársadalmat, Magyarországon pedig még ősszel a Nébih adott ki közleményt, hogy alkalmazása komoly kockázatokat rejt magánban, ha embereknek adják azt, később pedig az OGYÉI írta meg tavaly decemberben, hogy ők még nem vizsgálták azt, „alkalmazását nem engedélyezte COVID-19-re, ezért mindenkit fokozott óvatosságra int a kérdésben. Az ivermectinnel további klinikai vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy rendelkezik-e megfelelő hatásossággal Covid-19 fertőzésben, valamint, hogy alkalmazása mennyire biztonságos” – fogalmaztak.

Az Emmi múlt hónapban tett közzé egy videót az ivermectin alkalmazásáról, amiben Kásler Miklós azt mondta, hogy in vitro és állatmodellben kedvezően hat a koronavírus ellen.

„Az ivermectin hatásossága tehát elméletileg megalapozott, azonban sem az optimális adagolás, sem a célcsoport tekintetében nincsenek egyértelmű adatok”

– magyarázta Kásler, és hozzátette, sok országban nemcsak kezelésre, hanem megelőzésre is használják a szert. Hozzátette, a fejlődő világban több milliárd alkalommal használták az ivermectint jelentős mellékgatások nélkül, de az adatok túlnyomó többsége a fejlődő országokból származott főként, ezért azok megbízhatósága és ellenőrizhetősége kétségeket ébreszt. Egy, az USA-ból származó kutatást is említ, ami szerint az ivermectin csökkenti a halálozás kockázatát, míg egy spanyol vizsgálat a szert szokásos adagolás alapján hatástalannak találta a koronavírus elleni kezelésben.

Mint mondta, ők február elején 31, ivemrectinre vonatkozó klinikai vizsgálatról tudtak szerte a világban. Két hazai kutatást is terveztek, azt azonban most nem tudni, ezek közül mennyi indult el végül a harmadik hullám felfutásával.

„Az egyik a középsúlyos, kórházban ápolt fertőzött betegeknél, az Országos Infektológiai Intézetben, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, és a Debreceni Egyetem Kenézy Kórházban. A szakemnberek off label kontrollált adatgyűjtő vizsgálatokat indítottak az Emmi kezdeményezésére és támogatásával, az infektológiai szakmai kollégium felügyelete mellett. Az OGYÉI által is engedélyezett vizsálat érdekében a gyógyszer kiszállítása is megtörtént a centrumokba”, és a betegek kiválasztása is megkezdődött – mondta akkor Kásler. Ehhez párhuzamosan az enyhe tüneteket mutató vagy tüneteket nem mutató betegeknél is terveztek kontrollált vizsgálatot indítani az említett kórházak, ennek protokollját elméletileg február elején nyújtották be az OGYÉI felé engedélyeztetésre.

Az ivermectint kifejlesztő cég, az MSD vagy Merck egyébként február elején szintén kiadott egy nyilatkozatot a szerről: azt írták, hogy folyamatosan értékelik az összes elérhető információt és az újabb vizsgálatokat az ivermectin COVID-19 kezelésében való alkalmazásáról, a hatásosságra és a biztonságosságra vonatkozó bizonyítékokról, és ez alapján arra jutottak, hogy preklinikai vizsgálatokban nincs tudományos alapja az ivermectin esetleges terápiás hatásának COVID-19 ellen, nincs tényleges bizonyíték COVID-19 betegekben a klinikai aktivitásról vagy klinikai hatásosságról, és a vizsgálatok többségében hiányoznak a biztonságossági adatok.

Azt is írták: nem hisznek abban, hogy a február elejéig elérhető adatok alátámasztanák tehát a biztonságosságot és hatásosságot „az engedélyező hatóságok által jóváhagyott alkalmazási előírásokban szereplő adagokon és betegcsoportokon túl” – idézte a céget Dobson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!