Nem kell tovább várni, bemutatkozott az iPhone 13

2021. szeptember 14. – 18:51

frissítve

Nem kell tovább várni, bemutatkozott az iPhone 13
Fotó: Apple

Másolás

Vágólapra másolva

Újra itt az ősz, ahogy pedig az lenni szokott, az Apple idén is megtartotta a szokásos szeptemberi bemutatóját, ahol volt iPad, Apple Watch, TV+, Fitness+ és természetesen új iPhone is.

  • Tavaly a járvány miatt csak az új Apple Watch és a felturbózott iPadek mutatkoztak be szeptemberben, az iPhone 12-re még egy hónapot kellett várni, idén viszont visszatértünk a rendes ügymenethez.
  • Előzetesen azt pletykálták, hogy most csak az új iPhone és az Apple Watch mutatkoznak be, de rögtön az elején okozott meglepetést az Apple – bemutatkozott az új iPad és a felturbózott iPad Mini is.
  • Jön az Apple Watch Series 7 is, ami természetesen nagyobb és jobb lesz, mint az előző, a Fitness+ pedig szintén még jobb lesz.
  • Bemutatkozott az iPhone 13, ami az Apple szerint nem meglepő módon a lehető legjobb iPhone lesz.

A lényeg röviden:

  • jön az új iPad meg a felújított iPad Mini;
  • Tim Cook szerint az Apple TV+ nagyon menő, a Fitness+ meg még jobb lesz, mint eddig;
  • érkezik az új Apple Watch;
  • és bemutatkozott az új iPhone is, ami kicsivel jobb lett, cserébe viszont ugyanannyi pénzről indul, mint az iPhone 12.

A sima iPhone 13-asokhoz hasonlóan a Pro másfél órával bírja tovább, mint a 12 Pro, a Pro Max pedig két és fél órával húzza tovább, mint a 12 Pro Max. Árazás tekintetében pedig jó hír, hogy az iPhone 13 Pro és Pro Max szeptember 24-én kerül piacra, és a sima 13-ashoz, illetve a Minihez hasonlóan ugyanazon az áron, mint a 12-es verziók. Ami talán még meglepőbb, hogy Magyarországon konkrétan olcsóbbak is lesznek, mint az elődjeik voltak. A magyar árak a következőképpen alakulnak:

  • az 5,4 hüvelykes iPhone 13 Mini 294 990 Ft-tól,
  • a 6,1 hüvelykes iPhone 13 készülék 334 990 Ft-tól,
  • a 6,1 hüvelykes iPhone 13 Pro 424 990 Ft-ról,
  • a 6,7 hüvelykes Pro Max pedig 464 990 Ft-ró indul.

Mindegyik telefont szeptember 17-től lehet majd előrendelni. A rend kedvéért álljon itt, hogy a Mini ötezer forinttal lett olcsóbb a tavalyi tesónál, a többi pedig tizenötezerrel. Taps, ujjongás.

Az Apple-t sok dologgal lehet vádolni, de azt azért el kell ismerni, hogy az innovációban általában az élen járnak. Ezért is különösen bizarr, amikor behoznak egy olyan, más gyártóknál már alapvetésnek számító technológiát, mint a 120 hertzes kijelző, aztán a megszólalók úgy hüledeznek rajta, mintha sose láttak volna még ilyet. Persze, persze ez mégiscsak az iPhone-on lesz 120 hertz, de arról beszélni, hogy így most minden pixel valós időben látszódik, és ez teljesen megváltoztat mindent, elég röhejes, mikor más telefonok évek óta képesek voltak erre.

Az viszont elég menő, hogy a tavaly még a prémium telefonokra korlátozódó szenzoros stabilizáció most már a sima modellben is ott lesz. Kár, hogy azóta megint azt sulykolják, hogy az iPhone fogja forradalmasítani a filmkészítést, és hát a mutogatott fotók is több mint valószínű, hogy a végletekig lettek optimalizálva, hogy úgy nézzenek ki, ahogy, szóval amíg nem látjuk a saját szemünkkel, hogy mit tud az iPhone 13 és a Pro az elődökhöz képest, addig azért érdemes óvatosan kezelni a hatalmas ugrásokról szóló állításokat.

A széles és ultraszéles lencse mellé kerül a Próba egy új, 77 mm-es telefotólencse is. A hivatalosan 6-szoros (bár valójában inkább 3-szoros, mert a 0,5-ös ultraszéleshez viszonyítják) optikai zoomnak hála már makrofotók készítésére is jó lehet majd a telefon, 2 centis távolságból is éles, részletgazdag képeket ígérnek.

Forrás: Apple
Forrás: Apple

Az iPhone 13 Prót hátul matt üveg, oldalt alumínium, elöl pedig Ceramic Glass védi majd. 20 százalékkal kisebb a TrueDepth kamera, és mindhárom hátlapi lencse új. IP68-as vízállóságot ígérnek, és ebbe is A15-ös csip kerül.

A 12-eshez hasonlóan két verzió jön, a Pro és a Pro Max. Mindkettő GPU-ja 5 magos lesz, szemben az iPhone 13 4 magjával.

Az új OLED-kijelző végre 120Hz-es, ami más gyártóknál már gyakorlatilag alapfelszereltségnek számít.

Abban egyelőre csak az Apple-re lehet hagyatkozni, hogy mennyivel lesz jobb az új iPhone a tavalyinál, de valószínűleg nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, hogy már csak az új rendszercsip, az A15 miatt is többet fog tudni az elődjénél. Ezt figyelembe véve pedig elég jó dealnek tűnik, hogy a Mini és a rendes modell is pontosan ugyanannyiba fog kerülni idén is, mint tavaly. Ez előbbi esetben 699 dollárt, utóbbinál pedig 799 dollárt jelent.

Így ha valaki frissíteni akart, de a tavalyi felhozatalt valamiért kihagyta, simán elgondolkozhat az idein. Azt persze hozzá kell tenni, hogy tavaly azért számottevő változáson ment át az iPhone, idén viszont nem, úgyhogy nem is meglepő, hogy megmaradt az árszint.

Hiába a gyorsabb csip, gyors 5G és fényesebb kijelző, a 13-as elvileg két és fél órával tovább bírja majd, mint az iPhone 12.

A személyes adatok biztonságán is javítanak, például Siri már nem feltétlenül küldi tovább, mit is kérdeztünk tőle.

Elég meggyőző kisfilmmel bizonygatták megint, hogy mennyire király lesz videókat felvenni a telefonnal, de idén azért annyira nem erőltették ezt a vonalat, pedig tavaly erősen sugalmazta az Apple, hogy ma már a világon mindenki iPhone-nal forgat filmeket. Ahogy akkor is írtuk, profi filmesek néhány kísérleti alkotást és a szokásos éves iPhone-bemutatókra készülő kisfilmeket leszámítva nem használnak telefont, egyszerűen azért, mert semmi okuk nincs erre. Ez pedig valószínűleg a látványos kisfilm ellenére sem fog megváltozni.

Aki szereti az iPhone-ok Portrait módját, az örülni fog az új Cinematic mode-nak. Nagy vonalakban ugyanazt tudja, de már videóban! Az alanyt fókuszban tartja, a hátteret pedig elhomályosítja.

A Cinema mode Dolby Vision HDR-t használ.

Az 5 nanométeres A15 Bionic 30 százalékkal jobb grafikus meghajtást ígér, mint a konkurencia csúcstermékei, és az új 16 magos Neural Engine 15,8 billió számításra lesz képes másodpercenként. Ez sokat segít majd például Sirinek és a kiterjesztett valóságot használó alkalmazásoknak.

Az iPhone 13-as is tele lesz újrahasznosított alapanyagokkal, és gyakorlatilag pont ugyanúgy néz ki, mint az iPhone 12. IP68-as vízállósági bizonyítványt kap, valamint új, átlósan elhelyezett kamerákat, Ceramic Shield kijelzővédőt és nagyobb aksit.

Az iPhone 13 és a 13 mini is Super Retina XDR kijelzővel érkezik.

Tim Cook most is forradalmi újításokat, soha nem látott teljesítményeket emlegetve konferálta fel az új iPhone-t. Egyszer megnéznék egy előadást, ahol annyit mondanak, hogy „bocsi, ennyit sikerül kihozni, de mindent beleadtunk. Vegyétek, ha kell.”

Tim Cook felvezette, amire úgyis mindenki várt, aki nézi a közvetítést.

Ha esetleg mi nem vennénk észre. Viccet félretéve most úgy látszik, hogy a sportolóknak jó lesz a legújabb Apple Watch, megmondja, hogy hány hullámon szörföztek végig, milyen sebességgel szerváltak a teniszpályán, milyen messze ütötték a golflabdát. És persze természetesen bárhol lehet EKG-t csinálni vele, még egy pinyáta mellett is, csak utána beleütnek minket egy medencébe, vagy valami ilyesmi. Állítólag ez az okosóra lesz az Apple eddigi legjobb okosórája, de ez mondjuk nem túl meglepő, elég béna lenne, ha rosszabb lenne a tavalyi modellnél.

Az Apple+ után pedig meg is jött a következő előfizetéses szolgáltatás, az Apple Fitness+, amivel emlékeim szerint tavaly is egy csomó időt töltöttek. Továbbra is van benne százféle edzésprogram, irányított meditáció, meg még a fene tudja micsoda és most már együtt is lehet edzeni másokkal (virtuálisan, nyilván).

A Watch Series 7 gyakorlatilag semmi újat nem hoz, csak ami eddig működött, az kicsit jobb lett. Talán a leghasznosabb újítás a billentyűzet, amivel gyakorlatilag pótolták az egyetlen hiányosságukat az androidos órákkal szemben.

Erősebb üveg, picit nagyobb kijelző, csinos szíjak, 33 százalékkal gyorsabb töltés, változatlan üzemidő – ettől nem ugrik meg az ember pulzusa (de ha igen az Apple Watch tuti szól)

Ha valaki egy kerek Apple Watch-ra vágyik, sajnos idén sem volt szerencséje: a Series 7 gyakorlatilag pont ugyanúgy néz ki, mint a Series 6-os, csak kicsit kisebb lesz a kijelző körüli káva, így az kicsit nagyobb, kap rendes billentyűzetet, ami gépi tanulással segít esszét írni az óránkon.

Minden alukeret 100 százalékban újrahasznosított anyagból készül, erősebb lesz az üveg, és egy csomó új szíj közül is válogathatunk.

A Watch Series 7 idén ősszel érkezik, és Amerikában 400 dollárról (118 ezer forintról) indul majd.

Ha valaki egy tenyér méretű jegyzetelős tabletre vágyik, akkor érdemes lehet elgondolkodni az új 8,3 hüvelykes iPad Minin, ami rengeteget fejlődött az előző generáció óta: 40 százalékkal hatékonyabb processzor, 80 százalékos grafikus ugrás, 5G, USB-C, Apple Pencil, minden, mi szem-szájnak ingere. Az ujjlenyomat-olvasó a bekapcsoló gombba került.

Ja igen, és elvileg képes lesz élőben fordítani.

Már most is előrendelhető, és ez is a jövő héttől kapható, és 199 990 forintról indul.

Én biztos nem, de az előzetes infók alapján még meglepőbbnek tűnik, hogy nemcsak az új iPad, hanem a felturbózott iPad Mini is bemutatkozott. A sima iPadről amúgy túl sokat nem is beszéltek, ahogy arra számítani is lehetett, a jóval komolyabban átdolgozott Minit viszont érezhetően komolyabban be akarták mutatni. Ez tényleg egy elég számottevő frissítés lesz, 5G, USB-C, drasztikus teljesítménynövekedés, új kamera, minden lesz itt.

Az új iPad 134 990 forintról indul majd, és iOS 15-tel és 64 GB minimum tárhellyel érkezik. Kap egy környezethez idomuló True Tone kijelzőt, és továbbra is kompatibilis lesz az első generációs Apple Pencillel.

Az új iPad a jövő héten kerül a boltokba.

Na most már tényleg egy laptopba ültetett telefon lesz az iPad. Az A13-as csip miatt 20 százalékkal gyorsabb és erősebb lesz, és az Apple szerint hatszor gyorsabb lesz, mint a legnépszerűbb androidos tabletek. A sima modellbe is bekerül a Center Stage, azaz a videóhívás közben a kamera követi a videózott alanyt. Elvileg jobb lesz rajta rajzolni, festeni, zenét hallgatni, és mindenféle külső billentyűzetet lehet majd hozzácsapni.

Kaliforniai tájak, a kamera egy magányos zenész körül forog, majd Tim Cook kilép a ledfalból – pörgősen indul a 2021-es Apple Keynote. Tim Cook először az Apple+ streamingszolgáltatást méltatta, főleg a többszörös díjnyertes Ted Lassót és az egyik személyes kedvencét, a Morning Show-t.

Ezek után láthattunk egy csomó klipet a szolgáltató filmjeiből és sorozataiból.

Az új iPhone-ok alighanem a techvilág legrosszabbul őrzött titkai közé tartoznak, hiszen már hónapokkal a bemutatásuk előtt elkezdenek csordogálni a pletykák velük kapcsolatban. A bemutató előtti hetekben pedig már tényleg az égvilágon minden ki szokott derülni róluk egy rakás nagyon megbízhatónak számító szivárogtatónak hála. Idén sem volt ez másként, ahogy arról a Telexen is olvashattak, a Bloomberg szakírója, Mark Gurman már augusztus közepén megosztott egy csomó részletet az új telefonokról, ez alapján pedig a tavalyihoz hasonló újításokra idén nem nagyon érdemes számítani:

  • az iPhone 13 állítólag kinézetében és a modellek terén is szinte teljes átfedésben lesz az előző generációval, az eltérést a telefonok vastagsága, néhány új szín és egy kisebb notch jelentheti;
  • pletykálják a 120 hertzes kijelzőt (de az nem tiszta, hogy pontosan melyik modelleknél);
  • az always on display is felmerült;
  • nagyobb lehet az aksi és gyorsabb a töltés;
  • biztosan lesz új processzor (az A15, nyilván);
  • még tovább javulhat a kamera;
  • most először lehet 1 terabájtos tárhelyű iPhone is, a minimum pedig 64 helyett 128 gigabájt lehet.

Biztosnak tűnik viszont, hogy minimum 2022-ig kell várni viszont a képernyőbe épített ujjlenyomatolvasóra, a notch teljes eltűnésére, a telefonból kitüremkedő kamera kisimítására, valamint a csatlakozófelület kiiktatására is. Utóbbi amúgy évek óta téma, a tavaly visszahozott MagSafe-technológiával pedig igazából kivitelezhető is lenne, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem tart ott az Apple vezeték nélküli töltése, hogy meglépjék ezt. Az mindenesetre vicces, hogy Ming-Chi Kuo elemzése szerint a cég előbb hagyná el a bemenetet, mint hogy a legtöbb telefongyártó, sőt, más termékeknél saját maga által is használt USB-C-re váltson.

A telefonokon túl lehet még számítani az Apple Watch Series 7 bemutatkozására, amely a szivárgások alapján a telefonhoz hasonlóan most először szögletes éleket kaphat és állítólag nagyobb is lesz, amely a keskenyebb vázzal jóval észrevehetően nagyobb kijelzőt eredményezhet a MacRumors szerint. Van esély arra is, hogy az AirPods 3 és a kilencedik generációs iPad is bemutatkozhat, ahogy pedig az lenni szokott az Apple új eszközeinek megjelenésénél, valószínűleg a legfrissebb szoftver is hamarosan befuthat majd. Persze ez egyelőre mind pletyka, de mindjárt kiderül, mi az igazság.

Az Apple mindig az év vége felé kezd el mozgolódni az új bejelentésekkel, és bár a legtöbb embert általában a szeptemberi esemény szokta érdekelni az új iPhone miatt, azért később is szoktak izgalmas dolgokat mutogatni. Ez egyfelől jó, mert van mit várni később is, ha valaki szereti a gyártó termékeit, másfelől viszont rossz, mert előre tudni lehet, hogy hiába van szeptemberben bejelentés, egy csomó mindent nem mutatnak meg ott.

Kedden tutira nem lesz újabb Apple processzorral hajtott iMac, aki 24 colosnál nagyobbat szeretne venni a Macbook Airben is varázslatosan működő M1-gyel szerelt, áprilisban piacra dobott iMacből, annak még várnia kell egy kicsit. Több mint valószínű, hogy iPadekről és Macbookokról sem fognak beszélni, a Bloomberg szakírója, Mark Gurman azt írta, hogy hamarosan lesz egy másik bejelentés, és azt is hozzátette, hogy szerinte itt lesz majd szó ezekről.

Egy kínai szivárogtató szerint egyébként az nincs kizárva, hogy a kilencedik generációs iPadek mégis bemutatkozzanak ma, aminek lenne is értelme, mert az Apple így a következő eseményen fókuszálhatna kizárólag az ennél várhatóan sokkal számottevőbb vérfrissítést hozó, újragondolt iPad Minire. A tavalyihoz hasonló iPades banzáj viszont ettől még valószínűleg nem lesz. Aztán persze ki tudja!

Tavaly a koronavírus-járvány miatt egy rakás megjelenést kellett elhalasztani, ennek pedig áldozatául esett az iPhone 12 is. Az Apple már júliusban bejelentette, hogy a telefon bemutatkozására a szokásosnál többet kell várni, így szeptemberben a jellemzően főattrakciónak számító bemutató helyett csak új Apple Watchot és felturbózott iPadeket villantottak.

Szűk egy hónappal később, október közepén aztán bemutatkozott az iPhone 12 is, amelyekről már az előzetes pletykák (illetve mit pletykák, betonbiztos szivárgások minden fontos dologról a technikai paraméterektől a modelleken át a pontos árazásig) alapján is lehetett sejteni, hogy a korábbi évekkel ellentétben a gyártó nemcsak a kötelező köröket futja majd le, hanem észrevehető változtatásokkal jelentkezik.

Fotó: Apple / YouTube
Fotó: Apple / YouTube

Ez végül így is lett, az iPhone 12 egyrészt visszatért a szögletes formavilághoz és az 5G-t is behozta a képletbe mind a négy modellnél. Az Apple tavalyi mobiljaival a Telexen is sokat foglalkoztunk – ebben a cikkben arról írtunk, hogy miért ájult el mindenki a megapixelezést mellőző iPhone 12 kameráitól, aztán itt össze is eresztettük a Pro Maxot három másik flagshippel, ebben az iPhone 12-t nyúztuk, itt pedig a Minit. Ha valaki nem akar kattintani, annyit elárulhatunk, hogy a tavalyi modelleket eléggé szerettük.

Az Apple honlapja mellett idén is lehet YouTube-on követni az egész eseményt, ha valaki látni is szeretné, hogy mi történik, alább becsatlakozhat a buliba:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!