A kvantuminternet alapjain dolgoznak a BME-n

2021. május 13. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

A jövő számítógépét és kvantuminternetét fejlesztik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kutatócsoportjai a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium részeként, áll az egyetem csütörtöki közleményében.

A kutatásban kvantuminternetes hálózat épül ki a BME és a Wigner Fizikai Kutatóközpont között, valamint az európai kvantumszámítógépek fejlesztésén is dolgoznak a szakemberek – írja a közlemény, ami szerint a Műegyetemen felhalmozott szakértelem felhasználható lesz többek között egy tervezetten a 2020-as évek végére megvalósuló európai kvantum-internethálózat kiépítéséhez, a hálózathoz való csatlakozáshoz, amely megteremtheti az elvi alapon biztonságos kommunikációhoz szükséges kvantumos csatornát az állam és a gazdaság szereplői számára.

A kvantumkommunikációs hálózatok lehetővé teszik a biztonsági szint növelését a jelenleg is alkalmazott titkosítási eljárásokban, amelyekkel a különböző kommunikációs vonalakat védik; továbbá a jövőben alkalmasak lehetnek egymástól távol lévő kvantumszámítógépek összekapcsolására is.

Ennek egyik első lépéseként szerepel a kutatók tervei között egy budapesti, a BME és a Wigner FK között kiépítendő kvantumhálózat megvalósítása is, amely a jövő kvantuminternetének lehet az előfutára.

„Terveink között szerepel olyan eljárások kidolgozása, amely alkalmas a nemzetközi piacon elérhető, felhőn keresztül programozható kvantumszámítógép-prototípusok minősítésére. Kutatásainkban a gyakorlati megvalósítás kiemelt figyelmet kap: szakembereink egyebek mellett fotonokon, atomokon és mesterséges atomokon alapuló hardver-komponensek (kvantumos memóriaelemek, szenzorikai eszközök) kifejlesztésére is koncentrálnak kvantuminformatikai műveletekhez” – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!