T. Danny a Csókkirályról: Nagyobb drukk volt bennem, mintha egy saját dalt adnék ki

2023. augusztus 12. – 11:00

T. Danny a Csókkirályról: Nagyobb drukk volt bennem, mintha egy saját dalt adnék ki
T. Danny – Fotó: Imre Norbert

Másolás

Vágólapra másolva

A 24 éves rapper legújabb számában Fenyő Miklós klasszikusát, a Csókkirályt dolgozta fel. A klip YouTube-on rögtön a felkapottak közé került, és közel milliós megtekintést hozott eddig. T. Dannyvel a feldolgozás ötletéről, a Fenyő Miklóssal való közös munkáról és arról is beszélgettünk, mennyire tud azonosulni a Csókkirály szerepével.

Honnan jött a feldolgozás ötlete?

Gyerekként nagyon sokszor kijártam utcabálokra a szüleimmel, családi barátokkal, és ekkortájt hallottam talán először a Csókkirályt meg a Csókkirályhoz hasonló klasszikusokat, amikre még az én szüleim buliztak. Nem egyszer csendültek fel ezek a számok, úgyhogy eléggé belém égtek: fülbemászó volt, és egy tök jó élményként maradt meg. Gyerekként is érdekelt a zene, szuper hangulata volt az egésznek, az utcabálnak és annak, hogy a családunk összejött: a felnőttek buliztak, mi, gyerekek pedig ott szórakoztunk egész este. Jó volt visszahozni ezzel a dallal az emlékeket.

Hogy látod, a te korosztályod hogy áll a Csókkirályhoz hasonló számokhoz és előadókhoz?

A korosztályomban, a közvetlen baráti környezetemben sokaknál ugyanezt látom, hogy ezekhez a dalokhoz tudnak kötni adott esetben gyerekkori szép emlékeket. Már ennyi idősen is lehet nosztalgiázni az ilyen dalokkal, és szerintem a nálunk fiatalabbak is fognak tudni egy pár év múlva, ha esetleg most nem tennék. Trendi is, hogy visszanyúlunk a régi dolgokhoz, és azokól próbálunk meg valami újat csinálni.

Miért pont a Csókkirály című számra esett a választásod?

Ez volt az egyik kedvencem, meg ezt sokan ismerik, azok közül is, akik talán nem annyira vágják ezt a korszakot. Személyes kötődésem van a számmal kapcsolatban, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy ez lesz az.

Hogy ment a közös munka Fenyő Miklóssal, beleszólt a szövegbe?

Rendkívül gördülékenyen ment a közös munka: találkoztunk személyesen, és igazából jóformán semmibe nem szólt bele. Megnézte a szöveget, meghallgatta a demót, és szerencsére semmiféle kifogása nem volt. Nyilván meg lehetett volna úgy írni a szöveget, hogy abba bele kelljen szólnia, de szerencsére tetszett neki, ami engem is tökre meglepett. Pozitív visszacsatolás és megtisztelő, hogy a művész úrnak tetszett, amit csinálok, úgyhogy semmi probléma vagy akadály nem adódott a munka folyamán.

Fenyő Miklós mennyire ismerte a munkásságodat, a számaidat?

Szerintem nem annyira, de ezt teljes mértékben el tudom fogadni, meg tudom érteni.

A dalhoz hangmintát használtatok vagy fel kellett énekelni újra az eredeti részeket?

Az eredeti dal sávjai nem voltak meg, úgyhogy ezt egy trükkös módon kellett megoldanunk Závodi Marci producerrel, illetve Aranyosi Norbival, aki gitározott a dalban. Nehezen tudtuk csak összehozni, hogy leválasszuk külön a vokálokat, valamint az eredeti dalból is benne hagyjunk részletet, ahogy az például a dal elején hallatszik. Nem volt egyszerű dolgunk, de az eredeti számot daraboltuk és használtuk fel.

Számodra mitől működik egy feldolgozás?

Attól, ha nem próbáljuk meg pontosan ugyanúgy eladni, és pontosan ugyanazt az életérzést átadni, mint az eredeti. Nekem az valahogy izzadságszagú, amikor úgy dolgozunk fel valamit, mintha már az eredetiben is részt vettünk volna. Azt gondolom, hogy egy feldolgozásnak akkor van értéke, ha az adott műből, akár egy klasszikus retró kincsből valami olyat tudunk alkotni, ami sokkal inkább közelebb áll hozzánk. Számomra az az igazi művészet, amikor saját magadat is bele tudod tenni.

A Csókkirály jelenleg a legfelkapottabb zenék között van YouTube-on. Milyen visszajelzéseket kapsz a számra, milyen korosztály hallgatja leginkább?

Számszerűsítve nem tudnám megmondani, hogy milyen korosztályok hallgatják, de az biztosan látszik, hogy sokakhoz eljutott, és akik meghallgatták, azoknak szerencsére tetszik. Konkrétan nem láttam negatív visszajelzést – biztos akad, de velem nem jött szembe, mert annyira elveszik a sok pozitív között. Ez egy jó visszacsatolás, hogy úgy sikerült valami régihez hozzányúlnunk, feldolgoznunk azt, hogy nem rontottuk az értékét, vagy nem tönkretettük, hanem egy tök jó új dolgot hoztunk létre.

Az eredeti dalt rengetegen ismerik, az idősebbek is buliztak rá. Nagyobb volt benned a drukk a klippremier előtt, mint máskor?

Igen, egy kicsivel nagyobb drukk volt bennem ahhoz képest, mintha szimplán csak egy saját dalt adnék ki, hiszen azért akárhogy nézzük, meg kellett felelni a közönségnek is. Habár a művész dolga az, hogy zenészként saját magának feleljen meg mindenek előtt, de itt, a feldolgozás miatt nyilván volt egy külső nyomás, amit nem lehetett a szőnyeg alá söpörni. Szerencsére viszont sikerült megugranunk az akadályt, ami miatt nagyon boldog vagyok.

A klipben feltűnik egy fiatalabb, kisfiú csókkirály is. Róla mit lehet tudni?

Pirisi Krisztiánnak hívják, és ő egy tündéri kissrác, egy elképesztően laza csávó. Valahogy emlékeztet a gyerekkori önmagamra, bár lehet, hogy ő még menőbb, még lazább, mint én voltam ennyi idősen. Elképesztő, hogy milyen könnyen megtanulta a szövegeket, és ilyen könnyen le tudta szájszinkronizálni az egészet. Talán ez volt életem első klipje, amikor nekem volt a legkevesebb dolgom egy videóklip-forgatáson.

A Csókkirály szerepével mennyire tudsz azonosulni?

A dal és annak az üzenete elég közel áll hozzám, és nem nagyon kellett szerencsére illeszkednem hozzá. Eléggé szembetűnő lett volna, ha ezt a szerepet inkább magamra erőltetem.

A dal a Yettel támogatásával született, és ezzel is az újrahasznosításra épülő kampányukra szeretnék felhívni a figyelmet. Neked mennyire fontos ez a téma?

Az idő múlásával egyre inkább az, és egyre jobban odafigyelek rá. Biztos vagyok abban, hogy lehetne még fejlődnöm, de igyekszem magamban tudatosítani ezeket a dolgokat, és azt látom a környezetemben, hogy szerencsére kezd manapság trendi és menő lenni az, hogy odafigyeljünk környezetünkre. Szerintem jó felé haladunk.

A már nem használható mobiltelefon is lehet értékes

A Yettelnél bárki leadhatja régi mobiltelefonját, hogy azok fenntartható felhasználása biztosított legyen. A szolgáltató erre szakosodott partnerei a javíthatatlan telefonokat darabjaira bontják, és az alkatrészekben található olyan értékes fémeket, mint például az arany, ezüst, réz, alumínium, palládium megfelelő eljárással kinyerik, majd újrahasznosítják.

Cserébe most két dolgot kaphatnak az ügyfelek: 30 ezer forintos kedvezményt új készülék vásárlásához publikus lakossági hangalapú számlás tarifával, 2 év hűséggel + augusztus 13-ig részt vehetnek egy nyereményjátékon, amin T. Danny-koncertre nyerhetnek jegyet. A koncert augusztus 17-én lesz a Budapest Parkban, további részletek itt.

A mindennapjaidban hogyan jelenik meg a fenntarthatóság?

Mindenekelőtt nem szemetelek, szelektíven gyűjtöm a hulladékot, és otthon nem folyatom se a fürdővizet, se fogmosás közben a csapot feleslegesen. Ezek alapvetőnek tűnő apróságok, de már azzal is sokat segít az ember, hogyha ezeket az alap dolgokat megcsinálja.

A kampány szlogene, hogy „attól, hogy régi, még értékes”. Számodra mit jelent ez az üzenet?

Azt, hogy a régi értékek – és most nem csak a feldolgozott dalra gondolok – attól még, hogy messzinek tűnnek fiatal fejjel, nem véletlenül lettek kitalálva, és ezeket a régi értékeket nem árt, ha az ember nem felejti el, illetve hasznosítja azokat a saját életében. Ez alatt nemcsak a materiális dolgokat értem, hanem az eszmeiséget is.

A Csókkirályt mikor hallhatja először élőben a közönség?

Augusztus 17-én fogjuk először előadni a Budapest Parkban, amit elképesztően várok.

Koncerten – Fotó: Imre Norbert
Koncerten – Fotó: Imre Norbert

Hogyan, milyen extrákkal készültök a koncertre?

Nekünk ez a legfontosabb koncert egész évben, úgyhogy minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a hajrában egy olyan show-t tudjunk összehozni, ami még a tavalyinál is nagyobb, mind látványban, mind zeneileg, mind a vendégek szempontjából. Tényleg egy olyan bulit szeretnénk, ami után az emberek tátott szájjal mennek haza.

A közeljövőben van olyan szám, amit szívesen feldolgoznál?

Jelenleg nem gondolkodom ilyenekben, kiéltem a feldolgozási vágyamat ezzel a dallal. Lehet, hogy még lesz ilyen a jövőben, de most megyek tovább a saját utamon. Szuper dolog, hogy a Csókkirályt sikerült megcsinálni, és mindig örömmel fogok visszatekinteni rá.

Hogy érintene, ha a saját dalodat szeretné valaki feldolgozni?

Ha sok-sok év múlva valaki visszatekint, és pont az én dalomat választja ki erre a célra, akkor az azt jelenti, hogy átment a zeném, és akkora sláger lett, hogy még évekkel, évtizedekkel később is hallgatják. Nagyon örülnék neki, reméljük, hogy így lesz.

A cikk megjelenését a Yettel támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!