A Twitch meghekkelése rámutatott, hogy nagyon kevesen lesznek milliárdosok a videójáték-közvetítésből

A Twitch meghekkelése rámutatott, hogy nagyon kevesen lesznek milliárdosok a videójáték-közvetítésből
A Twitch logója egy párizsi videojáték kiállításon 2019 novemberében – Fotó: Chesnot / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az élet egyik vitatható, ám ennek ellenére fontos tételmondata, hogy ha valami jó történik velünk, azt hamarosan valami rossz fogja követni, ezt pedig az utóbbi hetekben az Amazon is megtapasztalhatta. A techóriás saját stúdiója, az Amazon Game Studios szűk egy évvel a minden tekintetben borzalmasan sikerült Crucible után ezúttal bankot robbantott a New World nevű online szerepjátékával, ami pár nap alatt meggyőzte arról a cég vezérigazgatóját, hogy a videójátékokkal guríthatnak a legnagyobbat a szórakoztatóiparban.

Néhány nappal később viszont máris megkapták a kijózanító pofont, kiderült ugyanis, hogy meghekkelték az ugyancsak hozzájuk tartozó Twitch platformot, ahonnan gyakorlatilag minden kiszivárgott a forráskódoktól egészen a tartalomgyártók bevételeiig.

Ez első ránézésre nem tűnik akkora hírnek, mint a Facebook egy nappal korábbi, szokatlanul hosszú leállása, ám a hekkerek tényleg nagyon alapos munkát végeztek – kiberbiztonsági szakértők szerint annyira, hogy ennél nem is lehetne rosszabb a Twitch helyzete –, úgyhogy hiába érint jóval kevesebb embert, mindenképpen érdemes mélyebben foglalkozni vele. A biztonsági kockázatok mellett pedig rendkívül érdekes a legnagyobb tartalomgyártóknak kifizetett összegek listája is, amelyből nemcsak az derült ki, hogy a legnagyobb sztárok észbontó pénzeket keresnek a streamingplatformon, hanem az is, hogy még Magyarországon is teljesen legitim karrier lehet a streamelés – feltéve, ha az ember be tud kerülni a szűken vett elitbe.

Ennél rosszabb nehezen lehetne

Ha valami a kétes hírnevű 4chanen szivárog ki, ahhoz általában érdemes egészséges szkepticizmussal hozzáállni, ám amikor október 6-án ismeretlen hekkerek megosztottak az oldalon egy 128 gigabájtos torrentfájlt, melyben állításuk szerint lényegében a Twitch minden forráskódja szerepelt, hamar kiderült, hogy ezúttal nem blöffről van szó. Az már a torrent óriási méretéből, illetve a benne található fájlok mennyiségéből is látszott, hogy a hekkerek nem a levegőbe beszéltek, mikor azt írták, hogy

  • a twitch.tv teljes forráskódja, beleértve ebbe az összes változtatást egészen a platform kezdeti stádiumáig,
  • a mobilos, asztali és konzolos Twitch-alkalmazások forráskódja,
  • a Twitchnél használt saját szoftverfejlesztői csomagokhoz és az általuk használt Amazon Web Services szolgáltatásokhoz kapcsolódó kódok,
  • az Amazon Game Studios egyelőre meg sem jelent, Vapor kódnéven futó online boltjának forráskódja,
  • egyéb, a Twitchhez tartozó szolgáltatások (mint a CurseForge vagy az IGDB) forráskódjai,
  • illetve a platform belső biztonsági eszközei is kiszivárogtak most.

A szivárgás valódiságát több médium is hamar megerősítette belsős forrásokra hivatkozva, végül pedig a Twitch még aznap megszólalt az ügyben, és hivatalosan is elismerték, hogy betörtek a rendszerükbe. Abban eleinte nem volt egyetértés, hogy jelszavak, illetve a streameléshez szükséges egyedi kulcsok is kiszivárogtak-e, de a legtöbb szakértő valószínűtlennek tartotta, hogy a hekkerek nem jutottak hozzá személyes adatokhoz is. A jelszavak esetében egyébként arról szóltak a pletykák, hogy hashelve, vagyis kódolva elérhetőek, utóbbinál viszont az is felmerült, hogy simán csak szöveges formátumban kerültek ki.

Ez azért volt különösen aggasztó, mert a streamkulcs birtokában akárki indíthat közvetítést azon a csatornán, amelyhez tartozik, ezzel pedig egy szempillantás alatt el lehet intézni, hogy kitiltsák a platformról akár a legnagyobb streamereket is.

A kiberbiztonsági szakértők abban persze egyetértettek, hogy a támadás inkább a Twitch ellen irányul, és erre engedett következtetni az is, hogy a hekkerek azt írták, a szivárogtatással elsősorban az a céljuk, hogy felrázzák a Stream Hatchet legutóbbi negyedéves jelentése alapján továbbra is a Twitch által dominált online videóközvetítő szektort. Ennek ellenére viszont a legtöbben azt tanácsolták a felhasználóknak, hogy változtassák meg a jelszavukat és kapcsolják be a kétfaktoros autentikációt az oldalon, ha még nem tették meg. A Twitch is viszonylag hamar lépett, és bár azt nem ismerték be, hogy bárki hozzáférhetett a streamkulcsokhoz, egy nappal a szivárgás után az óvatosság jegyében mindenkinek generáltak egy új kulcsot.

Bő egy héttel később aztán a Twitch újabb frissítést adott ki az ügyben, ebben arról írtak, hogy az incidenst egy rosszul konfigurált szerver okozta, amely illetéktelenek számára is lehetővé tette a behatolást. Azt írták, a hibát azóta sikerült orvosolni, a rendszerük pedig ismét biztonságos. A Twitch azt is hozzátette, hogy a jelszavak nem kerültek nyilvánosságra, és a hashelt bejelentkezési információkat tartalmazó szerverekhez valamint a bankkártyaszámokhoz és más banki adatokhoz sem fértek hozzá a támadás során. A cég azt írta, hogy a nyilvánosan elérhető adatok vizsgálata után arra jutott, hogy a szivárgás a felhasználók elenyésző részét érinti hátrányosan, de azt ígérték, hogy velük fel is veszik a kapcsolatot.

A kifizetési lista negyedik helyén álló Tfue egyik streamje a platformon – Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas / AFP
A kifizetési lista negyedik helyén álló Tfue egyik streamje a platformon – Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas / AFP

Fellélegezhettek, de mégsem

Ez alapján azt hihetné az ember, hogy igazából minden rendben van, pláne annak fényében, hogy eleinte voltak olyan szakértők, akik arról beszéltek, hogy ennél lényegében nem lehetne rosszabb egy szivárgás. Archie Agarwal, a ThreatModeler nevű kiberbiztonsági cég alapítója szerint ha egy szivárgásban a teljes forráskódok mellett egy meg sem jelent szoftver, pénzügyi beszámolók és belső biztonsági eszközök is szerepelnek, az tényleg nem sok jót jelent – pláne úgy, hogy ezeket a rendkívül érzékeny adatokat úgy lopták el, hogy azt senki nem vette észre. Ehhez képest akár optimista is lehet a Twitch a legfrissebb közlemény alapján, azt azonban nehezen lehetne állítani, hogy minden gondjuk egy csapásra elszállt volna.

Ennek egyik oka, hogy a hekkerek eleve úgy töltötték fel a szivárgást az internetre, hogy ez csak az első rész, vagyis elképzelhető, hogy hamarosan még több adat érkezik majd, ami a mostaninál is nagyobb fejfájást okozhat a Twitchnek. A most kiszivárgott adatokat sem szabad lebecsülni, hiába mondja a cég, hogy ismét biztonságos a rendszerük, itt ugyanis tényleg hihetetlen mennyiségű szenzitív információról van szó. Javvad Malik, a KnowBe4 szakértője a Threatpostnak arról beszélt, hogy

a következő időszakban a streamereknek különösen oda kell majd figyelniük az adathalászokra, akik a kiszivárgott adatok birtokában nagyon meggyőző támadásokkal bombázhatják majd őket.

Emellett pedig azt is érdemes kiemelni, hogy a Twitch legutóbbi bejegyzése még mindig nem garantálja, hogy nem fognak visszaélni a felhasználók adataival, ez pedig nem a legjobb üzenetet közvetíti az utóbbi időszakban egyébként is forrongó twitches közösség felé. Miután tavaly ez a platform is prominens szereplője volt egy, az egész videójátékos világot érintő botránynak, melyben több női streamer is nyilvánosság elé állt a maga szexuális zaklatásról szóló történetével, idén tavasszal pedig bikinis, gumimedencés nők világítottak rá arra, hogy a cégnek továbbra is nehézséget okoz megoldani az évek óta fennálló problémáit.

Nyáron aztán sokáig az tematizálta a közbeszédet a Twitchcsel kapcsolatban, hogy egyre gyakoribbak lettek a marginalizált csoportokba tartozó tartalomgyártók elleni gyűlöletkampányok. A platform ugyan már augusztusban reagált ezekre a problémákra, és megoldásokkal is előállt, szeptember elején több meleg és színes bőrű streamer szervezett demonstrációt a platformon elharapódzó gyűlölet ellen, melynek keretében egy napig nem közvetítettek semmit. A #DoBetterTwitch hashtag alatt futó mozgalomra a cég meg is próbált reagálni, többek közt új szűrőket vezetett be, hogy kevésbé legyen toxikus a közvetítések mellett futó chat, de ahogy korábban, úgy ezúttal sem tűnt úgy, hogy sikerült eloszlatniuk a tartalomgyártók kétségeit. Ez pedig nem sok jót jelent a mostani helyzetre nézve, pláne akkor, ha a hekkerek később érzékenyebb adatokat is kiszivárogtatnak a streamerek fizetéseinél.

Nem nagy cucc, mégis sokat számít

A biztonsági kockázatok valószínűleg jó darabig fognak még Damoklész kardjaként ott lebegni a Twitch feje fölött, de az elmúlt két hétben az azért egyértelműen kiderült, hogy az átlagembereket nem ez, hanem az ugyancsak a szivárgással napvilágra került tartalomgyártói kifizetések érdekelték jobban.

Ez a lista főként azért érdekes, mert az első tízezer tartalomgyártó szerepel benne, így nemcsak a nagy, nemzetközileg is ismert sztárok bevételeire derült fény, hanem arra is, hogy a népszerűbb magyar tartalomgyártóknak mennyi pénzt fizetett ki a cég.

Az, hogy ezek az adatok ilyen részletességgel kikerültek a nyilvánosság elé, legalább olyan aggasztó, mint a forráskódok kiszivárgása – főleg úgy, hogy többen is hamar megerősítették, hogy ez egy teljesen naprakész adatsor, amely 2019 augusztusától idén októberig tartalmazza a kifizetéseket –, sok népszerű streamer azonban nem különösebben illetődött meg attól, hogy hivatalosan is nyilvánosságra került, hogy mennyit kap a platformtól. Voltak, akik azzal viccelték el a dolgot, hogy a közvetítéseik címébe beleírták, hogy hányadikak a listán, a World of Warcraft online szerepjáték miatt ismertté vált Asmongold arról beszélt, hogy nem is igazán érdekli, hogy mennyi pénzt keresett, csak szeretné ellátni a beteg anyukáját, megint mások pedig arra mutattak rá, hogy

ha valaki nagyon akarta, a publikusan elérhető feliratkozószámokból eddig is ki tudta számolni, hogy nagyságrendileg mennyit keres egy streamer, úgyhogy teljesen felesleges ekkora ügyet csinálni a dologból.

Megint mások viszont nehezményezték, hogy a Twitch közvetlenül egyáltalán nem is kommunikált erről az érintett tartalomgyártókkal, dacára annak, hogy ilyen pontosan azért eddig nem lehetett tudni, hogy mennyit keresnek. Többeknél felmerült az a probléma is, hogy sokan a közvetítéseik melletti chaten is állandóan felhozták, hogy mennyit keresnek. Ez utóbbi egyébként fontos probléma, mert a szivárgás óta elég népszerű az az értelmezés, hogy mindenki hülye, aki bármilyen formában pénzt ad a streamereknek, hiszen most is kiderült, hogy valójában milliomosok, pedig az egész nem sokban különbözik attól, amikor valaki elmegy egy koncertre vagy moziba, ha szórakoztatónak találja az ilyen tartalmakat.

Mielőtt áttérnénk az összegekre, érdemes leszögezni, hogy az itt szereplő számok az előfizetésekből, illetve a biteknek nevezett virtuális valutából befolyó pénzt jelentik. Nincsenek tehát benne a nézőktől érkező adományok, a reklámok és a különféle szponzori és egyéb megállapodások sem, vagyis jóval több is lehet a streamerek bevétele az itt látott számnál. Másrészt viszont ezek adózás előtti összegek, ezt a kört pedig nem igazán lehet megkerülni, ha valaki komolyabban veszi a közvetítést a platformon, mert eleve csak bizonyos értékhatár felett fizetnek, és adózási űrlapot is ki kell tölteni, ha nem akarja az ember, hogy akár 30 százalékos forrásadóval terheljék meg a bevételeit.

Az adományok kérdése ennél egy fokkal bonyolultabb, pláne akkor, ha nem nagy összegekről van szó, de az biztos, hogy ha valaki komolyabb pénzeket keres a Twitchen, az Magyarországon sem fogja tudni elkerülni az adózást. Mindezt csak azért emeltük ki, hogy egyértelmű legyen: az alább látható összegek nem a streamerek teljes bevételét teszik ki, de nem is mennek közvetlenül a zsebükbe.

Az itt kereshető formában is elérhető lista alapján az igazán nagy sztároknak 2019 augusztusa és 2021 októbere között több millió forintot fizetett ki a platform, de még jóval hátrébb is tisztességes pénzeket lehet keresni a Twitchen. Az első helyen rendhagyó módon nem egy klasszikus streamer, hanem a Critical Role nevű szerepjátékos csapat áll, akiknek 9 626 712 dollárt, azaz közel hárommilliárd forintnak megfelelő összeget fizetett ki a Twitch. Tőlük nem sokkal lemaradva a platform jelenlegi legnagyobb sztárja, Felix „xQc” Lengyel áll, aki egymaga 8 454 427 dollárt, vagyis több mint 2,6 milliárd forintot keresett ebben az időszakban, de Jaryd „summit1g” Lazar és Turner „Tfue” Tenney is több mint 5 millió dollárt kaszáltak a Twitchen, és a tizedik helyen álló Saqib Ali „LIRIK” Zahid is közel volt a hárommilliós határhoz.

A listán a 39. helyen álló Imane „Pokimane” Anys az első nő, ő ebben a bő kétéves időszakban kicsit több mint 1,5 millió dollárt keresett a platformon. A következő nő platform jelenlegi talán legnagyobb botrányhőse, Kaitlyn „Amouranth” Siragusa lett, aki 1 363 346 dollárral a 48. helyre ért oda.

Azt, hogy a lista elején szinte kizárólag fehér, heteroszexuális férfiak vannak, többen ki is emelték, ami a #DoBetterTwitch hashtaget és az utóbbi időszak történéseit figyelembe véve nem is túl meglepő. Az egyértelmű, hogy a Twitchnek többet kellene tennie a faji és szexuális kisebbségek védelméért, ám a férfi streamerek dominanciájának valószínűleg inkább az lehet az oka, hogy sokkal több férfi van a platformon, mint nő. Pokimane egyébként erről a korábban már emlegetett Asmongoldhoz hasonlóan azt mondta, hogy az emberek olyan tartalomgyártókat szeretnek nézni, akikkel tudnak azonosulni, úgyhogy amíg a Twitch közönségének legnagyobb részét fehér férfiak teszik ki, addig a legnépszerűbb streamerek is fehér férfiak lesznek. Mint mondta, a Twitch senkit nem fog tudni rákényszeríteni, hogy iratkozzon fel színes bőrű vagy meleg streamerekre, szerinte a változáshoz az egész videójátékos közösségnek kellene megváltoznia.

A listára visszatérve, ahogy haladunk lejjebb, a bevételek is jelentősen csökkennek, a 2000. hely környékén évente nagyjából 50 ezer dollárt, vagyis durván 15,5 millió forintot lehet keresni, ami magyar viszonylatban jelentős összeg, az Egyesült Államokban viszont már bőven a 67 521 dolláros mediánbér alatt van. Ahogy azt a PC Gamer is kiemelte, ha csak ezeket a számokat vesszük alapul, ennek eléréséhez az 1322. legjobban kereső streamer között kell lenni, ami elég szűk elit, egészen pontosan az összes közvetítő 0,015 százaléka. Magyarországon persze ezeket a számokat nehéz értelmezni, a listán szereplő magyar tartalomgyártókat is megvizsgálva azonban hasznosabb következtetéseket is lehet tenni a szivárgás nyomán. Az ismertebb magyar streamerek közül

  • a tavaly októberben egy furcsa letiltás miatt a hírekbe kerülő TheVR-nak 270 449 dollárt, vagyis több mint 84 millió forintot fizetett ki a Twitch;
  • az ugyancsak népszerű Rubennek 110 122 dollárt, vagyis több mint 34 millió forintot fizetett a Twitch – de ehhez muszáj hozzátenni, hogy ő rengeteget szerencsejátékozik a csatornáján, ami annak ellenére is zsíros megállapodásokkal jár a platformon, hogy aktívan próbálják visszaszorítani a szponzorált nyerőgépes közvetítéseket és egy rakás ismert streamer is felszólalt már az ellen, hogy egy gyerekek által aktívan látogatott platformon ennyire nyíltan menjen a dolog;
  • Nessaj (akit a Twitchen, így a listában is Fyrexxx néven lehet megtalálni) 48 636 dollárt, vagyis 15 132 459 forintot keresett;
  • a tavalyi évben legtöbbet nézett magyar streamer, KriszhAdvice 46 541 dollárt, vagyis több mint 14 millió forintot keresett a közvetítéseivel;
  • a legnépszerűbb magyar női streamer, kittinaa 26 874 dollárt, vagyis 8 358 888 forintot keresett;
  • de még a követők száma alapján magyar viszonylatban a top 10-ből kiszoruló Paplovag is 26 217 dollárt, vagyis több mint 8 millió forintot keresett a platformon.

Ennél részletesebben nem is elemeznénk ki a magyar listát – ha valaki kíváncsi rá, itt megtalálja kereshető formában –, a fontosabb tanulságokat már a fenti számok alapján is le lehet vonni. Első ránézésre egyértelmű következtetésnek tűnik, hogy bár Magyarország nem nagy piac, itt is komoly összegeket lehet keresni a streameléssel. Az is jól látszik viszont, hogy nálunk még szűkebb réteg tud eljutni arra a szintre, hogy kizárólag a Twitchből elérje a 2020-as bruttó mediánkeresetet, ami a KSH adatai szerint az összes gazdasági ágat átlagolva havi 320 582 forint volt – Paplovag esetében például hónapokra leosztva már nem is jön ki ez az összeg. Emellett pedig az is kiderült, hogy a magyar szcénában nagy nyilvánosság előtt a kiemelt figyelem ellenére is csak néhányan akartak tiszta vizet önteni a pohárba.

A Twitch saját expója, a Twitchcon a kalifornai San Joséban 2018 novemberében – Fotó: Robert Reiners / Getty Images
A Twitch saját expója, a Twitchcon a kalifornai San Joséban 2018 novemberében – Fotó: Robert Reiners / Getty Images

Magyar habzsi-dőzsi? Hát, nem egészen

Amellett természetesen így sem lehet szó nélkül elmenni, hogy az összesített listán egészen előkelő, 629. helyen álló TheVR 270 449 dollárt keresett bő két év alatt, ami még nemzetközi viszonylatban is komoly összegnek számít – forintban, hónapokra leosztva ez durván 3,2 milliós összeg. A TheVR – függetlenül attól, hogy sokan nem szeretik őket a moderátoraik, a stílusuk vagy valami egészen más miatt – kétségtelenül az egyik legnépszerűbb tartalomgyártó a magyar interneten: a Twitchen majdnem félmillióan követik őket, a közvetítéseiket van, hogy egyszerre több mint hatezren nézik, és a Twitch Stats becslései szerint jelenleg több mint 2400 feliratkozójuk van.

A feliratkozás alapjáraton 4,99 dollárba kerül a Twitchen, de vannak ennél drágább, 9,99 dolláros, illetve 24,99 dolláros csomagok is, ezeknek az összegeknek pedig alapjáraton a felét húzza be a cég, így pedig már könnyen ki lehet számolni, hogy nagyságrendileg helytállónak tűnik a havi 3,2 milliós bevétel.

Jelenleg persze számolgatni sem kell, a szivárgásra reagáló videójában a TheVR két alapító tagja, Komzsik „Jani” János és Fábián „Pisti” István is megerősítették, hogy a Twitch oldaláról ez reális, még ha a szerződésükre hivatkozva konkrét összeget nem is mondtak. Azt is hozzátették, hogy eddig is csak azért nem beszéltek pontos összegekről, mert nem tehették meg, és kiemelték, hogy náluk azért sem lehet szó a pénzük rejtegetéséről, mert eddig is akárki megnézhette, hogy adott évben mekkora volt a cégük bevétele. Ez amúgy tényleg így is van, egy gyors céginfós keresésből rögtön látszik, hogy a WE ARE MEDIA TECH Bt. 2020-as nettó árbevétele 91 888 000 forint volt, kicsit mélyebbre ásva pedig az is látszik, hogy ugyanebben az időszakban 33 259 000 forintos adózott eredményt ért el.

A videó alapján a 3,2 milliós összeg nagyjából a csatorna mögött álló cég négy alkalmazottjának a fizetését fedezi, összesen pedig nagyjából 5 millió forintos fix költségekkel kell számolniuk havonta, és profitokról sem nagyon lehet beszélni, mert a bevételek nagy része visszapörög a cégbe. Emellett pedig azt is kiemelték, hogy a Twitch augusztusban bevezetett regionális árszabása is negatívan érintette őket – ezzel 4,99 euró helyett 3,99-re csökkent az előfizetés ára –, mint mondták, júliusban és szeptemberben nagyjából ugyanannyi volt a bevételük, dacára annak, hogy ezerrel több feliratkozójuk lett. Összességében tehát az egész listát vezető Critical Role-hoz hasonlóan itt is több ember között oszlik meg az összeg, a működésből adódóan pedig a tartalom is változatosabb, illetve a költségek is magasabbak, mint egy olyan streamernél, aki csak videójátékokat közvetít.

Ettől még persze nem túl merész feltételezés az, hogy a TheVR mögött álló cég négy alkalmazottja bőven átlagon felül keres, de a népszerűségük fényében ez annyira talán nem is meglepő.

A szivárgással és az arra érkezett reakcióval kapcsolatban kerestük a TheVR-t, többek közt arról kérdeztük őket, hogy mennyi munkát igényel a csatorna, mi volt a követőik reakciója a szivárgásra, és hogy a történtek fényében fenntartható karriernek tartják-e a streamelést, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Ha valaki a teljes videóra kíváncsi, alább megnézheti:

A TheVR mellett a fentebb már emlegetett, az incidensre ugyancsak reagáló Paplovag helyzetét is érdemes megnézni, ő ugyanis tényleg egy klasszikus Twitch-streamer, és a most kiszivárgott bevételei is jobb rálátást biztosítanak arra, hogy mennyire lehet megélni a videójátékok közvetítéséből. Paplovag, vagyis Fehérvári Ottó a kiszivárgott listán a 8949., bő két év alatt 26 217 dollárt keresett a platformon, ami havi bontásban, adózás előtt 314 244 forintot jelent, ahogy azt a reakciójában is elmondta, ez nettóban havonta 220 ezer forint környékére jön ki.

Azt persze ismét ki kell emelni, hogy nem csak ebből kell megélni egy teljes állású streamernek, erre jön még rá az adományokból befolyó pénz, a YouTube, a merch és a különféle szponzorokkal kötött megállapodások is, úgyhogy ennél azért minden hónapban többet keres egy ekkora kaliberű tartalomgyártó. Az is kiderült viszont a videóból, hogy az adományokra azért nem lehet alapozni a nagybevásárlást, ezek ugyanis nagyon jó esetben több százezer forintot is hozhatnak a konyhára, máskor viszont előfordul, hogy egy hónap alatt mindössze 500 forint folyik be ezekből.

A videó alapján Paplovag rosszabb hónapokban 200-300 ezer forintot keres a streameléssel, ám ezt jobb hónapokban akár 700-800 ezerre vagy akár egymillió forintra is fel tudják tornázni az egyéb bevételek.

Azt viszont ő is hozzátette, hogy ehhez azért a szűken vett élbolyba kell tartozni, ezenkívül pedig nem sokan vannak, akik teljes munkaidőben meg tudnak ebből élni anélkül, hogy komolyabb kompromisszumokat kötnének. Mint mondta, rengeteg olyan ember van, aki kevesebb pénzért streamel naponta akár 8 órát hogy másokat szórakoztasson, pusztán azért, mert ez a szenvedélye. Ez elsőre talán szirupos túlzásnak hangzik, de ha valaki komolyan veszi a tartalomgyártást vagy akár a kompetitív játékot, annak tényleg maximálisan oda kell tennie magát, ha sikeres akar lenni – nem véletlen, hogy Szoboszlai Dominik e-sport-klubjánál is nagy hangsúlyt akarnak helyezni a digitális tartalomépítésre, valamint az e-sportolóik mozgására és táplálkozására is –, azaz jó eséllyel fejest kell ugrania a semmibe, ha erre az útra lép.

Paplovag egyébként a saját bevallása szerint pontosan így tett, egy stabil állásból lelépve, félretett pénzből kezdett el teljes állásban streamelni, és neki végül be is jött a dolog. A szivárgással és a reakciójával kapcsolatban kerestük Paplovagot is, de a cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseinkre. A reakciót is tartalmazó videót alább lehet megnézni, az első negyedórában van szó erről:

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!