A dolgozók felének 215 ezer forintnál kevesebb volt a havi nettója 2020-ban

2021. február 25. – 18:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A KSH havonta publikálja a bérek alakulására vonatkozó számait, ma is így tett, a csütörtöki gyorstájékoztató szerint 2020 decemberében 449 400 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon, 10,6%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. (Állítólag a jelentős növekményt a nem rendszeres kereseti elemek eredményezték: az év végi jutalmak és prémiumok átlagosan 66 100 forinttal dobták meg a fizetéseket.)

Az átlagkeresetre vonatkozó adat azonban nem fedi teljesen a rögvalóságot, hiszen nincsenek benne sem a részmunkaidőben foglalkoztatottak, sem pedig az 5 főnél kisebb cégeknél dolgozók. Ezért érdekes lenne tudni a mediánbért is: ez az az érték, amit úgy kapunk meg, ha az állomány tagjait keresetük nagysága szerinti sorba rendezzük, és megnézzük, melyik érték esik pontosan középre. Vagyis a medián az a kereset, amelynél a sokaság fele nagyobb, fele pedig kisebb keresettel rendelkezik.

Ez csak éves bontásban férhető hozzá, és nem túl régóta, 2019-re adták meg először. Most a Népszava észrevette, hogy már a 2020-as mediánérték is fent van a hivatal oldalán (nem kell többé külön adatigénylést benyújtni, hogy megtudjuk), így össze tudjuk vetni a 2020-ra kihozott átlaggal.

A 2020. január-decemberi időszakban a KSH adatai szerint a bruttó átlagbér 403 600, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 414 500 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 277 200 forintot ért el.

Ezzel szemben a bruttó mediánkereset 2020-ra az összes gazdasági ágat átlagolva 320 582 forint volt. Ez szép növekedés 2019-hez mérten, amikor még 292 320 forint volt a középérték, az átlagbért ugyanakkor még mindig jelentősen alulmúlja. A bruttó és a nettó átlagkereset közötti 66,5 százalékos arányát alapul véve ez 213 187 forintos nettó mediánbért jelenthet a valóságban.

Vagyis a dolgozók fele ennél az összegnél kevesebből, az átlagbér kevesebb mint 80 százalékából él egy hónapban.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom