Dr. Harangi Szabolcs

RSS

Szinte egyszerre tört ki három gigantikus vulkán a Föld három különböző pontján

Az Etna Olaszországban, a Popocatépetl Mexikóban, a Nyamulagira Kongóban okozott pánikot lávafolyamokkal és hamufelhőkkel.

200 ezer tonna kén-dioxidot köpött a légkörbe a kamcsatkai vulkán

A 18 kilométer magas vulkáni hamufelhő nyugat felé sodródik, már 400 km távolságba jutott, a környék településeit 10 centis hamuréteg borítja.

Egy éve történt a 21. század legnagyobb vulkánkitörése

Az azóta lezajlott vizsgálatok rengeteg titkot elárultak a Tonga víz alatti vulkánjáról, és kissé aggasztó, hogy több száz ilyet rejtenek még az óceánok.

2022 több szempontból is elhozta a legnagyobb vulkánkitöréseket

A modern műszeres megfigyelések óta mért legnagyobb robbanásos kitörés és egy majdnem 40 éve szunnyadó vulkán felébredése – íme a tíz legjelentősebb 2022-es vulkáni esemény.

Az izzó felhők vasárnapján vagyunk túl

Két komoly vulkánkitörés történt a világ két távoli pontján, több száz km/órás sebességgel száguldó, izzó törmelékárakkal.

Közel 40 év szünet után tört ki a Föld leghatalmasabb vulkánja

Egyelőre nincs veszély, de a hawaii Mauna Loa nagyon meredek; ha elindul a lávaömlés, pár óra alatt lakott területek közelébe érhet.

Meglepő dolgok derültek ki a valaha modern műszerekkel megfigyelt legnagyobb vulkánkitörésről

A tongai víz alatti kitörés hamufelhője 57 kilométerig emelkedett, annyi anyag robbant ki, ami ötször tudná megtölteni a Balaton medrét.

Gyanúsan hosszú ideje szunnyad a Föld legnagyobb vulkánja

A hawaii Mauna Loa évszázadok óta 6-10 évente tör ki, de most már 38 éve hallgat. A környékén most kezdenek megszaporodni a kisebb földrengések.

Durva vulkánkitöréses időszakot várnak Izlandon a szakértők

800 év nyugalom után indult be a vulkáni működés, most három nap alatt tízezer földrengést észleltek. A magma már csak egy kilométerre van a felszín alatt.

Kiderült a 21. század legnagyobb vulkánkitörésének oka

A januári tongai kitörés után a víz alatti vulkán kráterének alja 700 méterrel került mélyebbre.

Kövess minket Facebookon is!