Megnyílt a négy éve beomlott Medve-szurdok, de október végén újra bezárják

2024. október 8. – 11:41

Megnyílt a négy éve beomlott Medve-szurdok, de október végén újra bezárják
A Medve-szurdok – Fotó: Toperczer / Oststeiermark

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember végén négy év után ismét megnyílt és október végéig látogatható a Medve-szurdok (Bärenschützklamm), Ausztria egyik legnagyobb szurdokvölgye. A magyarok körében is népszerű kirándulóhelyszínt azért zárták le 2020 nyarán, mert letört egy 50 méter magasságban lévő szikladarab.

A hatalmas kő ráesett a fából kiépített ösvény lépcsőjére, és leszakította. Az épp arra járó turistacsoport tagjai közül két nő a mélybe zuhant. Az egyik áldozat, egy magyar nő a férjével indult túrázni, az ő holttestét a vízesés alól emelték ki. A másik áldozatot közvetlenül találta el a lehulló szikladarab, barátja szemtanúja volt a tragédiának.

Felújítási munkálatok – Fotó: Österreichischer Alpenverein, Sektion Mixnitz
Felújítási munkálatok – Fotó: Österreichischer Alpenverein, Sektion Mixnitz

„A Medve-szurdokra 1,7 millió eurót költöttek, ebből 1,36 millió eurót sziklaomlás elleni védekezésre fordítottak. Ezek az intézkedések azonban nem garantálnak száz százalékos biztonságot a sziklaomlás ellen. A szurdokot a magashegyi szurdokok közé soroltuk be, fekete színt kapott”

– írta érdeklődésünkre Gerhard Jantscher, az Österreichischer Alpenverein (Osztrák Alpesi Egyesület) mixnitzi szekciójának elnöke. Mint írta, a mászórendszert 120 híddal és létrával újították meg, és ugyanazon az útvonalon halad, mint korábban. A szurdokba 6 és 9 euró közötti összegbe kerülnek a belépőjegyek és idén október 31-én zár, és szép időben naponta 8 és 16 óra között van nyitva.

A költségeket az osztrák állam és az osztrák alpesi klub tartalékaiból és adományokból finanszírozták. Eredetileg 2023-ban, majd idén nyár elején már megnyitottak volna, a csúszás oka az volt, hogy sokáig nem jött össze a felújításhoz szükséges pénz.

A Szépkilátás rovat három évvel a baleset előtt járt a Medve-szurdokban és a közeli Ötschergrabenben. Ha érdekli, milyen a két népszerű kirándulóhely, kattintson ide.

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szépkilátás Facebook-oldalán is, és lájkold az oldalt, ha még nem tetted! Kérdések és tanácsok is ide jöhetnek. Vizuálisabbaknak ott a YouTube-, az Instagram- vagy a TikTok-oldalunk. A Szépkilátás heti túraajánló hírlevelére pedig itt iratkozhatsz fel.

További túrák a közeli Alpokban:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!