Ne félj a szörnyektől: Budapest három legjobb éjszakai túrája

Legfontosabb

2023. december 28. – 21:35

Ne félj a szörnyektől: Budapest három legjobb éjszakai túrája
Nem olyan vészes, mint amilyennek látszik: a Hárs-hegyi kilátó éjszaka – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Télen azért is nehézkesebb a túrázás, mert hamar sötétedik. De mi van akkor, ha eleve erre játszunk? Három olyan esti túrát/kirándulást mutatunk be, amit bőven az utolsó BKV-járatok előtt be lehet fejezni, és amiből megtanulhatjuk, hogy az éjszakai Budapest nem csak a Nagykörútról és környékéről szól.

Budapest legszebb túraútja az orrunk előtt van, mégse látjuk, este pláne nem

A Gellért-hegyi panorámaösvényre a Gellért térről induló zöld jelzésű túrautat követve lehet rátévedni. Mivel a legtöbben a hegy tetejére tartanak, simán elmennek a pont mellett, ahol a zöld út kitér a hegy oldala felé, és egy szépen kiépített, régi nyomvonalon halad kb. 200 méter magasságban a Duna felett a sziklafalban.

A Gellért-hegy oldala eszméletlen jó este – Fotó: Tenczer Gábor / Telex A Gellért-hegy oldala eszméletlen jó este – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A Gellért-hegy oldala eszméletlen jó este – Fotó: Tenczer Gábor / Telex A Gellért-hegy oldala eszméletlen jó este – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A Gellért-hegy oldala eszméletlen jó este – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A viszonylagos rejtettség és az ódon, kopott kövek egyfajta romantikát kölcsönöznek az ösvénynek, amin végighaladva számos pontról lehet belebambulni a közeli Duna, a hidak és a belváros nagyszerű látványába. A látkép este a kivilágított Budapesttel és a homályba borult ösvénnyel még különlegesebb.

A túra lényegében a Gellért-hegy megmászásának a kiterjesztett, de nem túl hosszú, viszont érdekességekkel teli folytatása a Budai Zöld túrajelzés vonalán, ami Bel-Buda zöldterületein halad. Hossza 3,5 km, a szint felfelé 130 m, az időtartam pedig kényelmes 60 perc. Pároknak romantikus esti sétára perfekt. Bővebben itt írtam róla.

A Hárs-hegy sötétben kicsit olyan, mint Drakula vára

Ezen a körtúrán rövid idő alatt, nem túl megerőltető sétával rögtön két csúcsot is begyűjthetünk, a Kis-Hárs-hegyet és a Nagy-Hárs-hegyet, méghozzá mind a kettőt egy-egy szép kilátótoronnyal. Pároknak este romantikus andalgás, vadromantikus természetűeknek sötét paradicsom, de még gyerekekkel is oké, ha este 8-ig befejezzük. (És miért ne lehetne befejezni?)

A startpont a XII. kerületi Szépjuhászné. Parkoló van, de elérhető 22-es busszal is a Széll Kálmán térről. Innen bandukolunk fel a sárga jelzésen, egészen a Nagy-Hárs-hegy csúcsáig (Kaán Károly-kilátó).

Nagy levegő, nagy körpillantás. A kilátó tényleg olyan misztikus, mint egy jobb horrorfilmben, itt viszont vámpírok helyett legfeljebb néhány kósza túratársba botolhatunk. Az esti körpanoráma nagyon erős mind a város, mind a Pilis felé.

Hárs-hegy – Fotó: Martiskó Gábor és Tenczer Gábor / Telex Hárs-hegy – Fotó: Martiskó Gábor és Tenczer Gábor / Telex
Hárs-hegy – Fotó: Martiskó Gábor és Tenczer Gábor / Telex Hárs-hegy – Fotó: Martiskó Gábor és Tenczer Gábor / Telex
Hárs-hegy – Fotó: Martiskó Gábor és Tenczer Gábor / Telex

A kilátótól tovább-ballagva elmegyünk a Bátori-barlang kis hídján (vigyázz, jeges lehet!) a Hárs-hegyi-nyeregig. Kis kitérőt teszünk a Kis-Hárs-hegyre a zseniális, 30 vasúti talpfából épült (majd farönkökkel pótolt) Makovecz-kilátóhoz a sárga háromszög jelzésen, némi forró teával körítve. Kis levegő, kis körpillantás, majd vissza a parkolóhoz a zöld félkör jelzésen. A túra 3,1 kilométer hosszú, ami 60 perces menet, 105 méteres szintkülönbséggel. A világos, gyerekekkel bejárható verzióról itt írtunk.

Budapest leghosszabb hegyi panorámaútja

Az utat 1918-ban jól kitalálta Guckler Károly: szinte alig lejt vagy emelkedik, a hegyvonulatot északkeletről övszerűen körbefogva végig 370-390 méter magasan halad a Hármashatár-hegy keleti oldalában. Ez a nyomvonal biztosítja egyfelől a zihálásmentes kellemes sétát, másfelől a jó kilátást Óbuda felé. Igazából 2019-ben vált népszerűvé, amikor tanösvénnyé alakították.

A 8 kilométer hosszú útnak van egy vagányabb és egy szelídebb változata. Mindkettő a Szépvölgyi úti Fenyőgyöngyétől indul, ahová a 65-ös busszal lehet megérkezni (vagy kocsival az itteni parkolótól, lustábbaknak esetleg feljebb, az ösvény torkolatától). A Fenyőgyöngyétől a Kéktúra jelzését követve hatolunk fel 300 méter magas szférába, ahol a Z+ jelzésen ráfordulunk a Guckler-ösvényre.

Nagyjából 500 méternyi erdei séta után el is érjük a hegyoldalt, ahonnan akadálytalanul látunk le a város kivilágított utcáira. Innen indul az út látványos, Budapesten szinte egyedinek számító, közel három kilométer hosszú panorámaút jellege. A két legjobb pontot kilátóterasz kiépítésével tették még jobb adottságúvá. Az első terasz a félutat jelző Farkas-torok előtt valamivel, a másik pedig az után épült.

Az első teraszon ötletes installáció: három, különböző irányba álló, odahegesztett üres vascsőbe lehet belekukkantani. A vascsövek nagyító nélküli távcsőként funkcionálnak, ráirányítva az Árpád hídra vagy a kiscelli kastélyra. Az ötlet még éjszaka is működik. A második kilátóterasz még több vascsőnyi látnivalóval bővelkedik: jól látszik innen a Megyeri híd, az óbudai távhőkémény vagy a három gázgyári kátránytorony.

Hármashatár-hegy este – Fotó: Tenczer Gábor / Telex Hármashatár-hegy este – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Hármashatár-hegy este – Fotó: Tenczer Gábor / Telex Hármashatár-hegy este – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Hármashatár-hegy este – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Továbbsétálva a Guckler-sziklák melletti pihenő biztosít még egy jó éjszakai megállót, és lassan oda is érünk a Virágos-nyereghez, ahol eldönthetjük: ott megyünk vissza, ahol jöttünk, vagy átváltva a Kéktúra jelzésre, felhágunk a Hármashatár-hegy tetejére. Az utóbbi a nehezebb verzió, viszont előfordul, hogy amikor a várost vastag ködfelhő üli meg, akkor az lefogja a fényszennyezést, és csodálatos csillagos égbolt borul fölénk. A végállomás a hegyről lefelé a Kéktúra nyomvonalon ismét a Fenyőgyöngye, ahol este 10 előtt még egy jó forró babgulyásra is esélyünk lehet. A túra pontos útvonala itt elérhető.

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szépkilátás Facebook-oldalán is, és lájkold az oldalt, ha még nem tetted! Kérdések és tanácsok is ide jöhetnek.

Hasonló jó kis túrák a fővárosban és környékén nappal:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!