Karácsonykor kirándulna gyerekekkel, ráadásul este? Irány a fény!

2023. december 24. – 18:41

Karácsonykor kirándulna gyerekekkel, ráadásul este? Irány a fény!
Luminapark a Palatinuson – Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest két különböző kivilágított parkjában, a Füvészkertben és a Lumina Parkban tettünk egy nagy sétát, különböző időpontban, különböző gyerekekkel. Mentünk, láttuk, megírtuk.

Amikor tavaly májusban a Füvészkertben a kert alapításának 250. évfordulójára rendezett Varázslatos Füvészkert záróeseményén jártam, már látszott, mennyire telitalálat a dús növényzetre és az épített környezetre ráereszteni a sejtelmes zenével kísért fényeket, írtunk is erről egy cikket. Most is a fények kapták a főszerepet, csak kicsit máshogy és a célközönség ezúttal egyértelműen a családok lettek. Ezért két gyerekemmel és egy kollégámmal teszteltem a helyszínt.

A Füvészkertben önmagában a növényzettel is mindig teljesen elégedett vagyok, de a hosszú téli délutánokon unatkozó gyerekeket nem biztos, hogy egy füvészkerti séta ígéretével ki tudnám robbantani a meleg szobából. A kertre ráépített fénymesében viszont háromnegyed órán át hajtotta őket a felfedezés vágya, és azt is csak úgy 40 perc után vették észre, hogy hideg van.

Mínusz egy fokban, hétköznap kora este kezdtük a sétát az ügyesen kialakított tekergőző ösvényen. Szándékosan ekkor, és nem a hétvégén, hogy elkerüljük a tömeget. Ez jó döntésnek bizonyult, szellősen bukkantak csak fel a látogatók, így zavartalanul, a saját tempónkban tudtunk haladni. Az út a Nyuszi barlangjából indul, a látványvilág ugyanis Lewis Carroll örök klasszikusát, az Alice csodaországban című könyv történetmenetét követi.

Fotó: Vincze Barbara / Telex Fotó: Vincze Barbara / Telex
Fotó: Vincze Barbara / Telex
Fotó: Vincze Barbara / Telex

A negyven attrakció a mesén alapul, de a jól beazonosítható figurákat kiegészítették más ötletekkel is, parádés fény és hangjáték kíséretében. Olyan, több érzékszervre ható élmény, ami elsősorban vizuálisan hasít, de közben több helyen felbukkan a látványhoz illeszkedő hang is.

Szerencsére nem egy Balaton Sound jellegű brutális hanglefedettséget kell elképzelni, a hangerő is teljesen diszkrét (ezt nagyon értékelték a gyerekeim), és a legszebbek tényleg azok az installációk, ahol a fények szinkronban mozognak a zenével.

Ha nincsenek velem izgága családtagjaim, az ilyen helyeken (fénygömbmező, fákra felerősített fényfüggöny) percekig tudtam volna lubickolni a multimédiás élményben. És ugye ott van maga a kert is, ami még december végén is kellemes, illatos, szóval a kreált fények a kreált hangokkal és a természetesen jelenlévő illatokkal együtt tényleg valami egészen egyedi multiszenzoros élményt adnak.

A tájékoztató szerint az ember is a mese részévé válik, és bár interaktív, a látogatót bevonó attrakcióból kevés van,

tényleg beszippant, mintha egy óriási rajzfilm egyik szereplőjeként járkálna az ember.

A lengyel vándorkiállítás meselényei szépek és ötletesek (sajnos a könyvet annyira régen olvastam, hogy nem ismertem fel minden utalást, de azért a többségét igen), a kivitelezés igényes – és ezt oly sok átverős, „családi” címkével ellátott bóvli után kifejezetten értékelni tudja egy szülő. Ez a fényes attrakció és a Luminapark sem olcsó mulatság, a Füvészkertben ugyanakkor lehet venni bérletet a teljes szezonra.

Fotó: Vincze Barbara / Telex Fotó: Vincze Barbara / Telex
Fotó: Vincze Barbara / Telex
Fotó: Vincze Barbara / Telex

„Igazából így képzelem el egy New Hampshire-i gazdag szmóker télikertjét” – töprengett kollégám a 3 hektáros terület bebarangolása után. „Ahol néha egy kicsit be is parázik, amikor a fáskamrát keresve beleütközik egy óriásegérbe.” A kapun kifelé ballagva, majd később otthon megkérdeztem ovis és kisiskolás gyerekeimet is, mi tetszett nekik a legjobban, válaszukat sikerült pontosan rögzítenem: „minden”.

(Vincze Barbara)

Tipp: érdemes a könyvet előzetesen újra elolvasni a gyerekekkel. További tipp, hogy különösen a szünetben és a hétvégén érdemes online előre, időpontra jegyet venni, mert látogatói limit van. A harmadik tipp, hogy olyan melegen öltözzünk, mintha egy téli erdőbe terveznénk egy kirándulást. A negyedik tipp, hogy üzemel egy büfé forralt borral (450 Ft), teával (300 Ft), pereccel (1200 Ft), muffinnal / islerrel és barátaikkal (800 Ft).

A 100 centinél alacsonyabb gyerekek szüleinek jó hír, hogy csak 100 forintot kell fizetniük; 101 centitől felfelé 12 éves korig és 60 év felett, valamint fogyatékkal élőknek és kísérőiknek 4100 forint; a teljes árú jegy 4400 forint és lehet venni bérletet is, amivel a márciusi zárásig többszöri belépésre jogosít. A parkolás hétköznap késő délután nem volt gond.

Luminapark Budapest a 150. szülinapjára

Idejét sem tudom, mikor voltam utoljára sötétben a Margitszigeten, a Palatinuson pedig szerintem még sosem, úgyhogy már emiatt is érdekelt, mit lehet ott csinálni egy téli délutánon. Pláne gyerekekkel. Az egyik decemberi szombaton adventi vásár helyett mentünk el megnézni a Budapest 150. születésnapjára fényparkká változtatott Palatinus Strandot, ami a főváros történetének egy-egy fontos állomását mutatja be időrendi sorrendben. Ennek megfelelően rögtön a belépés után kivilágított római katonák, gladiátor harci kocsi és patadobogás fogad. Szerencsére csak a fára felakasztott hangszóróból dübörögnek, és ez az elem csak azt szolgálja, hogy elképzeljük, milyen lehetett az élet az ókori Aquincumban.

Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex
Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex
Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex

És ez még csak az első állomás, ahogy tovább megyünk a kivilágított parkban a főváros jelentős korszakainak világába cseppenhetünk. Egy fényligetbe burkolt kisföldalattin, operettslágerektől kísérve jutunk a 20-as évek békebeli világába, szól a János legyen, fenn a János-hegyen, és közben egyik oldalon aranyszínű hattyúkörhinta, másikon aranyesernyős kisasszony úszik a fényárban.

A gyerekek mindenre felszállhatnak, a villamostól az omnibuszon át a korabeli autóig, igaz, én egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy az enyémek a gramofonon dj-znek.

Ezután már épp kezdett volna lankadni a figyelmük, amikor egyszer csak meglátták a strand eredeti játszóterén berendezett grundot a kivilágított Pál utcai fiúkkal, ez teljesen beszippantotta őket, azt hittem, sose haladunk tovább, de tévedtem, nem unták meg, csak a közeli büfé láttán indultak meg.

Több hütte hangulatú büfé is van, az elsőnél forró csoki (1350 Ft), tea (750 Ft), hot-dog (1600 és 2000 Ft), bécsi perec (1000 Ft) és churros (1900 Ft) kapható. A másodiknál lángos (1700 Ft-tól), gulyásleves (3500 Ft), nuggets+hasáb (3500 Ft) is rendelhető. Tipp: itt a készpénz vagy kártya kérdésre utóbbi a válasz, ugyanis a büfében csak kártyával és SZÉP-kártyával lehet fizetni.

Körülbelül a park felénél a mozikorszak hőskorába nézhetünk bele, de ami a gyerekeket ennél sokkal jobban lázba hozta, az a nagymedencébe állított, kivilágított vízilabdás bábucsapat volt, ezek gombnyomásra passzolják egymásnak a labdát és konkrét meccset lehet játszani velük. Nálunk ez volt a befutó attrakció, annak ellenére, hogy még ezután az állomás után következett a kivilágított Parlament, a Lánchíd az oroszlánokkal, a rockabilly korszak. A séta végén kiállított és kivilágított Delorean autó az apák szívét is megdobbantja, majd több kiállított robotot és egy kisebb, időzített robotshow-t is meg lehet nézni a kijárat előtt.

Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex
Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex
Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex

A Luminapark kb 1-1,5 óra lassú sétával bejárható, akadálymenetes, babakocsival és kerekesszékkel is látogatható. Hétvégi napokon adventi vásárokon megszokott tömegre kell készülni, és érdemes előre, online megvenni a jegyeket, nemcsak azért, hogy ne kelljen sorba állni, de azért is, mert a jegypénztártól kb. 150 méterre van a bejárat. Autóval érkezőknek az Árpád-híd felőli parkolót ajánlják, nekünk is ez vált be, innen a menetrend szerinti 26-os busszal mentünk be a Palatinus megállóig.

A park minden nap (december 24. kivételével) 16.30 és 21.00 között tart nyitva, a normál jegyár hétköznap 4600 Ft, péntek-szombat-vasárnap 4900 Ft, családi jegyet 2 felnőtt és 2 gyerek vagy 1 felnőtt és 3 gyerek vehet, 15900, illetve 16900 Ft-ért.

(Barnóczki Brigitta)

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szépkilátás Facebook-oldalán is, és lájkold az oldalt, ha még nem tetted! Kérdések és tanácsok is ide jöhetnek.

További kisgyerekes, családos kirándulások a Szépkilátáson:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!