Zsúfolt strand vagy hűsítő lápi kompozás a Tatai Fényes tanösvényen? Egyértelmű!

Legfontosabb

2023. július 22. – 17:00

Zsúfolt strand vagy hűsítő lápi kompozás a Tatai Fényes tanösvényen? Egyértelmű!
Kézierős kompozás a tavon – Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Tatai Fényes Tanösvényen láttunk magát fatörzsnek álcázó szürke gémet, fáról fejjel lefelé mászó csuszkát, rengeteg vízipókot, tavirózsák harsogóan zöld levelein napozó leveli békát. A vakációzó kisiskolások váratlanul bátorságpróbával szembesültek, egy függőhídon pedig azt is kipróbáltuk, milyen lenne, ha végig a vízen kellene járni.

Az egyik legmelegebb júliusi hétvégén zsúfolt strand helyett elvonulós, mégis valamennyire hűsítő családi kirándulóhelyet kerestünk, de szempont volt az is, hogy lehetőleg egy óvodáskorú gyerek is élvezze a kirándulást, különösebb megerőltetés nélkül.

Így választottuk a tavasszal már kiszemelt Tatai Fényes Tanösvényt, ami minden évszakban más arcát mutatja, és többek között attól különleges, hogy végig egy láperdőn át vezet.

Az 1350 méteres cölöpsétány a víz felett kanyarog és nagyjából másfél óra alatt lassú sétával bejárható, mégis a legkisebbektől a felnőttekig minden korosztálynak tartogat meglepetéseket.

Ugyanitt egyébként a strandra is lehet jegyet venni, mi ezt most nem kértük, így egy 5 ezer forintos családi belépő megvásárlása után mentünk a tanösvény bejáratához.

Itt egy hatalmas infótábla mutatja meg, merre induljunk, mit szabad és mit nem a sétányon. Belépés után egy 14 méteres fatorony fogad, ami azt jelzi, milyen magas vízoszlopot formálna a karsztvíz, ha feltörne a mélyből, a mellette álló látogatóközpontban pedig számos adat olvasható a karsztforrásról és a sétányról.

A láp és a torony – Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex A láp és a torony – Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex
A láp és a torony – Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex

Az infótáblákról kiderül, hogy a Fényes Magyarország egyik legjelentősebb karsztforrás-csoportja, már a római korban is használták a vizét. Az egykori vízhozamról korábban azt gondolták, hogy akár egész Budapest vízigényét fedezni tudná, de az ‘50-es években megélénkülő bányászat miatt folyamatosan szivattyúzták a vizet, a ‘70-es évekre pedig elapadtak a források Tata környékén.

Bár a források a 2000-es évek elején újra megjelentek, vízhozamuk pedig azóta is fokozatosan nő, de arra már nincs reális esély a szakemberek szerint, hogy az egykori vízmennyiség visszatérjen.

A Fényes tanösvényt 2015-ben nyitották meg, hogy kanyargó fapallón, hidakon sétálva bemutassa a különleges láperdőt, ami 300 növényfajnak és számos állatnak ad otthont. Ez egy körséta, aminek első állomása a Sarki-forrás, ahol picit közelebb lehet merészkedni a télen-nyáron 20-22 fokos tó vizéhez.

Megközelítés és belépő:

Tata autóval kb. 40-50 percre van Budapesttől, parkolni a Fényes kemping parkolójában lehet ingyen. Vonattal ideális esetben szintén kb. 50 percet kell utazni Tatáig, a vasútállomástól 2 kilométerre lévő tanösvényhez busszal és gyalog is kb. félóra alatt lehet eljutni a tanösvényhez, biciklivel pedig 7 perces az út a Google Maps szerint.

A belépőket a Fényes fürdő bejáratánál lehet megvenni az alábbi árakon:

  • teljes árú felnőtt jegy: 2 000 Ft/db
  • diák és nyugdíjas jegy: 1 500 Ft
  • 3 feletti gyermek: 500 Ft/fő
  • 0-3 éves korig: Ingyenes
  • családi jegy (2 felnőtt, 1 vagy 2 kiskorú gyermek): 5 000 Ft

Az 1350 méter hosszú cölöpsétány, babakocsival is jól bejárható, kerekesszékkel szakvezető segítségével látogatható. A tanösvény hétfőtől vasárnapig 9-19 óra között látogatható, viszont érdemes figyelni a hivatalos honlapot, mert például esőben és túl erős szélben sem nyit ki.

A vízből felnyúló égerfák között néha megálltunk, láttunk a fatörzsön fejjel lefelé haladó csuszkát, de eredetileg arra vártunk, hogy hátha előbukkan egy hód, vagy sikerül lefotózni egy-egy vízipókot vagy szitakötőt. A tanösvény közepe táján aztán egy kilátóhoz érünk, ahonnan még több érdekes állatot lehet megfigyelni, láttunk például magát fatörzsnek álcázó szürke gémet, vízityúkot, és mocsári teknőst is.

 A karsztvíz buborékjai – Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex  A karsztvíz buborékjai – Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex
A karsztvíz buborékjai – Fotó: Barnóczki Brigitta / Telex

A kilátó utáni következő megállónál aztán egészen közelről meg lehet nézni, hogyan bugyborékol a kristálytiszta karsztvíz, és itt az is kiderül, miért kapta a Fényes nevet a forrás. (Mert a víz alatti források megmozgatják az aljzat homokszemcséit, és napsütésben úgy tűnik, mintha fényesen csillogna a víz.)

Bátorságpróba és további meglepetések

Miután a tó tavirózsákkal fedett részén hosszan kerestünk, majd találtunk olyan levelibékát, mint a család egyik kedvenc Bëlga-számában szereplő Zsolti, a séta következő pontján aztán két állomásos bátorságpróbába botlottunk. Az egyik az volt, hogy kötéllel át kellett húzni egy tutajt a tó túloldalára, a másik pedig egy függőhíd, amin átsétálva már nemcsak a víz felett, de benne is mászkálhatunk.

A tutajos izgalmak után nem sokkal, váratlanul a 30-as évek fürdőzési szokásaival együtt a kor fürdőruha-divatja is felvillan, aztán pedig még a búvárok munkájába is bepillanthatunk. Az út vége felé, a nutria-ponton viszonylag sokáig vártunk csendesen, hátha előbújik valahonnan egy szőrös rágcsáló, de sajnos nem volt szerencsénk. Cserébe viszont visszafelé is letértünk az útról ott, ahol egyszer már hosszan figyeltük a vizet.

Függőhíd, víz feletti és vízben való sétára – Fotó: Barnóczky Brigitta / Telex
Függőhíd, víz feletti és vízben való sétára – Fotó: Barnóczky Brigitta / Telex

Összességében a tanösvény mindenkinek más élményt adott: a vakációzó kisiskolások kaptak izgalmat a bátorságpróbán, az óvodás hosszan mélázott azon, hogy a vízipók nemcsak a mesében létezik, a tavirózsák levelén pedig mindannyian Zsolti, a levelibéka után kutattunk és meg is láttuk.

Ottjártunkkor ugyan kevesen voltak, de úgy tűnt, mindenkit más miatt vonzott ez a hely: családok mellett láttunk kényelmesen sétálgató nyugdíjas barátnőket, de kiderült az is, hogy a nyugalom és a titokzatosság miatt a tanösvény még romantikus első randihelyszínnek is ideális lehet.

Mindenesetre az biztos, hogy nem ezen a sétán lesz meg a napi lépésszámunk, de ad egyfajta „slow trail” élményt. Egyértelműen érezhető a természet stresszcsökkentő hatása, a gyerekeknek pedig pörgés helyett azt a nyugalmat idézi, amilyenre igaziból szükségük van.

A túra útvonala nagyítható térképen:

Kommentelheted a cikket, és ajánlhatsz más jó helyeket a Szépkilátás! Facebook-oldalán is, sőt lájkold az oldalt, ha még nem tetted! Kérdések és tanácsok is ide jöhetnek.

További kisgyerekekkel is bejárható túrák a Szépkilátáson:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!