Már a futball-vb felé tekintgetünk a németek elleni újabb meccsen

2024. szeptember 7. – 08:58

Már a futball-vb felé tekintgetünk a németek elleni újabb meccsen
Játékosok a magyar válogatott edzésén a telki edzőközpontban 2024. szeptember 2-án. A magyar csapat a labdarúgó Nemzetek Ligájában Németország ellen szeptember 7-én Düsseldorfban lép pályára, három nappal később Bosznia-Hercegovina legjobbjai ellen játszik a Puskás Arénában – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar fociválogatott a kisebb csalódást keltő júniusi Európa-bajnokság után szombat este Düsseldorfban kezdi meg a szereplését a Nemzetek Ligája (NL) A divíziójában. A két évvel ezelőtti sorozatban Marco Rossi válogatottja nagyszerűen szerepelt, Anglia kétszeri legyőzésével, a németek elleni négy ponttal szerezte meg az olaszok mögött a második helyet a csoportban. Akkor az a második hely azt jelentette, hogy véget ért a menetelés, de mivel most változtattak a lebonyolításon, egy második hellyel már elérhető lenne a nyolc résztvevős rájátszás. Egy mostani második hely azonban talán még az előzőnél is nagyobb bravúr lenne, noha az ellenfelek most első látásra könnyebbnek látszanak.

Magyarország a 2–0-s Eb-vereség után szombaton ismét összecsap a németekkel, – az Eb-n a házigazda a későbbi győztes spanyolokkal szemben esett ki –, jövő kedden pedig az eggyel lejjebbi divízióból érkező, tehát feljutó Bosznia-Hercegovinával a Puskás Arénában. A csoport negyedik csapata az Eb-n a négy közé jutott Hollandia, ahol a jövő válogatottját építi Ronald Koeman.

Marco Rossinak a legfontosabb feladata most az lesz, hogy megint felfelé ívelő pályára állítsa a csapatot, ami az Eb-n nem játszott jól.

A kapitány az Eb után azt mondta, hogy a Svájc elleni első félidőn ment el a továbbjutás, keresi is az okokat, mit kellett volna másként tennie. Ám ha tényszerűen végignézzük, azt láthatjuk, hogy a harmadik meccsen, a skótok ellen sem akadt átlag feletti teljesítmény, és ha a játékvezető csak egy perccel kevesebbet hosszabbít, Magyarország említésre méltó esemény nélkül esik ki az Eb-ről. Így legalább egy Csoboth-gól okozta katarzissal lehet belekezdeni a csapat elkerülhetetlen és szükségszerű fejlesztésébe.

A kapuban szinte biztosan Gulácsi Péter áll majd, aki az Eb-n is megbízhatóan védett, az új szezont is jól kezdte a Lipcsében, a második Bundesliga-forduló után bekerült a forduló válogatottjába a Kicker értékelése alapján. Csapata ráadásul azt a Leverkusent verte meg, ami az előző szezonban veretlenül lett a bajnok.

A kapitány betartotta ígéretét, azokat a játékosokat nem hívta meg, akik a klubjukban nem játszanak vagy elhanyagolható játékperceket kapnak. A védelem ennek megfelelően átalakul, mert Lang Ádám és Szalai Attila is kiszorult, Fiola Attila pedig csak a kerethirdetés előtti utolsó pillanatban talált csapatot magának. Mivel Balogh Botond a Parmában stabil kezdővé vált az olasz élvonalban, a válogatottban is ott lehet Willi Orbán jobb oldalán. Az Eb alatt sérüléssel bajlódott, ezért sem lehetett bevetni. Dárdai Márton a Herthában játszik a védelem bal oldalán, ő már az Eb-n is ott volt a csapatban. Orbán és Dárdai szeretnek is egymás mellett játszani.

A középpályán nincs sok ok változtatásra, mert mindenki játékban van. Bolla Bendegúz a Rapidban jól teljesít, Schäfer András az Union Berlin megingathatatlan tagja, Nagy Ádám az olasz másodosztálybeli Spezia mind a négy bajnokiján kezdő volt. Kerkez Milos a Bournemouth-ban továbbra is élvezi a bizalmat. Megnyugtató, hogy neki az a Nagy Zsolt lehet az alternatívája, aki a Puskás Akadémiában vezérszerepet tölt be.

Szoboszlai új szerepkörben játszik a Liverpoolban, a válogatott játéka továbbra is nagyban függ a csapatkapitány formájától. Sallai Roland kiszorult az új freiburgi edzőnél a kezdőből, nem ismeretlen neki ez a szerep, előfordult már vele máskor is, hogy vissza tudta szerezni a bizalmat. A válogatottban mutatott teljesítményével az első lépést akár meg is teheti efelé.

A centerposzton bevethető Varga Barnabás az Eb-n elszenvedett szörnyű sérülése után ott van a Fradiban, egy fontos tizenegyest értékesített a Banja Luka ellen az Európa-ligában. Mivel az egész Fradi rossz formában van, ez rá is hatással van, ám őt is felhozhatja a válogatott.

A várható kezdő: Gulácsi – Balogh, Orbán, Dárdai – Bolla, Nagy, Schäfer, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga.

Mivel a Nemzetek Ligájából a négy legjobb csapat – az abszolút rangsort nézik, így az A divízióban lévők előnyben vannak – is csatlakozhat a világbajnoki pótselejtezőhöz, az ottani második helyezettekhez, ezért könnyen előfordulhat, hogy minden pontnak, sőt minden gólnak jelentősége lesz. Magyarországnak már csak ezért sem mindegy, hogyan szerepel, mert megnyugtató mentőövet kaphat a vb-selejtezők előtt. Arról nem is beszélve, hogy a Nemzetek Ligája alapján sorsolják a 2026-os világbajnokság selejtezőcsoportjait, és mint legutóbb láthattuk, egészen más az első kalapból várni a húzást, majd utána Szerbiával játszani, mint belefutni egy olyan nagyágyúba, aminek a vb-részvétele szinte garantált.

Julian Nagelsmann kapitány a németeknél a csapatépítési fázisban van, nem is kérdés, hogy neki lényegesen több variációs lehetősége akad. Mivel Manuel Neuer, Thomas Müller és İlkay Gündoğan többet nem játszik a válogatottban, Toni Kroos pedig klubszinten is befejezte a karrierjét, a szakembernek meg kell oldania a megfelelő pótlásukat, és el is kezdheti a kísérletezést, hogy Florian Wirtz és Jamal Musiala játékához melyik játékos képes leginkább idomulni. Illetve az is fontos kérdés a németeknél, ki tudja pótolni a középpálya közepén Kroost.

A németek vitathatatlanul az esélyesebbek, de ha valahol, akkor leginkább az NL-ben sebezhetők, ha nincs meg az összhang a játékukban, akkor a magyar válogatott meglepheti őket. Igaz, a magyar csapatnak tudása legjavára lesz szüksége, mert egyéni képességekben az ellenfél jobb, de mint már oly sokszor láttuk, ezt az összehangolt és fegyelmezett csapatjáték képes eltüntetni.

A mérkőzés szombaton 20:45-kor kezdődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!