Major legjobb eredménnyel döntős a sportlövőknél, a kalapácsvető Halász döntőbe dobta magát – a magyarok pénteki olimpiai napja

2024. augusztus 2. – 11:42

Major legjobb eredménnyel döntős a sportlövőknél, a kalapácsvető Halász döntőbe dobta magát – a magyarok pénteki olimpiai napja
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi olimpia augusztus 2-i napján is szoríthatunk úszóknak és vívóknak, de beindult az atlétikai nagyüzem is. A férfi kéziseknek nem sikerült a dánok elleni bravúr, a sportlövőink, vívóink és kalapácsvetőink viszont szépen szerepeltek.

Kézilabda: A reggeli férfi kézilabdameccsen sok múlott, valahogy pontot kellett szerezni a sportág szupersztárjaitól, a dánoktól. Ugyan a magyar válogatott egy derék első félidőt hozott le, olykor akár több góllal is vezetett, már az első játékrész végén a dánok vezettek két góllal. Végül ezt megduplázták, 4-5 gólokkal vezettek a második félidőben, a bravúrosan védő Mikler Roland és társai nem tudták szorosabbá tenni a meccset, 28-25 lett a vége. Az utolsó meccsen vasárnap a franciákat kötelező verni a továbbjutáshoz.

Úszás: Milák Kristóf az első, Kós Hubert a 14. idővel bejutott a középdöntőbe 100 méteres pillangóúszásban pénteken a párizsi olimpián. Mindkét magyar úszó a harmadik előfutamba kapott besorolást. A 200 méteren ezüstérmes Milák ezúttal is igazolta, hogy a sebessége nem kopott meg, és Európa-rekordjától (49.68) nem sokkal elmaradva, 50.19 másodperces idővel nyert. Kós 51.58-cal csapott célba, Miláké lett a legjobb időeredmény, míg Kós a 14. helyen jutott a középdöntőbe. A szám középdöntőjét 21.05 órakor rendezik, a finálé szombaton lesz.

Sebestyén Dalma nem jutott a középdöntő közelébe 200 vegyesen, futamában a nyolcadik, összesítve a huszonötödik helyre volt elég a 2:15,16-os idő. A futam után ijesztő jelenet volt az uszodában, a Sebestyén mellett úszó szlovák Tamara Potocká összeesett és hosszabb ideiág ápolni kellett. Késely Ajna 800 gyorson próbálkozott, végül a 13. helyen zárt, ezzel nem került be a döntőbe.

Az esti középdöntőben Milák a legjobb idővel ment tovább 100 pillangón a döntőbe, Kós viszont lemaradt a fináléról.

Sportlövészet: A 25 méteres női pisztoly számában Major Veronika az olimpiai kvalifikációs rekordot beállítva, 592 körös legjobb eredménnyel jutott be a döntőbe. Major végig magabiztosan lőtt, a végén az indiai Manu Bhakerrel volt nagy versenyben az első helyért, de Major keze nem ingott meg. A magyar sportlövő múlt hét végén a légpisztolyos verseny alaplövészetében is remekelt, a legjobb eredménnyel jutott döntőbe, ahol végül a nyolcadik lett. A másik, e számban is induló magyar, Fábián Sára Ráhel a 14. lett 582 körös eredménnyel. A döntőbe a legjobb nyolc jutott be, a finálé szombat reggel 9.30-kor lesz.

Atlétika: A kalapácsvetés kvalifikációja volt a nap egyik első eseménye atlétikában. Varga Donát az A csoportban kapott helyet, és a 77 méteres szintet kellett volna túldobnia – vagy bekerülni a legjobb 12-be –, hogy a vasárnapi fináléban is folytathassa. Varga elsőre telibe találta a 70-es vonalat (69,95 méter), majd 71,65 méterre javított. Harmadik dobása a hálót súrolva 69,71 méterig szállt. Ezzel csoportjában a 11. helyen zárt. A másik, B csoportban dobott a kétszeres vb-bronzérmes Halász Bence, illetve Rába Dániel. Halász kétszer is az automatikus döntőbe jutást jelentő 77 méter közelébe dobott, végül 76,90-nel a hatodik helyen zárt. Rába legjobbja, a 72,29-es dobás a 21. helyre volt elég, Varga összesítésben a 25. helyre került, ezzel ők ketten nem jutottak be a a döntőbe.

Halász Bence – Fotó: Dylan Martinez / Reuters
Halász Bence – Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Takács Boglárka a női 100 méteres síkfutás első fordulójában ment nagyot, 11,10 másodperces országos csúccsal az elődöntőbe katapultálta magát.

Wagner-Gyürkés Viktória 5000 méteren 18. lett saját futamában, összesítésben a 37. helyen zárt, ezzel nem jutott be a 16 fős döntőbe.

Vívás: A férfi párbajtőrcsapat egészen sima győzelemmel kezdte meg szereplését a negyeddöntőben, 45-30-cal lazán átlépett a kazahokon. A néha közelharcot is hozó, izgalmas meccs után a házigazda, Egyiptomot verő franciák következtek, akik ellen némileg váratlanul még simább lett a vívás. A magyar csapat egyetlen asszót sem vesztett a kilencből, végül 45-30 lett itt is a végeredmény.

A döntőben a címvédő Japán jött, taktikus lassú vívás után aranytus döntött, de Siklósi Gergely nem remegett meg, 26-25-re megnyerte a döntőt a legfontosabb tussal.

Vitorlázás: Tízből négy futam már lement a vitorlázóknál. Az ILCA 7 hajóosztályban versenyző Vadnai Jonatán összetettben feljött a 17. helyre a 43 fős mezőnyben, köszönhetően a pénteki 21. és 13. helyeinek. Érdi Mária a hasonló ILCA 6-os osztályban jelenleg is versenyzik, pénteken egy 19. és egy 33., helyet szerzett, és bár utóbbi kiejtheti a legrosszabb helyezéseként, de így is csak a 24. helyen áll. Az ILCA-sok 10 futamot mennek, a legjobb 10 végül egy éremfutamban csapnak össze.

Vízilabda: 17-11-re verte Kínát, ezzel bejutott a negyeddöntőbe a női válogatott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!